ТОП СКАНДАЛ: ГЕРБ назначава консули по партийна линия – верни репортерки, че и с фалшиви дипломи

1 4 542

Наглостта на управляващата мафия ГЕРБ не знае граници – преди края на мандата хунтата около Бойко Борисов започна ударни назначения на консули по партийна линия, разкри Narod.bg.

Сред имената се открояват верни репортерки, сред които съпруги на министри, че и с фалшиви дипломи, а голяма част от новите дипломати са откровени ченгета от службите.

8 от 19 консули и генерални консули, които ръководят задгранични служби на България, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата. Това показва и справка, предоставена на „Сега“ от Министерството на външните работи по Закона за достъп до обществена информация.

Интересни са и данните за датата на назначението на консулите, какви езици владеят и на какво ниво, както и за възнагражденията и командировъчните им.

Интересът бе провокиран от назначението за консул във Валенсия на подалия оставка като шеф на КПКОНПИ заради „Апартаментгейт“ Пламен Георгиев и съмненията за познанията му по испански език.

От ведомството на Екатерина Захариева твърдят, че са предоставили пълен достъп до исканата информация, но не посочват какво е нивото, на което консулите владеят чуждите езици. Законово изискване за това няма.

Според справката на министерството Пламен Георгиев изобщо не владее испански, а само руски и английски.

Законът за дипломатическата служба казва, че „за ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория съгласно класификатора на дипломатическите длъжности“.

Но също и че по изключение може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба само когато то: 1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България; 2. отговаря на изискванията – да е български гражданин (допуска се двойно гражданство, ако е на държава от ЕС), да е с висше образование степен „магистър“, да владее най-малко два чужди езика, да има компютърна грамотност и да не страда от хронично психическо заболяване.

Освен Георгиев, назначени от правителството по изключение са и:

Цветелин Цолов, генерален консул в Барселона от ноември 2019 г., който знае английски и испански,

Драгомир Димитров, генерален консул в Мюнхен от септември 2018 г., който е с немски и руски,

Реклама

Димитър Цанев, генерален консул в Ниш от май 2020 г., с английски и сръбски,

Мая Христова, генерален консул в Ню Йорк от април 2018 г., с английски, немски и руски,

Ангел Антонов, генерален консул в Санкт Петербург от юни 2018 г., с руски и английски,

Владимир Писанчев, генерален консул в Солун от януари 2016 г., с английски и руски,

Велислава Панова, генерален консул в Торонто от септември 2020, с английски и руски. Панова бе съдебен репортер в „Новинар”, после медиен съветник на Цецка Цачева, преди да замине на мисия в посолството на България в САЩ във Вашингтон. Тук явно Велислава Панова е научила английски, защото бе изпратена за генерален консул в Торонто.

Най-много езици според официалните данни владее генералният консул в Милано Таня Димитрова. Тя е дипломат от кариерата и е с английски, хърватски, руски и италиански. В Италия е от 2018 г.

Narod.bg обаче научи, че Таня Димитрова всъщност е медсестра от Ямбол с две фалшиви дипломи по богословие и журналистика, но е сестра на зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, който беше и министър на транспорта.

Сред консулите има и още двама с по три езика освен Мая Христова. И двамата не са в графата „по изключение“. Това са Димитър Пампулов в Шанхай (руски, френски и английски) и Антоанета Байчева във Франкфурт на Майн (немски, руски и английски).

В отговорите на МВнР няма данни и за заплатите на консулите. Обяснява се, че са лични данни и се определят по правилата на министерството. А командировъчните им са по наредбата за командировъчните при задграничен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен.

За Европа например най-малко дневни – 93 евро, се полагат за Босна и Херцеговина и Северна Македания, а най-много – 132 – за Швейцария. Дневните пари за САЩ са 116 евро, а за Канада – 112 евро. Това обаче е базисният размер на командировъчните. Посланиците вземат 120%, генералните консули – 110%.

Размерът на командировъчните се увеличава за всяко дете до 18-годишна възраст – с 8 на сто от базата. 8% се полагат и за за дете над 18 г., ако се обучава в средно учебно заведение в приемащата държава и не повтаря учебната година поради слаб успех. За неработещ съпруг, пребиваващ в страната заедно с командирования се дават 16 на сто от базисния размер.

За покриване на разходи за детска градина, за начално, основно и средно образование на всяко дете на дългосрочно командирован служител за всяка учебна година МВнР изплаща на служителя допълнителни командировъчни пари – до 150% от базисния размер за 30 календарни дни, определен във валута за съответната държава.

1 Коментар
  1. Бачкатор казва

    То още от комунисвтическите времена Тато беше вкарал в комунизЪма всичката партийно-ченгесаро-фатмашко-дипломатическа номенклатурна CГAH! Сега само трансформират комунизма си в частно-собственически капитализъм! За сметка на бачкашите данъкопладци, които са все още в феодално-колективистичния-ТКЗСарски строй!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.