Ами сега? Сенатът на САЩ официално гласува санкциите за нарочения от Баце „Балкански поток”

1 5 370

Какво ще прави правителството на ГЕРБ сега, когато американският Сенат официално гласува и на практика разшири санкциите за газопроводите „Турски поток“ (и неговото отклонение през България, наричано само от Бойко Борисов „Балкански поток”) и Северен поток-2?!

Това стана след като доминираният от републиканците орган преодоля ветото на президента Доналд Тръмп върху бюджета за военни разходи за финансовата 2021 г.

Актът се счита за безпрецедентно унижение за републиканеца Тръмп, като се има предвид, че срещу него гласуваха над две трети от сенаторите (81 срещу 13 гласа).

Гласуваният бюджет е в размер на 740 милиарда долара въпреки „възраженията на президента“. След като Камарата на представителите, контролирана от демократите също преодоля ветото в понеделник, то текстът вече е окончателно приет.

Заседанието в Сената се състоя необичайно в деня на Нова година и два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва днес, неделя.

Цялата процедура се наблюдаваше с особен интерес обаче именно заради вкараните в този закон санкции за газопроводите с руско участие.

Всичко това се случваше и на фона на продължаващото строителство на „Северен поток-2“. Само преди дни бе приключено изграждането и полагането на тръби в немския участък.

Реклама

Германия и Русия отказват да се съобразят с американския натиск за спирането на строителството и продължават работа. В ход е и изграждането на „Турски поток“ и на неговото разклонение, което Баце витиавето нарочи за „Балкански поток”.

За последното официални американски представители на няколко пъти обявиха, че го разглеждат като част от „Турски поток”, каквото всъщност си е.

Само преди ден сръбският президент Александър Вучич откри сръбския участък на „Балкански поток”. Часове след това българският министър-председател посети компресорна станция в Петрич, снабдявана от вчера с газ от Азербайджан.

Обичайно словоохотливият за „Балкански поток”, Борисов, независимо от активните сръбски действия, този път издаде притеснението си, като се задоволи само с едно изречение по темата: „Балкански поток” работи, компресорите се подменят с американските най-добри, реверсивни”. Толкоз.

В опит да замаже колосалната издънка, Баце успя да изтъкне смешния аргумент, че подменят компресорите на построеното от руски фирми отклонение с такива, произведени в САЩ, дано това умилостиви Вашингтон…

Тепърва ще става ясен мащаба на санкциите, предвидени в закона за военните разходи на САЩ, но те със сигурност са насочени към свързаните с тяхното строителство компании.

Пак в този закон се предвиждат и санкции спрямо Турция заради закупуването на руските зенитноракетни комплекси „С-400“, както и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ.

1 Коментар
  1. […] Пак в този закон се предвиждат и санкции спрямо Турция заради закупуването на руските зенитноракетни комплекси „С-400“, както и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ. / narod […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.