Жрици на любовта станаха шофьори на таксита, за да стига по-лесно до „клиентите” (защо народът не вярва на бакшишите)

0 5 686

Малко преди Коледа таксиметровите шофьори излязоха за пореден път пред Министерски съвет с искания за „адекватни условия на труд и увеличение на тарифите за таксиметров превоз”. От бранша настояха за начална такса от 2,10 лв., 1,30 лв. дневна и 1,50 лв. нощна тарифа.

Организаторите на шествието изказаха мнение, че трябва да бъдат освободени от патентен данък през 2021 г., а след време той да бъде приравнен с този на обществения транспорт. Сред многобройните им искания  са техническите прегледи да важат за 12 месеца, вместо 6 както е за сега.

Ордата на бакшишите обаче срещна възмущението на шофьори и граждани, които гледат с недоверие към водачите на жълтите коли. За мнозина столичани претенциите са безумни, като се има предвид цената на горивото и факта, че повечето зареждат метан, а не бензин. Според тях, реалната цената на километър би трябвало да бъде между 60 и 70 стотинки и таксистите нямало причина да искат увеличение на тарифата, при условие че страната ни е в локдаун.

„Разбирам, че искат да избият загубите си покрай коронавируса. Пътниците им са намалели, това е нормално. Искат някой да мисли за тях, а те самите не мислят за хората и се държат като говеда с пътниците. Какво  получава обикновения човек, решил да ползва такси?! В повечето случаи – лоши обноски, непочистен автомобил, вонящ на цигари и лук водач, сръбска музика, политически и конспиративни размисли, които никой не иска да слуша, но чичката зад волана ги набива в главата ми.

Все още доста таксита имат помпи и километражът се върти бясно, както и цената на крайната услуга. Да оставиш някой лев бакшиш е задължително – иначе те гледат на кръв. Колкото по-дълъг курс поръчваш, толкова по-приказлив е шофьорът. Ръси лакърдии и успива пътника, че да даде повече на финала. На кратките курсове никой не се радва и често никой не ги поема. Намират си различни обяснения от рода на: „Чакам клиент, в почивка съм, не съм на работа”. Но ако вземеш кола от центъра до Горна баня, примерно, ще се изпотрепят да те возят. До „Хаджи Димитър” и „Сухата река” трудно се навиват. И това ми били професионалисти!

Не, драги мои шофьори, вие постъпвате като измекяри. Искате европейски условия на труд, а се държите като оренталци, които карат по цял ден на боза и баница, клюкарствайки по адрес на тези, които сте возили. Богатите хора си имат лични шофьори, а средната класа – автомобили. Бакшишите искат да богатеят на ръба на бедните. Опитайте се да вземете такси от тези, стоящи пред болница и ще видите каква тарифа ще ви обадят водачите – свят ще ви се завие.

Вероятно има свестни превозвачи, изпълнителни, чисти, мълчаливи, но аз лично такива не познавам. В държави като Испания и Италия може да си наемеш такси дори за километър”, излиза тирадата си срещу бакшишите столичанинът Матей Матев.

Човекът е възмутен от исканията на таксиметраджиите. Намира ги за нереални и неморални. Припомня ни, че в края на ноември също протестирали пред храм-паметника „Александър Невски”. Тогава предложили до март 2021 г. да возят лекари, учители и духовници безплатно. Като компенсация поискали компаниите, за които работят, да направят отстъпки от лизинговите схеми и вътрешнофирмените си такси в размер на 50% за срок от три месеца.

Следващата част от плана им била свързана с  търговските банки. От тях изисквали да предложат отстъпки по кредитите на таксиметровите компании. Настоявали Българската банка за развитие да ги компенсира в размер пропуснатите ползи за периода на извънредното положение, което разбира се, е нелепо.

На протеста от 15 декември даже имаше малки групички от столичани, които освиркваха алчните им искания. Чуваше се „Хайде, да не ползваме жълтите им кочини”, „Можем и без вас, София има развит градски транспорт и метро”, „Вие сте мародери” и други подобни подвиквания.

Реклама

„На каква база стъпват с тия искания?! Това е подигравка с хората, които работят. Няма Uber и споделени пътувания, има монопол, пародия на услуги и грабеж. Значи контрол от държавата за обществения транспорт може да има, но за жълтите коли – не. Как работят таксиметровите фирми по време на празници?! Ще ви кажа – ами никак. Чакаш по половин час свързване с оператор, после по час-два да ти пратят кола на адрес. Все по-често в слушалката се чува: „Няма кола”.

Напоследък се научиха да не приключват поръчките през приложенията и така не можеш да повикаш повече такси. Искат за два курса да си избият парите и да ходят на кисело зеле с вино във вкъщи. Дали това ще стане чрез умишлено изключване на фирмения телефон или обяснението, че „всички коли са заети” – няма значение. Понякога човек не може да си свърши работата, защото разчита на такси, а такова няма, особено по празници, силен дъжд, обилен снеговалеж.

Държавата трябва да ги контролира, да ги накара да работят активно и събота, и неделя, а не да пазят дивана. Щом са се хванали на хорото да въртят геврека, ще го правят както трябва. Никой не длъжен да слуша семейните им истории, докато се вози. Нито да научава за многобройните им кредити. Всеки втори българин изплаща нещо, но не се оплаква”, допълва към гнева на столичани 45-годишната Мая Петрова.

Тя е възмутена от липсата на морал при повечето водачи на таксита. Жената се кълне, че до края на живота си ще помни историята на младата майка – Юлия Ангелова, която през лятото загуби живота си край Созопол.

Жената бе прегазена няколко пъти от автомобил. Преди това обаче била свалена от нагъл бакшиш, който отказал да я извози на заявения адрес, защото нямала достатъчно пари. Мая смята, че освен с психотест, водачите трябва да бъдат проверявани и за криминални регистрации, тъй като голяма част от тях били осъждани за разнообразни престъпления.

Притеснена е и от слуховете, че много бакшиши работят като разпространители на наркотици. В дните на изолация, именно те разнасяли от адрес на адрес забранени синтетични вещества. Мъжете извозвали и проститутките от разни бардаци, които временно били затворени. 

Други жрици на любовта се преквалифицирали на професионални таксиметрови шофьори, за да имат достъп до редовните си клиенти.

„В голямата си част това са хора, лишени от морал. Не може такива мъже и жени да работят като таксиметрови шофьори и да проявяват претенции към държавата.

С какви очи го правят?! Съветвам шефовете на таксиметрови фирми да редуцират персонала си, вместо да гледат печалбата. Да подберат правилно хората  – сред тях да няма такива с криминално минало, лош имидж, жени с леко поведение, нелегални повиквания на нелегални адреси…

От центъра до квартал „Младост” даваш 12 лева за превоз. Добре, но често получаваш шофьор, некъпан от няколко дни, мръсен автомобил и дърдорко, който едва ли става за нещо друго, освен да върти волана, но пак е недоволен от съдбата си.

Това споделя друга столичанка, която попаднала на жълта кола, управлявана от възрастна дама с вид на „пеперуда”, излетяла от любовно заведение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.