Битият от роднина на Зоран Заев – топ посредник в бизнеса с българските паспорти на ВМРО (Митко Георгиев вдигнал хотел с парите от далаверата)

0 3 106

Митко Георгиев от Струмица, който тези дни беше широко рекламиран от ВМРО като „македонец, известен с българските си чувства”, пребит от близък до семейството на премиера Зоран Заев, се оказва много любопитна фигура.

За Георгиев, който се представя като журналист, се заговори, след като наскоро по негова жалба съдът в Струмица осъди на 150 евро глоба бодигардът на Зоран Заев – Александър Барабановски.

Той шамаросал Митко Георгиев и с най-вулгарни псувни го пратил „да се изселва от Македония”, пише „Уикенд”.

В тази история Митко Георгиев без съмнение е жертва. Но в средите на посредниците, които уреждат македонци с български лични документи не без помощта на ВМРО, хитрецът е известен като Митко Жокера. Познават го като най-първият в Струмица и въобще един от пионерите в Северна Македония, които се впускат в алъш-вериша с българското гражданство.

През годините натрупал солиден капитал и вдигнал хотел, допълват отлично запознати. От доста време вече не бил пряко ангажиран да вади български паспорти, но разполагал с добре подготвени кадри.

Официалната версия на ВМРО за Митко Георгиев обаче е на другия полюс. Лансират го като автор на две книги, издадени в Македония за българския характер на местното население.

Хулиганското нападение над господина се случва на 21 октомври 2018 г. около 11 часа на ул. „Балканска” в Струмица. Митко Георгиев излиза от магазин „Здравец”, а наблизо Александър Барабановски пие кафе.

Той се подвизава като бодигард на Вице Заев, брат на македонският премиер. Без да се бави, Барабановски тръгва след Жокера, който най-спокойно крачи по тротоара. Напада го в гръб и го цапардосва по главата.

Както пише в присъдата на съдия Цона Каламерникова от съда в Струмица, след ударите Барабановски се заканва с псувни на потърпевшия: „престани да нападаш Заеви, защото ще те утепаме или се изсели от Македония”, уточнява „Уикенд”.

Преди инцидента Митко Георгиев говори по местна телевизия срещу семейство Заеви и заради това Барабановски решава да се саморазправи с него, става ясно от присъдата.

Реклама

Жокера веднага си вади болничен за травмите, разписан от местния д-р Никола Пачов и започва дело срещу бодигарда. След две години съдът налага 150 евро глоба на побойника. 

От пресцентъра на ВМРО твърдят, че има „много подобни сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи”.

По официална статистика на правосъдното министерство почти 78 000 македонски граждани са кандидатствали за български паспорт въз основа на българския си произход и почти 90% от тях са го получили.

По-точно – през последните 10 години 66 000 македонци са получили наши паспорти, всички въз основа на техния български произход.

Известно е че, разни неправителствени организации в Северна Македония от години издават бележки за произход, без които не може да се кандидатства за наши документи.

„Уикенд” много пъти е описвал схемите, по които се върти грозна търговия с тези удостоверения.

В Струмица, например, монополист в тяхното издаване е така нареченият културен клуб „Скопие”. Да уточним, въпреки името си той е базиран в Струмица и според запознати работи най-вече по линия на паспортите, но не е известно да развива някакво друга пробългарска дейност.

През 2015 г. македонската полиция атакува офиса на клуба и иззема документи, според които са осчетоводени над 800 000 евро от издадените удостоверения за български произход.

Това е официално отчетеното, а какво е минало под масата, не е ясно, понеже бележки са продавани на албанци, косовари и всякакви други, които си плащат за тях.

Цената на удостоверение за българско потекло започва от 700 евро. При такива такси не е чудно, че Жокера е успял да спретне хотел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.