Експерт: ВСИЧКИ цитруси в България са ОТРОВНИ! Не купувайте портокали, мандарини, помело и банани (СНИМКИ)

2 17 125

Цитрусите, които влизат в България от цял свят и са се превърнали в задължителна част от празничната трапеза, са отровни! Не купувайте банани, портокали, мандарини, лимони и помело, защото са обилно натъпкани с отрови като имазалил, тиабендазол, пропиконазол и др., научи Narod.bg.

От години периодично се появяват информации за отровни цитруси, но сега експерт категорично потвърди данните.

Владимир Василев пише дори, че у нас вероятно въобще няма цитруси, необработени с отровните химикали. Ето целия пост на експерта във фейсбук, който би трябвало да ни накара да се замислим дали да припарваме до щандовете с портокали и банани:

Здравейте! Близо 15 години се занимавам с обработка на пресни плодове и зеленчуци. Това, което виждам напоследък в един от най-големите складове за храни в България, е меко казано ужасяващо. ВСИЧКИ цитруси след беритба са обработени с имазалил, тиабендазол, пропиконазол и др.

Информация за третирането има на всички палети с банани, портокали, мандарини, лимони, грейпфрути, помело. Проблемът е, че потребителите не купуват цитрусите на палет или кашон, а на килограм. И тази информация им се спестява.

Реклама

Като резултат Агенцията по безопасност на храните си е свършила работата и правилно е окачествила обработените партиди плодове, а клиентите се радват на евтини и добре изглеждащи цитруси.

Само че ТРОВИМ НЕ САМО СЕБЕ СИ, НО И ДЕЦАТА СИ. Такива стоки се продават в повечето хипермаркети, по борсите, не е изключено в България въобще да няма необработени цитруси.

Колко опасен е имазалил копирам от произволна статия в интернет:

„Имазалил” се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, като осигурява повече здравина и добър външен вид. Химикалът прониква през целия плод, не само през кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, затова трябва да мине известно време – карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част.

Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.

Иначе „Имазалил” е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен. При малките деца химикалът причинява проблеми с централната нервна система“

Вижте снимките и всеки да направи изводи за себе си…

2 Коментара
  1. […] Цитрусите, които влизат в България от цял свят и са се превърнали в задължителна част от празничната трапеза, са отровни! Не купувайте банани, портокали, мандарини, лимони и помело, защото са обилно натъпкани с отрови като имазалил, тиабендазол, пропиконазол и др., информира сайта Narod.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.