Мехмед Дикме натрупа милиони от 2 соларни парка (Ето как се осребрява участието в политиката)

1 4 863

Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме, която анонсира включването си в нова протурска партия, която уж да е алтернатива на ДПС, се оказа крупен милионер благодарение на…политиката, разкри Narod.bg.

Засега не е ясно чий пари стоят зад новата партия, но едно е сигурно – няма да са лични пожертвования, въпреки богатството си.

От луксозния си офис в центъра на София бившият кмет на Ардино, който беше и земеделски министър, през последните години управлява печелившия си консултантски бизнес, обяснява и „Уикенд”.

Клиентите му, казват, са персони от ранга на вип затворника Миню Стайков. За него Дикме успял да прокара през фонд „Земеделие” големи проекти, финансирани с европейски пари.

Покрай ареста на карнобатския производител на алкохол, бившият земеделски шеф също се разтреперил да не го подгонят и него, допълват информирани, но явно вече се е отърсил от този стрес и е готов да се прави на партиен строител.

Мехмед Дикме беше земеделски министър до февруари 2005 г., когато  Симеон Сакскобургготски го освободи. Веднага след това турчинът сервилно заяви: „Премиерът Сакскобургготски ще остане като мой втори баща, той се съгласи да съм част от неговия екип и стоеше зад всяка моя идея”.

Реклама

Изявлението е направено пред репортери в Пловдив, като малко след това Дикме отрича да има личен конфликт и с партийния си шеф Ахмед Доган, каквито слухове се носят. „ДПС е моята партия” – отсича сваленият министър и обявява, че ще заеме мястото си в парламента, за да работи за предстоящите избори.

Мълвата обаче е категорична – отстранен е по изричното настояване на ДПС, след като се оказва, че Дикме и тогавашният икономическият министър Лидия Шулева подготвят договор за продажба на „Булгартабак” зад гърба на Движението за права и свободи. Въпреки декларациите си, че ДПС е неговата партия, Дикме изпада в немилост и скоро я напуска.

Веднага обаче става частник, регистрира фирма „Евроагроконсулт 2005” заедно с покойния хотелиер Стефан Шарлопов. Преди години Яне Янев обяви, че като аграрен министър Мехмед Дикме е одобрил няколко проекта по САПАРД на бизнесмена Стефан Шарлопов. Затова изобщо не е изненада, че след раздялата с властта, двамата създават обща компания и продължават дейността си по усвояване на пари от Брюксел, подчертава в поредица от медийни изяви тогавашният депутат Яне Янев.

След време пътищата на хотелиера и земеделския бос се разделят, но Дикме продължава да върти успешна търговия с Италия. Големият удар, който го легализира като милионер с честно изкарани пари, прави няколко години по-късно. През 2009 г. се сдобива с разрешения за строеж във Врачанско на две инсталация за зелена енергия. Известно е, че в бизнеса със соларните паркове няма случайни хора. В този бранш съдружник на Дикме е някой си Светослав Бобойчев, по онова време младеж на едва 22 години.

Първата им обща фирма – „Екоенерджи Солар” има право да направи фотоволтаик с мощност 10 мегавата в местността „Коломановото” край Враца.

Втората фирма „Екосолар” е с разрешение за инсталация с мощност от 15 мегавата. Едната е оценена за 2 млн. евро, а другата за 3 млн. евро и през 2011 г. ги продават на „Самсунг”. От сделката Дикме и партньорът му прибират 5 млн. евро. Година по-рано Дикме става съдружник и в „Солар груп България”. Тя пък е ориентирана към производството на зелена енергия в Сливенско.

Като земеделски министър господинът се запомни, че по негово време макар и плахо, но стартираха заменките на гори. Той разписва едва 10-тина сделки, а след него се развихря голямата далавера.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.