(На)родни абсурди: Падението и позорът на един парламент

0 2 702

Цвета Караянчева е най-логичният и възможен председател на сегашното Народно събрание

Изминалата 2020 година беше пагубна за авторитета и достойнството на българския парламент. Той достигна неподозирано дъно в работата, поведението и лексиката си. А още по-лошото е, че с приближаването на края на мандата му продължава да копае надолу. Страхът, че властта се изплъзва между пръстите на Бойко Борисов и ГЕРБ, изцяло е завладял и парализирал депутатите от управляващото мнозинство. Те станаха абсолютно неадекватни на реалността. Което пък прати рейтинга на Народното събрание в най-ниската точка на скалата.

Особено през последните месеци парламентът се превърна в място за приемане на лобистки закони, в защита на частни и корпоративни интереси. При това без обществено обсъждане, без оценки за въздействие, без финансови обосновки, без дебати.

Примери много – Кодексът на труда и увеличаването на извънредното работно време. Или законът, с който се дава възможност на всички земеделски производители да дупчат земята и там, където намерят вода, да я ползват. А какво да кажем за текстовете, с които

тихомълком бе направен опит

да се позволи строителството по Черноморието?

Цяло лято управляващите ни убеждаваха, че не могат да подадат оставка, защото е много важно Народното събрание да работи и да приема нормативни актове, свързани с борбата с пандемията. Нищо такова не видяхме. Вместо това имаше опит за 200% увеличаване на лихвите за бързи кредити. „Черешката на тортата“ обаче беше откровената гавра с българската конституция и напъните за някакви корекции в нея.

„Вечната“ съдебната реформа у нас пък е оставена в ръцете на отделни не особено подготвени депутати, които събират някакви идеи оттук – оттам, пробутват ги и в резултат се получават противоречащи си разпоредби и отмяна на закони, които още не са влезли в сила. На всичкото отгоре се правят опити да се преметне Венецианската комисия и да се запази недосегаемостта на главния прокурор.

Съвсем закономерно най-логичният и възможен председател на този парламент е Цвета Караянчева. Тя е

еманация на неговата духовната и интелектуална нищета.

При първата вълна на коронавирусната пандемия, когато народните представители трябваше да покажат съпричастност с икономически пострадалите от извънредните мерки, именно Караянчева обясни защо депутатите увеличават заплатите си: „Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си даряваме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си!“

Арогантното й изказване предизвика скандал и по нареждане на лидера си, ГЕРБ отиде в другата крайност – остави без заплати както депутатите, така и редица държавни служители. След което по идея на председателката си парламентът почти спря да работи.

В ранната есен, след почти тримесечни антиправителствени протести, Караянчева

отново блесна с „брилянтна“ мисъл и изказ.

В отговор на недоволните от управлението демонстранти, тя заяви пред партийни активисти в Лом: „Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим“.

Несъстоятелността на това Народно събрание и неговия председател най-ясно проличаха по време на дебатите по поисканата от опозицията оставка на Караянчева.

Реклама

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че Цвета Караянчева уронва престижа на парламента и остава „ярко олицетворение на ГЕРБ“. „Агресивното говорене, арогантното поведение, нещо повече – Караянчева се опитва да дублира поведението на премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивидент, но това не й се удава и резултатът е гаф след гаф“, изтъкна Карадайъ, като не подмина и изявите й като на „квартален партиен функционер“, което било „престъпление срещу републиката“.

„Смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка госпожа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание“, не остана по-назад и ръководителката на БСП Корнелия Нинова. Социалистите се оплакаха също така, че тя

умишлено не допуска изслушвания на Борисов

в пленарната зала. „От една година министър-председателят не е идвал в парламента”, коментира Нинова. На което „държавническият“ отговор на Караянчева бе: „В правилника няма такава хипотеза някой да излезе на трибуната и да каже – „извикай ми еди кого си”.

В интерес на истината Караянчева ще се запомни не само с кратката, но категорична оценка на своя партиен председател, както се изрази депутатът от ДПС Хамид Хамид, но и като спестовна домакиня, на която се свиди да изхвърля стари вещи.

По повод 60-годишнината на театъра в Кърджали, тя дари на културната институция шест броя овехтели килими от сградата на парламента, които преди това са били в Министерския съвет. А в отговор на развихрилите се подигравки и присмех в социалните мрежи сериозно поясни, че в Народното събрание отдавна има установена процедура, по която вещи с отпаднала необходимост може да бъдат дарявани на учреждения. По думите й „някое учреждение пише писмо, комисията се събира и решава дали отговаря на условията и му разрешава да види мебели или каквото е необходимо, да си избере“. Парламентарната шефка даде пример с дарени компютри в Бяла Слатина и молба от Военната академия за мебелировка, след което допълни, че вещите с отпаднала необходимост стоели на склад и ако не бъдели дарени, трябвало да се изхвърлят. Нещо повече, тя гордо се похвали, че е раздала на старчески домове стари календари, които обаче имали „чудни пейзажи“. Интересно, дали в споменатата от нея комисия и изобщо някой в сегашния парламент е осъзнал

какво безумие е да подаряваш стари календари?

И то на възрастни хора…

Вместо де си извади поука от необмислените си думи и действия, и предизвикваните от тях обществени реакции, Цвета Караянчева смело продължава напред. Абсолютно безцеремонно натири журналистите, отразяващи работата на Народното събрание, в сутерена на новата сграда, т.е. на бившия Партиен дом, с което изключително много затрудни тяхната работа. След това в стремежа си да осигури кворум в пленарната зала, тъй като опозицията бойкотира заседанията, заедно с председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова измислиха дистанционно включване на карантинирани и болни депутати, които да бъдат преброявани. Нещо, което е в пълен разрез с конституционните разпоредби.

Впрочем кой каквото ще да говори, Цвета Караянчева е чувствителна жена. Тя призна, че е понесла тежко изтеклите записи, за които се твърди, че се чува гласът на премиера и думите, насочени към нея. „Имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите”, сподели тя. Това й признание без съмнение е достойно да се нареди до откровението на парламентарния й заместник – патриотът от НФСБ Валери Симеонов,

за релсата на врата и бургаския кей.

Разбира се опозицията не пада по-долу. Тя добре се вписва в махленския стил на управляващите. Както е казал народът – с какъвто се събереш, такъв ставаш. На някои обаче, като Веселин Марешки, направо им идва отвътре. След като зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин отказа да седи в президиума до ефективно осъдения за рекет и заплахи Марешки, лидерът на „Воля“ се обиди и заяви от трибуната, че трябвало

да стане „хомосексуалист“, за да се хареса на БСП

и на депутата Вигенин. Той пък го репликира, че в затвора ще намери себе си, на което Марешки отвърна, че ще му се обади, „ако иска да стане жена“.

До там го докара българският парламент. И някак си от само себе си, като припев, на ума ти идва отново онзи запис, на който се чува глас, силно наподобяващ този на нашия министър – председател Бойко Борисов, „Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се правят реформи“.

Автор: Елизабет Дафинова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.