Кмет – земеделец върти офшорка в данъчния рай Малта (политиката стана бизнес)

0 3 579

Кметът на малката благоевградска община Струмяни Емил Илиев от „Обединени земеделци” завъртя фирма в офшорния рай – остров Малта. По-точно компанията се води на името на съпругата му Нина Илиева и е фиксирана в декларацията на управника, подадена в КПКОНПИ.

Запознати обясниха пред „Уикенд”, че преди да влезе в политиката, Емил Илиев е бил банкер. От 2011 г. е кмет на Струмяни вече трети мандат.

„Предвидливо семейството е регистрирало фирма в Малта, за да разполага със сметка, в която да вложи парите си, а след време нищо чудно да избере спокойния остров за постоянно местожителство” – разсъждават икономисти.

Любопитно е, че Струмяни от 3-4 години е в тесни връзки с община Нашар от Малта и двете градчета работят заедно в проект, финансиран от Брюксел по програма „Европа на гражданите” и си разменят делегации.

Запознати казват, че фирмата на кметската съпруга е регистрирана точно в Нашар.

Реклама

Емил Илиев е издигнат в политиката от земеделска партия, а Струмяни – общината, която освен че е близо до българо-гръцката граница, няма кой знае какъв бизнес.

В първата си декларация, подадена през 2011 г., той е отбелязал, че притежава къща с двор и земя в с. Микрe и ниви в благоевградското с. Рилци, а също и ипотечен кредит от 95 хил. евро, изплатен година по-късно.

Фирмата, в която съпругата Нина Илиева – „MPMH international services limited” е съсобственик и е регистрирана в Малта, присъства в последната декларация. Като произход на средствата, вложени в нея, е отбелязано – спестявания.

Семейството е записало единствено доходите си от заплати – 28 304 на кмета Емил Илиев и 5560 лв. на съпругата Нина. Графите за спестявания, банкови сметки и задължения са празни.

Да се отвори офшорна компания в Малта, според запознати, не е евтино занимание. Цената за регистрация на фирма е 1200 евро, но трябват и допълнителни средства за годишна поддръжка. Затова пък данък печалба е 5%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.