Наглост преди Коледа: ГЕРБ налива 102 млн. лв. в небостъргач, проектиран от мъжа на Екатерина Захариева (РАЗСЛЕДВАНЕ)

0 5 898

Предколедна наглост от ГЕРБ и Бойко Борисов -правителството на хунтата ще даде 102 млн. лева за строежа на небостъргач, проектиран от съпруга на вицепремиера Екатерина Захариева, разкри Narod.bg.

Инвестиции в строителство на жилища се подпомагат парите на народа, тъй като никой чуждестранен инвеститор не желае да дойде в страната, за да инвестира, коментира пред сайта депутат от опозицията.

Преди ден дойде новината, че кабинетът ще подпомага изграждането на небостъргач на „Минстрой“ на близкия до ДПС бизнесмен Николай Вълканов в близост до метростанция „Г. М. Димитров“ в Студентския град.

Това става ясно от решение на Министерския съвет от редовното заседание във вторник, 22 декември. Точката отново по Байганьовски не бе в обявения предварителен дневен ред, което означава, че се е появила като допълнителна.

Става въпрос за „Меморандум за разбирателство между Република България и „Минстрой Пропъртис“ ЕООД“. Такива меморандуми се предлагат от Министерството на икономиката за „приоритетни инвестиционни проекти“.

В случая става въпрос за „Многофункционална сграда NV TOWER“. Небостъргачът ще с разгърната застроена площ от 46 551 кв. м, собственост на „Минстрой Пропъртис“ ЕООД.

Размерът на инвестицията е 102 млн. лв. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта, е 150 – мотивират се от кабинета.

Реклама

Според проекта, описан в сайта на „Минстрой холдинг“ АД (собственик на „Пропъртис“), сградата ще предлага „първокласни офисни пространства, луксозни жилища и голям набор от обществени функции: заведения за хранене, търговски обекти, уелнес и спортен център, покривни градини и озеленени тераси“. Предвидено е да се издига на 19 етажа.

С такива меморандуми правителството се ангажира да осигури на инвеститора административно обслужване и да съдейства за получаване на необходимите разрешителни, регистрации и други документи, разбира се – условието е да отговарят на законодателството.

Проектант на сградата е „A&A Архитекти“, а главен проектант – арх. Ангел Захариев, съпруг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Дружеството нашумя покрай т.нар. Подпорна стена – хотел при Алепу. След като инвеститорът „ГБС турс“, дъщерно на „Главболгарстрой“ дружество, известно време отказваше да покаже проекта за бъдещото вилно селище при Св. Тома, това най-накрая направи Захариев. Казусът с „Алепу вилидж“ в момента се намира в съда.

NV Tower е ситуирана на бул. „Г. М. Димиров“ в близост до кръстовището с бул. „Драган Цанков“ – до метростанцията. Любопитното за този терен е, че е до централата на бившата „Мултигруп“, където бе застрелян президентът й Илия Павлов. Николай Вълканов пък е бивш вицепрезидент на „Мултигруп“.

Територията е атрактивна за инвестиции и през последните години се наблюдава значителен интерес за изграждане на бизнес и жилищни сгради – отбелязват от „Минстрой“. И факт – в съседство е и градежът на друга известна строителна фирма – „Артекс“, за която, който не беше чувал, чу покрай т.нар. Апартаментгейт.

Днес „Минстрой“ е една от най-големите строителни и минни компании в България със собственост в десетки дружества.

От години е свързвана с ДПС не само като дарител в миналото, но и с факта, че построи „Цанков камък“, като едно от дружествата в групата сключи „онзи“ договор с почетния председател на Движението Ахмед Доган – за консултантски услуги по проекта – на стойност 2 милиона лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.