Изгоненият руски военен аташе – шпионска или пиарска акция?

1 1 689

Защо бе прогонен полк. Василий Сазанович? Това е шестият руски дипломат, обвинен в шпионаж и отзован обратно в родината си за последните 2 години, припомня Narod.bg.

Полк. Василий Сазанович до момента бе военен аташе в посолството на Руската федерация в София.

Според ДАНС и спецпрокуратурата той трупал  информация за провежданите учения на НАТО на българска територия, като имал специален интерес към участието и въоръжението на американски военни. Всичко това продължило от 2017 до 2020 г., пише и „Уикенд”.

Според източници на вестника обаче не е изключено да става дума за чиста пиар акция на нашите служби. „Така формулиран шпионажът на военното аташе звучи комично. Всеки знае, че работата на тези кадри е да шпионират.

Ако обаче военното разузнаване на Русия разчита да научи нещо за натовското и по-специално за американското въоръжение покрай ученията  в България, значи съвсем са го закъсали” – допълват източниците ни. На свой ред военният министър Красимир Каракачанов свенливо се изказа, че „шпионажът е едно от престъпленията, които най-трудно се доказват.

Там трябва  да имаш много железни доказателства – буквално както се казва да бъдеш заловен на местопрестъплението”.

Дори и децата у нас обаче са чули, че руските специални служби от години работят и се чувстват в България като у дома си! Затова понякога дори не си дават зор много да се прикриват.

Не случайно мнозина българи са притеснени от силното руско влияние в страната, особено покрай избори, а също и когато се правят внушения на най-високо ниво срещу Европейския съюз и проатлантическата ориентация на страната, пише още „Уикенд“.

Все пак запознати допускат, че не е изключено поредният шпионски скандал да е провокиран и от тъмни сили в Русия. Врели и кипели в шпионските игри считат, че Василий Сазанович може да е само пионка, пожертвана в тежката битка между Службата за външно разузнаване и ГРУ – Главното разузнавателно управление, тоест военното разузнаване в Москва, която се води ожесточено през последните години, припомня „Уикенд”.

По-точно след 2016 г., когато външните разведки се ръководят от Сергей Наришкин, изключително амбициозен, сочен едва ли не като потенциален заместник на Путин. Така или иначе изгоненият Василий Сазанович е полковник от ГРУ и това е черна точка за военните разведки.

Серията с гоненето на руски шпиони от София започна през 2019 г. Пръв изгърмя военният разузнавач Владимир Русяев, който имал нездрав интерес около изборите и енергетиката в България, правел и тайни срещи с българи, сред които и високопоставен служител с достъп до класифицирана информация.

Реклама

По същото време беше арестуван и започна разследване срещу боса на русофилите Николай Малинов.

Обяснението беше, че той работел за мрачния генерала от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Веднага след тези проблеми, които се изсипаха над главата на видния русофил, Путин го привика в Москва и му връчи висок орден. Намери се и българския съдия, който пусна Малинов да отлети за сбирката в Кремъл, допълва „Уикенд”.

През 2020 г. от София си заминаха още четирима руснаци с обвинения, че са московски шпиони. Според разпространената информация военният аташе Василий Сазанович ръководел тяхната дейност, по-специално на дипломатите Сергей Николашин и Вадим Биков.

Те също се оказаха офицери на ГРУ, работили в София под прикритието на зам.-търговски представители. Според съобщението на прокуратурата още от 2016 г. събирали данни за покупката на прословутите изтребители Ф-16, а също се интересували и от другите планове за модернизация на нашата армия.

Дори вербували българи, които били експерти по темите сигурност и отбраната, разполагащи с достъп до секретни данни. „В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги” – подчертаха от ДАНС.

По това време беше арестуван президентският съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев, а след това освободен срещу 20 000 лева гаранция. Заедно с него много зрелищно бяха сложени белезници и на президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията  Пламен Узунов, но той отгърмя като агент на братя Бобокови.

Наскоро обаче Районният съд в столицата обявил за незаконен ареста на Илия Милушев, понеже нямало „данни да е извъpшил пpecтъплeниe или дa e бил cъпpичacтeн ĸъм него”, както гласи решението на магистратите.

На Милушев обаче беше отнет достъпът до класифицирана информация, понеже като съветник на Румен Радев той прави справки, оценки за военната политика и за състоянието на бойната готовност на въоръжените сили.

Плюс това Милушев никога не се е притеснявал да се афишира като русофил по убеждения. В крайна сметка му повдигнаха две обвинения – за сговор и за подбудителство със служителка от Държавна агенция „Разузнаване”.

Разбра се още, че той участвал активно в дискусиите за придобиването на нов тип боен самолет за българската армия, като настоявал да се вложат пари в ремонта на старите съветски МиГ-29, а да не се купуват американски самолети. Преди това пък заедно с президента Радев лобирал България да се сдобие с „Грипен”.

Покрай разследването срещу Илия Милушев изгоря и Иван Комитски, бившият шеф на архивите на МВР и ДАНС. В неговия дом бяха намерени 5 кашона класифицирана информация с гриф „Строго секретно” и „Строго секретно с особена важност”, сред тях и оперативен план от 2012 г. по разследване срещу Златко Баретата.

Комитски от години другарувал с Христо Христов, съветника на военния министър Красимир Каракачанов. Приятелството им било още от годините, когато работели в Държавна сигурност на отговорни позиции.

1 Коментар
  1. Емил Боев казва

    ДС-агент „Иван“ караКачан получи ли допуск за достъп до НАТО+ЕС-секретна класифицирана информация ht tp : // bit.ly / 2BV9BD4 ?! Или без допуск ползва, продава и разменя такава информация с всеки, готов да си плати?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.