Бойко Борисов се пуска за президент – ще има ли битка Мутра – Генерал?

1 5 935

Бойко Борисов, Румен Радев и Корнелия Нинова вероятно ще се изправят един срещу друг на предстоящите президентски избори догодина.

Включването в битката за „Дондуков” 2 на премиера и на лидера на БСП изглежда изненадващо, но логично на фона на политическите процеси през годината, усложнени от коронакризата и няколкомесечните бунтове срещу властта, твърди „Галерия”.

Борисов, който е начело на три правителства от 2009-а досега, заяви преди време, че планира да се оттегли от премиерския пост и изпълнителната власт и де си гледа партията, която бе негов трамплин за влизане във властта.

Неочакваният конфликт между Румен Радев и Корнелия Нинова обаче го позиционира добре и му дава допълнителни бонуси, при положение, че се включи в президентската битка, която се очертава с неочакван край.

Радев, който се радваше на завиден рейтинг по време на по-голямата част от мандата си, започна да търпи имиджови щети. Генералът продължава да е харесван от голяма част от народа, но самият той не може да се похвали с голям успех от неспиращите атаки срещу управляващите.

Грешка без съмнение се оказа и позицията му по време на пандемията, която неглижира. Той дори предприе рискован дипломатически ход, като замина на посещение в Талин през октомври след контакт със заразен с ковид, което се превърна в международен скандал.

Според социолози рейтингът му в края на годината за пръв път пада под 50%, което показва разколебаване в доскорошното масово одобрение на държавния глава.

Ситауцията става още по-сложна заради напрегнатите отношения с Корнелия Нинова, която, според „Галерия”, също щяла да се кандидатира за президент. Както Narod.bg първо пика, социалисти от върховете на БСП са категорични, че не Корнелия Нинова, а Драгомир Стойнев щял да е соцкандидатът за държавен глава. Каква е истината – ще научим скоро.

Реклама

Ако действително Корнелия се включи в битката между Мутрата и Генерала, левите избиратели ще ббъдат изправени пред Хамлетова дилема за кого от двамата да гласуват.

Колкото и да е трудно, най-вероятно симпатизантите на БСП ще демонстрират лоялност към Нинова, тъй като нееднократно са доказвали, че следват с желязна дисциплина указанията на партията.

Освен това мнозина от тях изразяват недоволство, че президентът все по-често флиртува с десните, може би за да си осигури по-широко политическо ветрило.

В левицата не могат да му простят и вече откритото заиграване със САЩ и огромната енергия, с която се включи в антируската инициатива „Три морета”.

През 2021 г. България е домакин на този проект, който е коментиран от Кремъл като поредния агресивен план, насочен срещу Москва.

Загубената подкрепа от страна на голяма част от БСП няма да бъде единственият тежък удар по президента. В началото на септември лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставката както на Борисов, така и на Радев, защото напрежението между институциите задълбочавало кризата.

На предишните избори тъкмо Доган осигури около 400 000 гласа в подкрепа на сегашния държавен глава, смята на едро „Галерия” и ги вади от сметката.

Без съмнение разцепването на „левия вот” дава шансове на Бойко Борисов да атакува „Дондуков” 2. Позицията му чувствително се разклати покрай протестите и рейтингът му се срина. Втората ковид вълна е поредните мерки за овладяване на ситуацията обаче работят в негова полза.

Най-силният ход на Борисов е решението му да увеличи пенсиите с 50 лева, което със сигурност му гарантира подкрепата на възрастните българи.

1 Коментар
  1. […] също щяла да се кандидатира за президент. Както Narod.bg първо писаха, социалисти от върховете на БСП са […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.