Бивш прокурор: На записите се чува гласът на Бойко Борисов, държавното обвинение призна

0 7 253

Бившият прокурор Андрей Янкулов разкри, че записите, на който чухме заплахи и нецензурни обиди от устата на Бойко Борисов, са достоверни, чу Narod.bg. Лятото изтекоха тайни записи на разговори, в които Баце плаши шефа на „Еврохолд”, че ще му размаже физиономията, защото не се съобразявал с него.

„От прессъобщението на прокуратурата изглежда, че са проверявали записите, и може би вече има по-различен подход, независимо от законността на записа“, коментира в „Преди всички“ на БНР Андрей Янкулов, бивш прокурор, сега адвокат, по повод отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство в края на миналата седмица и да прекрати проверката по сигнал на Христо Иванов за записите от лятото с разговори на действащи политици, магистрати и премиера, от които лъснаха нецензурни коментари, закани за саморазправа и обиди с автор Бойко Борисов.

По записите прокуратурата направи извода, че няма данни за извършено престъпление.

Реклама

Христо Иванов вчера поиска всички документи по случая с идея да атакува този отказ пред по-висшестоящата прокуратура. „Самата предварителна проверка се прави с една цел – да се съберат достатъчно данни, че е извършено престъпление и да бъде образувано наказателно производство, в хода на което вече могат да се събират доказателства”, поясни Андрей Янкулов.

„Тоест, целта на предварителната проверка е само и единствено прокурорът да изясни за себе си дали има достатъчно данни, за да образува наказателно производство, а не вече да доказва самото престъпление. Това е важно да се каже и да се разбере от хората, че проверката обслужва само и единствено прокурора, за да реши дали да образува наказателно производство”, подчерта Янкулов.

„А иначе тук в случая информацията в самите записи и съдържанието не са били достатъчни за наблюдаващия прокурор, за да се образува наказателно производство и трябва да се направи предварителна проверка за съдържанието в самите записи. Това може да се направи чрез различни източници”, допълни експертът.

„След като Христо Иванов получи постановлението за отказ като подател на сигнала, той може да атакува пред горестоящата прокуратура и така може да стигне и до главния прокурор. Но за мен остава убеждението, че след като се говори вече за допълнителни действия, които са извършвани за проверка на съдържанието, значи че вероятно е установено, че това е гласът на премиера..”, завърши бившият прокурор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.