Извечният морал на българина няма общо с плямпанията на Плевнелиев

1 1 763

В историята на България е имало и предателства, но патриотичното чувство и българската кауза винаги са надделявали. По време на робството, и най-вече през Възраждането, патриотизмът е силно изразен. След Освобождението той е водещ при учредяването на българската държава и най-вече при създаването на армията. Това проличава през първите четири войни, водени от България.

Под всякакви форми управляващите са се стремели да поддържат родолюбивото чувство и патриотичното възпитание на народа.

Преди 9-ти септември 1944 година, независимо от режима на управление, имаше патриотични организации – бранници, ратници орлета и други, които работеха за патриотичното възпитание на подрастващите и на народа. Афишираше се Българската национална кауза с всички средства, дори и с религията.

След 9-ти септември 1944 година още в началните училища започваше патриотичното възпитание, имаше чавдарчета, септемврийчета, пионери, комсомолци, отечественофронтовски, досовци и организирани по всякакъв друг начин хора, които работеха основно по патриотичното възпитание в интерес на българщината.

То беше основно задължение. Не могат да се забравят масовите празненства при изпращане на новобранците. Помните тържествата при полагане на клетва на новобранците. Целуването на знамето предизвикваше сълзи в очите на близките и най-вече на ветераните. В основата на всичко това са националните герои – борци за съществуването на България. Светят имената на царе и вождове като Паисий, Раковски, Левски, Ботев, Вазов и плеада борци и класици в литературата.

Реклама

Сега какво е положението – от четвърт век не виждам организаци, която да работи в това отношение. Ако има такав, нека някой я посочи. Армията, където патриотичното възпитание беше основно, вече я няма. Напоследък „Фермата“ се афишира като патриотично начинание. Опазил Бог!

Управляващи медии постоянно говорят да се приобщаваме към европейските ценности, никой обаче не казва какви ценности сме пропуснали, та трябва да ги гоним. Въпреки робството, България винаги е била на нивото на Европа. А в някои отношения над нея. Ние имаме Ботев, чиято поезия е ненадмината, толкова точна и актуална за всички времена. Ние имаме учени и откриватели с международна известност и заслуги за просперитета на света. Имаме фолклор, пред който благоговеят навсякъде по света.

Имахме и Асамблея „Знаме на мира“, която обединяваше децата от цял свят в името на мира и разбирателството. Светът разбираше, че на съществата съществува България. Нашите владетели са спасявали Европа от верски покушения. И преди, и все още, и сега, нивото на България е на нивото на Европа.

Не можем обаче да приемем като европейски ценности наркоманията, проституцията, алкохолизма, джендърите, атентатите и други пороци. Така че философстващият Росен Плевнелиев и управляващите да се абстрахират от тези ,“ценности“ и да кажат към кои да се насочим. Отдавна българите имахат друг морал, който не се покриваше с тази култура. Да пазим нашите ценности, които в много отношения са над европейските. Нека пазим българската кауза, родината и знанието за Родината преди всичко!

Автор: Христо Христов -Рреферента, Правец, Софийска област

Източник: в. „Минаха години“

1 Коментар
  1. Джандбаз казва

    Заради тоя БКП-сопол Роско синептичний, помаците от Неврокопско се обиждат ако някой ги нарече „българи“!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.