Експерт пред Narod.bg: ГЕРБ сви 1 млрд. за 2020-а само от земеделието

1 3 811

Над 1 милиард лева потъна в „черната каса” на ГЕРБ само от сектор „Земеделие” за 2020-а. Скандалната новина съобщи пред Narod.bg бившият експерт в Министерството на земеделието Александър Атанасов.

Сметките лъснаха след признание на Бойко Борисов, че „финансова подкрепа от рекордните над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия”, изфука се премиерът на работно съвещание.

Реклама

„Кражбите са около 30% от цялата сума, защото повечето пари са директни плащания. Но със схемите за фиктивно биопроизводство, пасища и декори на зеленчуци, вместо истинско производство, сумата категорично набъбва над 1 милиард лева”, обясни Александър Атанасов.

На този фон хунтата продължава с хвалбите – земеделският министър Десислава Танева е информирала, че вчера Държавен фонд „Земеделие” превел близо 700 милиона лева на почти 55 000 земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната.

В периода 21-23 декември предстои ДФЗ да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020, т.е., вече се готвят нови схеми за източване на евросубсидиите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.