Румен Радев и Корнелия Нинова в открита война?

0 3 915

Срещата между президента Румен Радев и американската посланичка Херо Мустафа на „Дондуков“ 2 разруши всякакви лицемерни прегради на търпение между левицата и държавния глава и даде старт на нова война в българското политическо пространство. Въпрос на кратко време е БСП, която през лятото на 2016 година и издигна генерала за президент, напълно да го замрази във фризера. Причината е смяната на курса на държавния глава, който дава ясни знаци, че за него няма по-важно нещо от отношенията със САЩ за сметка на изконните ни връзки с Русия.

В централата на „Позитано“ коментират, че завършилият Ескадрилното офицерско училище на Авиационния университет на военновъздушните сили на САЩ в Монтгомъри, Алабама, е внедрен в левицата агент на американците, който е на път да взриви всички мостове между София и Москва. Именно Румен Радев се появява като един от най-активните радетели на инициативата “Три морета“, която на практика е политически проект, създаден за намаляване влиянието на Русия и Германия.

Проектът, лансиран през 2016 година на ниво държавни глави, са включени 12 европейски държави, в които живеят над 95 милиона граждани на Европейския съюз. В него, освен България, членуват още Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния ,Словакия и Словения.

Официалните цели са дефинирани като: икономически растеж, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност в борба с климатичните промени. Според независими анализатори обаче „Три морета“ ще е новият американски щит срещу Москва.

Не е случайно, че преди няколко дни САЩ обявиха, че че ще участват с 300 милиона долара в инициативата.

За да се докаже като отявлен радетел на проекта в края на октомври Румен Радев не спази мерките за сигурност в разгара на пандемията от Ковид-19 и пътува до столицата на Естония Талин, където трябваше да се проведе последната среща на върха на „Три морета“.

Повечето държавните глави обявиха, че ще участват онлайн, а нашият президент отиде, въпреки че ден преди отпътуването си е имало контакт със заразени от коронавирус командващ военновъздушните ни сили в генерал Димитър Петров. Кабинетът на естонския държавен глава Кестри Калюлайт са отказали официална вечеря на Радев и това на практика провали визитата му. Сега българският президент е особено активен, защото той е следващият домакин на инициативата през 2021 година.

Реклама

Проектът „Три морета“, който е посрещан на нож от администрацията на руския президент Владимир Путин, е на път още повече да влоши и това без това обтегнатите отношения между Москва и София. Румен Радев, който в началото на мандата си даваше съвсем различни заявки, вече го играе едва ли не Атлантическият ястеб, коментират русофилските кръгове у нас, част от които са дълбоко свързани с БСП и левицата.

Именно това е главната причина за студената война между президента и Корнелия Нинова. На всичкото отгоре през последната година Радев открито демонстрира своята еманципираност от БСП като основен двигател за това е сочен неговият главен секретар Димитър Стоянов. Всичко това се приема от голяма част от левите симпатизанти като откровено предателство.

В понеделник следобед в предаването „Думата е ваша..“ на партийната телевизия на социалистите БСТВ водещият Стоил Рошкев избухна с гневни остри и откровено обидни реплики срещу държавния глава. В разговор със зрително той нарече Румен Радев индианец, дивак и го сравни с комедийния герой Борат. Поводът за скандалните реплики беше изявлението на Радев пред ООН миналата седмица, направено на английски език.

„Не ми направи добро впечатление, че е на английски език“, каза Рошкев. Това да се покажеш, че знаеш английски, а бе да му се не види, български президент си. Излез и кажи каквото имаш да казваш на български. Сега да говори на развален английски като Борат някак си не ми направи добро впечатление. Че говори толкова лошо, че не може да ти каже и малкото име на английски, но защо трябва да го прави. Ние сме българи, трябва да говорим на нашия си език. Държавен глава на една суверенна държава си и да говориш на чужд език – изглеждаш като индианец, който говори с големия бял брат на неговия език. Ако искаш да си представител на една изконна 1300-годишна нация, трябва да говориш на своя език. Нищо можеш да знаеш 65 езика. Иначе изглеждаш като дивак. Президентът доста олекна…“

Скандалното двуминутно видео от разговора със зрителя бе разпространено веднага в социалните мрежи и предизвика реакцията на известни фигури от лявото пространство. Бившият депутат от БСП, а сега член на Стратегическия съвет на президента Еленко Божков. Припомняме, че той бе обвинен заедно с ексдепутата от НДСВ Минчо Спасов по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

Ето как Божков се обърна към водещия: „ Не смеете да кихнете без благословии отвисоко. Признавате, че плювните ви в ефир са не заради грешки в протокола или лингвистични пропуски на президента , а заради фантасмагоричните ви твърдения, които се опитвате да внушите на аудиторията си. Но и това не е малко!“

Под друг пост Божков директно казва че Нинова и Бойко Борисов са се разбрали да бъде ударен президентът.

Източник: в. „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.