Ердоган е доволен – шайката ГЕРБ наля 2,5 млрд. лева в „Турски поток” (каква е геополитическата цена на тръбата?)

0 1 681

Газопроводът „Турски поток”, който премиерът Бойко Борисов упорито нарича „Балкански”, за да скрие от САЩ факта, че се строи от руски фирми, е основната причина за приветствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към онлайн конференцията на ДПС в събота, научи Narod.bg.

На партийния форум за нов-стар председател бе избран лоялният на Доган Мустафа Карадайъ. Новината бе потвърдена и от източници на „Галерия” – единият енергиен експерт, а другият – член на Движението за права и свободи.

Тръбата от Русия през Турция и България към Сърбия и Западна Европа, чието отклонение до момента ни струва близо 2,5 милиарда лева, вече била готова.

САЩ обаче са твърдо против пускането й и дори обявиха санкции за фирмите, които я строят от опасения, че чрез нея Москва ще прокарва своите геополитически интереси. По тръбата още не тече газ, но натискът това да се случи, е огромен. Залогът е голям особено за Ердоган, който е зависим от Русия, обясни енергийният експерт пред „Галерия”.

Не е тайна, че Ердоган и Ахмед Доган дълги години бяха в тежък конфликт, като Сокола дори имаше забрана за влизане в Турция. Ердоган пък открито подкрепяше партията на ДПС отцепниците Касим Дал и Лютви Местан, за да накаже Ахмед Доган.

Реклама

Затова и появата на онлайн конференцията и приветствието, което отправи турският президент, изненадали дори старите партийни пушки.

Реджеп Ердоган разбра, че интересите на Русия, Турция и Европа за евтино гориво минават пред добри отношения с Доган. Затова отпрати поздрав, който се тълкува като извинение за дългогодишните му опити да направи алтернатива на ДПС, която и да контролира, твърди информаторът.

По думите му затоплянето на отношенията между Ердоган и Доган окончателно ще затрие подкрепата на изселниците в Турция за партията на Лютви Местан ДОСТ за сметка на ДПС.

Целта е Ахмед Доган да има още по-голямо представителство в следващия парламент и да влияе положително върху проекта за руски газ към Европа.

Знае се, че уж почетният, а всъщност реалният председател на ДПС – Ахмед Доган, има контакти както с Кремъл, така и с Вашингтон. След години мълчание през 2018 г. той се срещна с бившия вече посланик на САК Ерик Рубин в централата на ДПС. Твърди се, че разговорът им се въртял именно около „Турски поток”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.