СКАНДАЛ: ГЕРБ пръсна 1,2 млрд. лв. за битката с вируса – 400 млн. предизборно отидоха за чиновниците, а народът гладува! (РАЗСЛЕДВАНЕ)

1 2 032

Нов скандал с предизборен вкус – ГЕРБ пръсна 1,2 млрд. лева за борба с коронавируса, то от тях една трета – близо 400 милиона, са раздадени на администрацията, която на вота да се „отблагодари” с бюлетина за хунтата, докато народът гладува, разкри Narod.bg.

Анализ на Бюрото за разследващи репортажи и данни показва категорично, че близо 350 милиона лева от отпуснатите до момента средства отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции. Сумата може да достигне половин милиард лева до края на 2020.

Информационната система на БРРД за следене на коронасубсидиите съдържа до момента данни за близо 1,2 милиарда лева помощи за справяне с коронакризата. Резултатите са представени в търсачка, в която може да се търси по име, ЕИК на фирма, програма за подпомагане, дейност на фирмата, собственици и други критерии, пише bird.bg.

Резултати на база данните до 10.12.2020 включително.

Антикризисните мерки за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 получават 68% неодобрение от бизнеса, съобщава Българската Стопанска Камара на 1 декември 2020 г. Всички показатели са на червено: 71% от декларират, че състоянието на фирмата им се е влошило (спрямо 25% миналата година); 66% не са използвали програмата “60/40”, 85% не са използвали помощта за запазване на работни места в транспорта и туризма; 89% не са се обърнали за помощ за туроператори и туристически агенции, 98% не използват безвъзмездната помощ (3-450 000 лв.) за малки и средни компании в транспорта, 65% не са потърсили помощта (3-10 хил лв) за микро- и малки предприятия, 89% не са използвали безвъзмездна помощ (30-150 хил лв.) за средни предприятия, 90% изобщо не са потърсили оборотните кредити на ББР, над 90% до 99% не са се възползвали от микрокредити, оборотно или друго финансиране.

Унищожителната оценка на бизнеса и БСК за мерките на правителството цяла седмица беше цитирана и обсъждана в деловите и общопрофилни медии

“Къде, по дяволите, са парите?”

Пита в заглавие на свой анализ Капитал на 4 декември 2020, а дни по-рано, в публикация “Новите” пари за бизнеса се оказаха препакетирани стари”, разобличава неверните твърдения на икономическия министър. „Бизнесът: Трябва ни подкрепа сега, не предизборен и подкупен рог на изобилието”  – цитира Mediapool призивът на предприемачите. В понеделник, на 7 декември 2020, по време на посещение в Цалапица, в една от фирмите възползвала се от мярката 60/40, премиерът отговори задочно:

Реклама

“Над 1 милиард и 100 милиона лева даде държавата чрез антикризисните мерки от март досега, за да подпомага малките, микро, средните и другите предприятия.” Бойко Борисов на 7 декември 2020, цитиран от Пресцентъра на МС.

Така ли е в действителност?

Анализът на данните обаче показва друго. Близо 350 милиона лева или около 1/3 от всички отпуснати до момента средства за преодоляване на последствия от пандемията COVID-19 отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции. Общо 17 публични предприятия, контролирани от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) към МС, са сред бенефициарите на значителни суми.

Най-яркият пример за най-голям бенефициар е държавното предприятие “Мини Марица-изток” ЕАД, заедно с клоновете му – рудниците, което както отбелязва Капитал, е на загуба дори и след получените десетки милиони коронасубсидии. Друго голямо публично предприятие с лъвски пай от коронасубсидиите е “Български пощи” ЕАД.

Най-големият бенефициар до момента е Министерството на здравеопазването с над 280 млн. лв. коронасубсидии по три процедури и те не бива да се разглеждат като „икономически” мерки за подпомагане на бизнеса. Първата, „Борба с COVID 19“ по оперативна програма „Региони в растеж”, е за 40.4 млн. лв. с 85% еврофинансиране. Другите две са с идентични наименования „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, и двете по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като едната е за 60 млн. лв. с 85% еврофинансиране, а другата е за 180 млн. лв., но вече със 100% еврофинансиране.

Значителна част от тези средства би следвало да е предвидена за допълнителни възнаграждения на медиците на първа линия, но колко реално са изплатени, за кои периоди и на какъв брой работещи на първа линия, все още не е отчетено, като се изключат спорадични съобщения както за плащания, така и за административни неуредици и неплащане.

Десетки общински предприятия също са сред бенефициарите, като в таблицата е представена обобщената информация за общините с най-много коронасубсидии.

Столична община държи първенстввото с “Метрополитен”, “Център за Градска Мобилност”, “Столичен Автотранспорт“, “Столичен Електротранспорт” и др.

“Бургасбус” допринася за почти цялата сума на коронасубсидиите в община Бургас. “Пътнически Превози” в Сливен отрежда третото място на града сред общините. В Стара Загора, Русе, Габрово и Плевен отново заслугата е на общинските транспортни фирми.

1 Коментар
  1. […] Нов скандал с предизборен вкус – ГЕРБ пръсна 1,2 млрд. лева за борба с коронавируса, то от тях една трета – близо 400 милиона, са раздадени на администрацията, която на вота да се „отблагодари” с бюлетина, докато народът гладува, разкри Narod.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.