Докато старците взимат по 50 лв. предизборно „Жълтият” вицепремиер Николай Василев ще търгува със златото на България

0 5 378

Докато хунтата отпусна по 50 лева предизборно на пенсионерите, фирма на бившия вицепремиер и министър на държавната администрация от НДСВ Николай Василев пуска фонд на борсата, който ще търгува златото на България. „Експат асет мениджмънт” ЕАД е регистрирано в София на ул. „Г.С. Раковски 96А, показа проверката на Narod.bg.

Дружеството ще пусне първия борсово търгуван фонд (ЕТФ) върху злато в България. Очаква се в началото на следващата година той да започне да се търгува на фондовата борса. Комисията за финансов надзор вече одобри проспекта на управляващото дружество, предаде и „Капитал”.

НБТФ Expat Gold ще следва пасивно цената на златото, като ще се стреми да следва възможно най-близко доходността на LME PM Price Reference – Gold, обявявана от бенчмарк администратора си London Metal Exchange, казаха от управляващото дружество на Николай Василев и Никола Янков.

В близките дни ще започне набирането на капитал за фонда, като той трябва да е поне 100 хил. лв. На първичния пазар ще могат да участват само институционални инвеститори, а индивидуалните ще може да закупят акции през фондовата борса – БФБ, чрез инвестиционен посредник.

„Експат“ управлява и още няколко борсово търгувани фонда, които са базирани на фондови индекси, първият от които беше върху Sofix. С пускането на ETF върху златото се увеличават вариантите за инвестиция в него, след физическа покупка, инвестиционни продукти, както и фракции от метала в платформи като Revolut. Благородният метал е един от най-печелившите активи през тази година, като в началото на август достигна исторически рекорд от 2070 долара за тройунция, след което последва спад до малко над 1800 долара в момента. Дотук през годината златото е поскъпнало с 23%.

Реклама

Инвестициите в злато през борсово търгуван фонд са освободени от данък капиталова печалба. Фондът на „Експат“ няма да разпределя дивидент, а получената печалба ще се реинвестира в нови покупки на злато, което трябва да увеличава нетната стойност на един дял на фонда.

Само преди месец стана ясно, че олигархът Иво Прокопиев прехвърля част от финансовия си бизнес на Николай Василев – бившия икономически вицепремиер и министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, припомня Narod.bg.

Намерението се вижда ясно от съобщение на Комисията за финансов надзор, която дава разрешение за подобен тип сделки. Тя обаче е изпратила искане до управляващите дружества “Алфа асет мениджмънт” и “Експат асет мениджмънт” за допълнителна информация и документи относно вливането на договорен фонд “Алфа SOFIX Индекс” в Expat Bulgaria SOFIX USITS ETF.

“Алфа асет мениджмънт” е част от “Алфа финанс холдинг”, който пък се държи от “Финансия груп”, над която контрол упражнява Прокопиев. “Експат асет мениджмънт” се контролира от Николай Василев.

На практика финансовият бизнес на “Алфа финанс холдинг” е със затихващи функции, вкючително и притежаваната банка в Македония. Тя почти не извършва дейност, като се изключат операции, които поддържат минимума от регулаторни изисквания на националната банка в Скопие. От години Иво Прокопиев се опитва да намери добър купувач на банката в Македония, но и такъв за финансовия посредник “Булброкърс” в България.

Чрез дружествата във финансовия холдинг на Иво Прокопиев до преди няколко години можеше да се проследят интересите на бизнесмена – чрез “Алфа кредит” участваше в секюритизирането на имоти, в застрахователния бизнес чрез “Брокер Инс”, притежаваше и още един инвестиционен посредник в Македония.

Партньори на Прокопиев очакват, че той ще се съсредоточи в консултантската си дейност, тъй като продължава да действа “Булброкърс консултинг” или ще се развива в нови посоки. Това са бизнесът с електрически коли под наем, производството на ток и неговата продажба чрез платформата “Токи”, както и управлението на недвижими имоти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.