Няма наяждане! Христо Ковачки лапна Мальовица, олигархът на ДПС вкара багерите в Рила – прави ски курорт

0 9 616

Христо Ковачки няма наяждане – след енергетиката олигархът на ДПС влиза ударно и в туризма, научи Narod.bg. Първата крачка на мултимилионера е да лапне и връх Мальовица, където от няколко дни багер енергично прокарва траншеи на Меча поляна, точно под върха в Рила, където ще цъфне нов ски курорт.

По-долните клонове на боровете са окастрени и по тях работници закачат прожектори. Други подменят металния покрив на Централната планинска школа.

На входа на паркинга над „школата“, както е известна базата, в която са обучени поколения алпинисти, катерачи, планинари, ски алпинисти, скиори и ориентировачи, се монтира бариера, пише и „Капитал”.

От ноември ЦПШ има нов стопанин. Българският туристически съюз я е отдал под наем за десет години на фирмата „Агро ленд мениджмънт“. Дружеството е свързано с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който преди една година чрез друго свързано с него дружество – „Ви Ай хънтинг“, нае отново от БТС и пак за 10 години намиращият се в непосредствена близост хотел „Мальовица“, както и влековете в ски зоната.

Пак през „Ви Ай хънтинг“ през лятото Ковачки е взел от държавата за 15 години Дивечовъдния участък „Рила“, който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

Пак Ковачки контролира и влека и пистата под хижа „Мечит“, както и земята до близкия до съоръжението къмпинг.

Багерите на Ковачки вече рият под Мальовица. Снимка: „Капитал“

Въпреки че формално няма общо с двете дружества, Ковачки, който през повечето време живее във Франция, е забелязван в района на Мальовица, a няколко източника на „Капитал“ коментираха, че именно той е човекът зад дружествата. Това не е изненада.

Реклама

По времето на управлението на тройната коалиция негови фирми направиха серия от заменки с държавата, като срещу гори в Северна България получиха терени в Мальовишкия дял на Рила.

Така Ковачки стана собственик на пистите на Мальовица, както и на терени, чиито граници показват, че са „подготвени“ за бъдещи ски писти и просеки за лифтове, а в основата им – за жилищно застрояване. В някои от тези терени от години се извършва незаконна сеч.

Очевидно е, че Ковачки, който е роден в Самоков, има сериозни планове за този дял на Рила. Липсата на прозрачност в целия процес, начинът, по който са придобити имотите, и размахът, с който бизнесменът действа, са сигнал, че Мальовица може да тръгне по пътя на Банско – скрит собственик, свръхзастрояване, екологични нарушения и опит за налагане на монопол.

Връзката на осъденият заради далавери с ДДС олигарх Христо Ковачки с ДПС е много лесно откроима, ако проследим парите му, показа проверката на Narod.bg.

Не е голяма тайна, че олигархът държи милионите си в банки, които са свързани с Движението за права и свободи.

Сметките на дружествата, чрез които енергийният бос е точил хазната, бяха във фалиралата Корпоративна търговска банка и Демирбанк.

Първата, собственост на Цветан Василев, вече фалира, но баровецът успя да спаси милионите си. Втората е контролирана от близкия до Ахмед Доган бизнесмен Фуат Гювен.

Там ДПС държи на влог и държавната си субсидия от 6 милиона и половина годишно. Малка част от сумите са в Общинска банка, в която Ковачки до 2019-а имаше дялово участие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.