Лъсна нова далавера – Деница Сачева даде европрограмите на социалното министерство на семейството зад бутика в Барселона (РАЗКРИТИЯ)

1 5 606

Деница Сачева и Светослав Спасов – личният астролог на Бойко Борисов, лъснаха в нова корупционна схема, разкри Narod.bg.

След като през май 2017 г. вярната на Баце бивша костовистка става зам.-министър на образованието с евроресор, тя взема Цветан Спасов, брат на астролога – хиромант и бивш съветник на Бойко Борисов Светослав Спасов, като директор на дирекция в новосформираната през ноември 2017 г. ИА ОПНОИР (Изпълнителна агенция Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж).

Докато двамата я управляват, програмата е пословична с почти нулевото си изпълнение, а делата по определените за изпълнение проекти, където кашата е забъркана от Сачева и Спасов продължават до момента.

След като не успява да измести Красимир Вълчев от поста министър, проваля се не само с европрограмата, но и с инициативата за връщане на деца в училище и със старта на някои е-услуги в МОН, Сачева, вместо да бъде позорно уволнена, е повишена.

Нейният вожд и учител, а и ресорен вицепремиер Томислав Дончев, комуто дължи кариерата си в ГЕРБ като част от проекто-екипа му за собствен кабинет, я прати в най-богатото по бюджет социално министерство.

След като го оглави, през 2020 г. взе брата на хироманта Цветан Спасов като зам.-главен директор на европрограмата ОП Човешки ресусрси в Министерството на труда и социалната политика, главна дирекция Европейски фондове, международни програми и проекти.

Само напомняме, че голяма част от проектите за 25,2 млн.лв., които реализират като изпълнители или подизпълнители фирмите и организациите, основани и управлявани от Сачева преди да смени боята от костовистка на бойковистка и да стане зам.-министър, а после и титуляр, работят по проекти именно по ОПРЧР. Т.е. нейният човек надзирава нейните хора.

Някой би го нарекъл „мафия”, ние оставяме на вас да прецените.

С какво фамилията Спасови е толкова заслужила пред Партията и правителството?

Съпругата на бившия жълт депутат и екссъветник на премиера – Десислава Спасова, неотдавна стана известна като последния купувач на луксозния магазин на главната търговска улица на каталунската столица на Мис Бикини 2006 Борислава Йовчева, която роди дъщеря на Бойко Борисов.

Именно покрай миската от Сандански гръмна по света скандалът „Барселонагейт”. Ако НАП си вършеше работата, сигурно щеше да провери по каква причина се купува фирма на огромна загуба от 1,2 млн. евро или почти 2,5 млн.лв., а и откъде пари у половинката на държавен чиновник с 19 г. стаж за тази прескъпа благотворителност?

В други страни като Испания, която води още разследване по темата, то е за пране на пари.

Испанската фирма на  Борислава Йовчева в Барселона, от която премиерът отрича да има дете, е купена през март от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, съдружник и управител в Хохегер БГ – българското дружество на нашумялата със скандал австрийската пиар агенция Хохегер.

Хиромантът Светослав Спасов направи „тлъстинка“ покрай Баце

Веднага, след като купува фирмата – на практика един затворен магазин, който незнайно защо е толкова атрактивен за придобиване от терберасти, още на следващия ден тя продава скандалния актив на съпругата на Светослав Спасов – бивш съветник на премиера Бойко Борисов по Военно-промишления комплекс, ексдепутат от НДСВ преди това и личен астролог на Баце.

Като член на политическия кабинета на Борисов той става клиент на прокуратурата за заменки на земи и набързо е пратен дипломат във Виена, където остава на поста 3 мандата – до 2019 г. Явно новата му семейна мисия в Барселона е сметната за още по-отговорна.

Ексдепутатът, който за 2 мандата в НС нашумя с манията си, че старата сграда на парламента е омагьосана заради лоша енергия от бивше гробище и подпочвени води, е и личен астролог на министър-председателя, макар че основната му екстрасенска специалност е гледане на ръка – хиромантия.

Спасов обаче твърди пред bird.bg, че двамата със съпругата му са се разделили месеци преди сделката и дори не знае за нея. Тоест, раздялата е настъпила точно преди прехвърлянето на фирмата на манекенката, на която приятели на премиера по незнайни причини осигуриха през офшорки къща за 3 милиона евро в каталунската столица.

И която също така ненадейно, както новият собственик на фирмата й с налети милиони от бизнесмени по необясними причини, се омъжи за човек, който може да й бъде дядо броени дни преди да гръмне Барселонската афера.

А същият бизнесмен лично се отрече от нея половин година след сватбата – нямали нищо общо.

И опита да излъже, че испанското разследване за пране на пари, което данъчните в Каталуня смятат, че стои зад инвестициите в къщата и магазина на Йовчева, е приключило.

Не, не е, установи проверка на Димитър Стоянов от Биволъ, който е съавтор и на новото разкритие на bird.bg.

Фирмата Ema BGS S.L. държеше бутика Ermanno Scervino в Барселона, чийто управител беше бившата Мис Бикини Борислава Йовчева. Магазинът беше експресно опразнен, след като на 20 февруари El Periodico огласи разследване на каталунската полиция за пране на пари.

Разследващите са се интересували и от Ema BGS, заради съмнителния произход на нейния капитал и оборотни средства. Според тях сумата, инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

Веднага след публикацията на El Periodico бутикът затвори, а три седмици по-късно Ema BGS е станала собственост на българска фирма, показват документи от испанския Търговски регистър. Трансферът на собствеността и назначаването на нов управител на Ema BGS са се случили в четвъртък, 12 март 2020 г.

Капиталът на фирмата от 1 753 010 евро не е променен, но е придобит от българската компания ВиБиДжи Енерджи, която поне дотогава е собственост на Росица Велкова.

Още на следващия ден – петък, 13 март, Росица Велкова продава ВиБиДжи Енерджи на Десислава Спасова – съпруга на Светослав Спасов, известен като съветник на Бойко Борисов и дори негов личен астролог. В испанския регистър обаче все още стои името на Росица Велкова като представител на ВиБиДжи.

Припряността на сделките и липсващата бизнес-логика зад тази търговска операция са очевидни. ВиБиДжи се занимава с търговия с ток и газ, а Ema BGS S.L. – с търговия с модни артикули.

От финансовия отчет за 2019 г. се вижда, че активите на ВиБиДжи и нейните печалби от търговска дейност са много по-скромни от капитала и оборотите на Ema BGS S.L.

Реклама

Откъде пари да бъде купен такъв палат?

Не е ясно колко е струвал трансферът на собствеността. През годините Ema BGS S.L. е натрупала внушителен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 г. По-нови отчети на фирмата не са публикувани.

И до момента адресът на фирмата Ema BGS SL продължава да бъде на същото място като затворения вече бутик – PASEO GRACIA, 104, Barcelona.

Собственичката за един ден, но представител и до днес – Велкова, влиза в капитала на ВиБиДжи Енерджи през 2014 г. и става съдружник на Емил Мерджанов.

Последният има впечатляващ опит с обществени поръчки чрез фирмата си Про Арм. През годините тя е доставила арматура на различни държавни предприятия в поръчки за над 31 милиона лева.

След като гербаджийката Велкова влиза в нея, ВиБиДжи Енерджи се сдобива с лиценз за търговия с ток от КЕВР на 17.05.2016 г.

Търговия с ток без благословия от ГЕРБ не се прави. Още при кабинета Борисов 1 беше прочистен пазарът от свободни търговци чрез бухалки като НАП и службите, тъй като този бизнес е много сладък – както го нарича един от големите играчи в него: „счетоводна къща: нищо не правиш, само издаваш фактури и печелиш милиони”.

Кумовете на Спасови също намазали от Сачева

По европрограмата, управлявана под крилото на Сачева като министър и директно от брат си като шеф в съответната дирекция, екссъветникът на Борисов – Светослав Спасов, е зарадвал и кумовете си.

От юни 2019 г. той е съдружник в Юнайтед Партнърс Пъблик Афеърс ООД, ЕИК 205713479, заедно с Мария Гергова-Бенгтссон – председател за 2018-2020 на Българска асоциация на PR агенциите (БАПРА), която пък до 2016 г., когато министърката влиза във властта първо като зам. в социалното министерство, управлява  заедно с Деница Сачева в СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПР АГЕНЦИИТЕ.

Мария Гергова и актуалният й съпруг Стефан Бенгтсон са кумове на семейство Спасови, твърди самия Цветан Спасов, цитиран от narod.bg за близост и с образователния министър Красимир Вълчев, чийто кум пък е шефът на КЗП Димитър Маргаритов, на проект за 6 млн. лв., на чиято комисия подизпълнител е ексфирма на Сачева. Но да се върнем на кумовете на Спасови…

Юнайтед партнърс ЕООД е бенефициент по проект „Агенти на промяната“, дог. BG05M9OP001-4.001-0052-C01, финансиран по процедура Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ по ОП Развитие на човешките ресурси – програмата към соцминистерството.

Проектът Партньори по проекта са фондация Образователно сътрудничество и община Каспичан. Проектът стартира на 1.11.2017г., ще приключи на 1.11.2018 г. и е с размер на безвъзмездно финаниране 163 347.93 лв.

Това са пари на вятъра за обясняване на важността на европроектите на тийнейджъри от горкия Каспичан – един от прословуто бедните и изостанали градове на България.

Това обаче не е единствения проект на фирмата на бившата съдружничка на Сачева и бившия съветник на премиера, който общата им агенция печели.

В правителствената програма за отчитане на еврофондовете ИСПА фигурира, макар и без даденото финансиране проектът Кохезионна политика на ЕС в България – Vox populi.

„Той има за цел да подчертае ролята на кохезионната политика на ЕС за устойчиво развитие на всички български региони и да повиши обществената информираност за дългосрочното въздействие на проектите, финансирани от Структурните фондове на ЕС.

Бенефициент по проекта „Кохезионна политика на ЕС в България – Vox populi“ е Юнайтед Партнърс ЕООД”, пише в ИСПА.

Той се изпълнява вече, когато Сачева е министър, а от единствената публикация по него в маргинален сайт на бивша секретарка в БНТ разбираме, че и той е напълно безсмислен – учи студенти в 4-и курс журналистика да разказват истории.

Нещо, за което способността им следва да е била установена още на приемните изпити, а по тази специалност те са и писмен литературен и втори – вече по журналистически теми. Т.е. това са хора, които повече от 4 години по-рано са се научили да разказват истории и това е документално установено.

Интересно е, че и този проект, както горепосочения на Юнайтед Партнърс, се изпълнява в партньорство с фондация Образователно сътрудничество. Искрено се смяхме на следния пасаж от публикацията за проекта: „На финала на събитието студенти-доброволци от Танзания, Южна Африка и Уганда от фондация Open Space изнесоха музикална програма, в която пяха дори и на български”.

За да разберем какво е било финансирането на проекта, спечелени ли са от фирмата други, към министерството на Сачева и програма, ръководена от брат на съдружник във фирмата ли са те?

И още: с какво един специалист по гледане на ръка бивш премиерски съветник е станал толкова важен за една стара пиар агенция, чиято шефка твърди в интервю, че се образовала за професията като си купила едно списание, че го е взела за свой бизнеспратньор?

Какви точно са роднинските и другите връзки на Мария Гергова, както я знаят всички в обществото, а ние по едни неотчетени големи разходи по наша кампания през 2008 г., със Спасови – големите купувачи, които като благотворители имат как да платят загубите на барселонска фирма, излязла  на минус с 1,2 млн. евро, която неизвестно защо купуват?

Откъде ли идват средствата им, освен от единствено известната държавна заплата през последните 19 г.?

Или пък произходът на средствата е от съдружието с Мария Гергова в Юнайтед Партнърс?

Телефоните на агенцията не отговаряха, а телефонният секретар не би могъл да ни бъде полезен в комуникацията, макар единствен да беше на линия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

1 Коментар
  1. Атанас Кирилов Атанасов казва

    ОСТАВКА БОЙКО И МАФИЯТА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.