ЧУПЯТ НАГЛОМЕРА: ГЕРБ продължава да раздава милиарди за магистрали без конкурси

2 1 938

Нагломерът отдавна е счупен – управляващата хунта ГЕРБ отказва да спре раздаването на милиарди на свои фирми за строежите на магистрали без никакви конкурси, научи Narod.bg.

След скандал мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП за завишаване на изискванията, при които държавата възлага на дружествата си изпълнение на обществени поръчки без конкурс. Искането на социалистите бе т.нар. вътрешно (in-house) възлагане да се прави само когато дружеството има капацитет да изпълни 90 на сто от поръчката.

Предложението цели да спре практиката без процедура по Закона за обществените поръчки държавата да възлага на дружеството си „Автомагистрали“ строеж или ремонт на пътища, а то да наема като подизпълнители големите строители на пътища.

Според социалистите в „Автомагистрали“ има три валяка, деветима инженери, 43 работници и 20 счетоводители, а му е възложено да строи близо 250 км от магистрала „Хемус“ за около 4 млрд. лв., за да може парите да се източат към близки до ГЕРБ фирми-подизпълнители, чиито имена никой от червените депутати не назова. Заради това опозицията иска Сметната палата да провери дружеството, предаде и „Дневник”.

Кой строи и кой се ядосва

Реклама

Според БСП управляващите премазват пазарната конкуренция, аз да създават хранителни вериги към близки до тях строителни фирми и да ги захранват с пари, източвайки държавното дружество. От ГЕРБ казват, че за т. нар. вътрешно (in-house) възлагане е настоявал именно кабинетът „Орешарски“.

Депутатът от БСП Явор Божанков сравни ГЕРБ с комунистите, но тези от „Али експрес“, тъй като строителството било изключително некачествено. Според Александър Ненков от ГЕРБ е нормално обекти от национално значение като магистрали да се възлагат на държавни дружества, както било в Европа.

Той каза, че социалистите ги е яд, защото Тодор Живков е построил магистрала само до Ботевград, а благодарение на ГЕРБ до морето се ходи за три часа, а не за седем с катастрофи, както по времето на комунистите. „Счупихте наглометъра“, отвърна му Манол Генов от БСП.

ГЕРБ и Патриотите в спор за селските кметове

ГЕРБ отхвърли предложението на коалиционните си партньори „Обединени патриоти“ селата с население над 100 души да си избират кмет, което се подкрепяше и от БСП. В момента избори се провеждат в селата с население над 350 души, а ако то е по-малко – се назначава кметски наместник.

„Обединените патриоти“ на няколко пъти призоваваха ГЕРБ да подкрепи предложението с аргумента, че при среща с Асоциацията на малките населени места премиерът Бойко Борисов е обещал в селата с население над 100 души да се провеждат избори за кмет, а сега депутатите ще го бламират.

2 Коментара
  1. Петър казва

    Мафията няма цвят
    В периода 2010-2012 г. герберастите подготвиха промяна в ЗОП за легализиране на поръчките in-house. Даже в комисиите на НС се разглеждаше това предложение. Ама се изплашиха от справедливия гняв на бизнеса. Тогава кака Корни ги успокояваше, че „…и ние да дойдем на власт, така ще направим….“ И дойдоха. Министъра на МО, Ромео на Мая, „се хранеше“ от незаконната охранителна фирма МОБА. И тъй като всички наоколо пискаха, че неправомерно й се възлагат поръчки, чрез нежния депутат- бесепар и съкурсант на Найденов – Гуцанов, между първо и второ четене на промените в ЗОП беше узаконено безобразието in-house, което освен че противоречи на пазарните принципи, е основа на най-големите кражби в РъБъ в полза на властта. Пита се обаче, защо герберастите вместо безспирно да брагодарят на бесепарите за тази им „прозорливост в интерес на властта“, им се карат и карат. А същите тези бесепари защо се правят на „борци за справедливост“, след като те узакониха метода на крадене!? Ега ти цирка!! Ти на мене, аз на тебе….а ние…..като мечка в зимна летаргия….смучем ли смучем…лапите си от глад.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.