Мята пачки за последно: Баце похарчи 500 млн. лв. само за няколко часа (хунтата демонстрира предизборна щедрост)

0 2 640

Бойко Борисов мята пачки за последно – само за броени часове лидерът на хунтата ГЕРБ пръсна 500 млн. лв. в нагла демонстрация на предизборна щедрост, разкри репортер на Narod.bg.

Изливането на държавни пари за безумен пиар на гърба на данъкоплатците стана с похарчването на близо половин милиард лева, които отиват за допълнителни разходи на министерства, агенции, държавни дружества и общини.

Разписаните от правителството огромни извънредните харчове в края на годината са очаквани, след като през цялата година бюджетът беше на излишък и едва в края на ноември излезе на малък дефицит от 183 млн. лв., предаде и в. „Сега”.

Освен това само преди месец бюджетът претърпя поредна актуализация заради коронакризата, с която разходите бяха увеличени, а дефицитът скочи от 3.5 млрд. на 5.2 млрд. лв. Така за декември кабинетът вероятно ще похарчи близо 10 млрд. лв., ако наистина спази заложения дефицит.

По-голямата част от допълнителните трансфери обаче изобщо не са свързани с овладяване на COVID пандемията и борбата с последиците от нея.

Прави впечатление, че пари се раздават за бонуси на полицаи – 23 млн. лв., за неспешни общински проекти, за ремонти на храмове, улици и ВиК мрежи и за всякакви демонстрации на предизборна щедрост от страна на властта.

Близо 264 млн. лв. ще бъдат раздадени на общините в България за финансиране на различни инфраструктурни проекти  – реконструкция и ремонт на улична мрежа и общински пътища, на водопроводи, за строителство на спортни и детски площадки, ремонти на градски центрове, детски градини, читалища и училища.Още по обяд областни управители на ГЕРБ започнаха да се хвалят пред местните медии и да изказват благодарности към правителството за отпуснатите средства към общините.

Допълнителни 61 млн. лв. ще получи Националната здравноосигурителна каса –  за компенсиране на неизпълнените приходите за 2020 г. и да може да се разплати за медицински дейности. Извънредни трансфери са предвидени и за болници.

Държавата ще увеличи с близо 1 милион лева акционерното си участие в „Многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ – София. С тях ще бъде закупена медицинска апаратура за Клиниката по кардиология. С 490 000 лв. ще бъде величен и капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова” в Габрово.

Реклама

Както стана известно по-рано днес, близо 65 млн. лв. допълнително се дават за образование. От тях 16,9 млн. лв. ще получат училищата заради извънредната обстановка около коронавируса. С парите ще се купуват дезинфектанти, пречистватели за въздух, лаптопи за бедните ученици. Ще се подпомогнат и 42 центъра за специална образователна подкрепа.

Други 14,5 млн. лв. се дават за изпълнението на осем научни програми, а 33 млн. се дават за дейности от Националната пътна карта за научна инфраструктура. Отпускането на пари по тези инструменти се представя като извънреден жест на фона на остро противопоставяне на БАН срещу отказа на кабинета да гарантира съизмерими основни заплати на младите учени с тези в университетите.

Допълнителни 21 млн. лв. са отпуснати на Министерството на отбраната за осигуряване на първото авансово плащане по договора с ,,FR.Liirssen Werft GmbH & Co. KG” за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС.

С пари от централния бюджет с 12.5 млн. лв. се увеличава бюджета на съдебната власт – с тях се  осигуряват „необходимите средства за покриване на неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт за 2020 г.“

Кабинетът одобри и увеличение със 7 млн. лв. на разходите на Министерството на транспорта, за да финансира обществена поръчка, възложена през 2020 г. от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Поръчката е  за отпечатване и доставка на документи при периодичните прегледи на техническата изправност на пътните превозни средства и осигуряване на тестовете за теоретичните изпити, провеждани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Икономическото ведомство също получава извънредно 2.4 млн. лв.. за да покрие недостига от средства за подкрепа на дружествата, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите.

8,1 млн. лв. се осигуряват по бюджета на МРРБ за подобряване на водоснабдителна инфраструктура в общините Севлиево и Габрово.

Други 2,5 млн. лв. отиват за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково.

Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София – „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“2.

Допълнителни разходи от 22.2 млн. лева от резерва се насочват разплащане на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти. Не е ясно кои са конкретните обекти, към които ще бъдат насочени парите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.