Доц. Мангъров: Да се ваксинирам сега срещу Covid-19? Трябва да съм луд!

2 20 409

Един от малкото експерти по темата вируси – шефът на COVID- отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, не смята да се ваксинира с тестера на хунтата, провери Narod.bg.

Доцентът не се е записал в списъците с медици на първа линия, които са готови да се ваксинират срещу коронавирус. Пред дебати.бг  инфекционистът разкри, че има сериозни резерви към ваксините срещу ковид основно заради краткия период, в който са били създадени.

По думите му основният проблем не е в тези алергични реакции, които се получават – като например повишаване на температурата или зачервяване на мястото на убождането.

„Специално при тази ваксина на Пфайзер и Бионтек, при нея в организма се вкарва чужда РНК, която кара клетките на човека, на който е поставена да започне да произвежда белтъци на коронавируса. И срещу тях вече се изработват антитела. Тука има две неща, които не са уточнени.

Първото е доколко вкарването на този чужд генетичен код има онкогенен потенциал т.е доколко този генетичен код може да доведе до някакви злокачествени трансформации в човешката клетка. Това не е нещо, което може да се уточни в рамките на 3-4 месеца, а за да се уточни това нещо са необходими години.

Реклама

Второто нещо е доколко тези  протеини, тези белтъци, които ще се вкарат в човешката клетка ще могат да се възприемат като чужди антигени и да доведат до възникнат на автоимунни заболявания.

Най-вероятно това няма да се случи, но не можем да го докажем, това не е  нещо, което се доказва в рамките на няколко месеца. Това са проблемите около тази ваксина, които не са уточнени. Представете си какво би станало ако да кажем се имунизират 70-80% от хората и след няколко месеца или след няколко години се окаже, че примерно 1-2% от ваксинираните са с автоимунни заболявания или имат някакви онкопроблеми.“

Това са неща, които за да се уточнят е необходимо доста по-продължително време, а не няколко месеца, категоричен е доц. Мангъров.

„При условие, че смъртността от Ковид е под 0,3% да се вкарват ваксини, които не са толкова добре проучени, на хора, на които им няма нищо, които са здрави и  тези ваксини не са напълно изпитани по правилата на добрата медицинска практика това ми се струва малко прибързано.“

За момента не е ясно и какъв имунитет би създала тази ваксина.

„От една страна ни се казва, че вирусът не създавал траен имунитет, което много ме съмнява, а от друга страна ние си правим ваксина, в която използваме частици от вируса и чакаме там да получим някакъв по-траен и по-силен имунитет.“

2 Коментара
 1. -Къчо казва

  НЕУВРЕДЕНО , ЛОГИЧНО…!?

  Трябва ли да стана…“луд“,
  на борба да тръгна смело,
  с „премиера“-темерут :
  пУашещ се от „дупка“…в чело ?

  Ама сам не става, знам,
  луда си е тази…мисъл,
  по наследство нямам грам :
  сто причини…, да съм „кисел“ !

  Вариантът е…добър,
  убеден съм и от филми :
  прост, голям като…“катър“,
  или „котаракът в чизми“ !?

  Та не съм „рецидивист“,
  че не искам…тази маска,
  пред Закона Ни съм Чист :
  само Простия…се стряска !!

  А „такива“…са бая
  болшевишки мекерета,
  отвращение тая :
  че превърнаха ни…в гето !?

  Беззаконие цари :
  с „индулгенцията“…Гешев,
  „стадото“ търпи, дори
  тъпотията…си чеше !!?

  Трябва му…Екарисаж,
  щом е вяло, изродено,
  и с ваксина стават „шаш“ :
  тъпанаря…и кретена !!!

  Отървем ли се, от тез,
  ще намерим…и колая,
  без Измами и Потрес :
  „корумпета“…Сеч, до Края !!!!

  20:20 / 12.01.21. / – – – / – – – /

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.