Пачки от джипката: ГЕРБ купува чиновници с бонуси за Коледа (хунтата се стяга за избори)

0 1 671

Хунтата ГЕРБ се стяга за избори – управляващата мафия уреди коледни бонуси за армията чиновници с надеждата на предстоящите редовни или предсрочни избори писарушките да гласуват за Бойко Борисов, разкри Narod.bg.

Новината, че висши чиновници, които участват в бордовете на държавни и общински дружества, си осигуриха коледни бонуси тази година, беше очакван развой на политиката на раздаване на пачки от джипката, която премиерът от СИК практикува цяло лято.

Предизвикалите доста критики промени в Закона за държавния служител и Кодекса на труда влизат в сила в петък – 11 декември, след като бяха обнародвани този вторник в „Държавен вестник“.

Премахването на забраната държавни служители да получават възнаграждения от участия в ръководството на фирми беше вкарано набързо от ГЕРБ в Народното събрание.

Това се случи между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, с който се правят изменения и в останалите данъчни закони.

И докато всички те влизат в сила от 1 януари 2021 г., въпросните промени за бонусите на чиновниците влизат в сила веднага – три дни след обнародването им. Според запознати това бързане е знак за планирано разпределяне на комисиони от държавните дружества в края на годината.

И сега висши и редови държавни служители и наети в администрацията по Кодекса на труда участват в бордове на държавни и общински фирми, но не получават възнаграждения за това.

Допълнителните пари бяха премахнати със скандал през 2012 г., т.е. в средата на първия мандат на Бойко Борисов, когато той установи, че редица чиновници взимат по-голяма заплата от него.

Тогава рекордьор по бонуси от участия в различни фондове бе Кирил Ананиев – по това време зам.-финансов министър, получил 540 000 лв.

За тях той твърдеше, че ги е дарил за благотворителни каузи, а практиката да се получават допълнителни пари от представителите на държавата в директорски бордове, Ананиев определи като неправилна.

Години наред преди 2012 г. бе масова практика висши чиновници да си докарват до две и повече заплати от участия в бордове, често без да вършат никаква работа.

Реклама

Вдигането на забраната за получаване на бонуси от държавни дружества за представителите на различни министерства бе силно критикувано от опозицията по време на четенията в комисиите и парламент.

От БСП атакуваха поправката като я определиха като неморална в условията на икономическа криза, породена от COVID-пандемията, и успоредно с увеличение на възнагражденията на чиновниците. ГЕРБ обаче нито веднъж не излезе да защити предложението си. Вносител на промяната бе шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Единствено в мотивите за вдигане на забраната за получаване на възнагражденията бе посочено, че се „попълва законова празнота и се изглажда съществуваща неравнопоставеност“. Мотивите не бяха съпроводени с оценка колко държавни служители ще бъдат засегнати, т.е. колко участват в директорски бордове.

Парите валяха от джипката през юли, например – над 9,8 млн. лева бонуси само за този месец бяха дадени на чиновниците в социалното министерство.

Това е „допълнително възнаграждение за постигнати резултати“ през второто тримесечие на годината.

От официални отговори от министерството стана ясно, че в Агенцията за социално подпомагане са отишли 5,1 млн. лева допълнително за 4581 чиновници. Това прави 1113 лева средно на човек.

От Агенцията казват, че парите са изплатени на основание на Закона за държавния служител, Кодекса на труда, Наредбата за заплатите в държавната администрация и Закона за държавния бюджет за 2020 година.

Малко преди отпускането на премиите била издадена заповед от директора на Агенцията за социално подпомагане, според която „при определяне размера на допълнителното материално стимулиране да не се взема под внимание раздел четвърти от Вътрешните правила за определяне на заплатите в Агенцията“.

Според въпросния раздел бонусите не може да са повече от 30% от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски от бюджета на агенцията.

И още – в Агенцията по заетостта и териториалните й поделения, към които са Бюрата по труда, 1716 служители са получили общо 3,1 млн. лв. или по около 1800 лв. на човек. В Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ 414 назначени на трудов договор служители са получили общо 620 276 лв., или по близо 1500 лв. на човек.

Ето така хунтата ГЕРБ се стяга за избори – като вдига заплати на чиновниците, които после да гласуват с правилната бюлетина, коментира пред Narod.bg депутат от опозицията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.