ГОВОРИ ШЕФ НА НСО: Мата Хари матира Баце

0 2 400

Бившият шеф на Националната служба за охрана Румен Миланов смята, че мистериозната дама „Мата Хари“, която уж сложила милиони евро и злато в чекмеджето на Бойко Борисов, буквално го е матирала в очите на обществото, видя Narod.bg.

Румен Миланов, който бе съветник на Бойко Борисов по сигурността в първия му мандат като премиер, даде интервю на Катя Илиева за „Фрогнюз“. Препубликуваме с леки съкращения отговорите му по повод твърденията на премиера, че КГБ е изпратило красива „Мата Хари“ в спалнята му, за да нареди пачките и златните кюлчета в шкафчето му, за да го снима и компрометира.

Звучи ми шокиращо. Ако това, което казва премиерът, е истината, то големият въпрос е къде са службите за сигурност?! Имам предвид, че негативната оценка в случая не е само за НСО, а за всички служби.

По-голямата част от управляващите са мъже. Някои от тях се взимат насериозно и си мислят, че всичко им е позволено. Мата Хари я е имало в цялата човешка история. Тя се използва, за да ги матира. Нищо ново няма под слънцето. Разбрахме, че КГБ праща тази Мата Хари, за да компрометира Борисов.

Къде е контраразузнаването? На всеки от охраняваните лица обкръжението трябва да бъде внимателно проучено. Ами тази Мата Хари, както е влязла да остави парите и златото, утре може да стигне до някакви държавни тайни!

При премиера, който и да е той, не може да се влезе лесно и това категорично го заявявам. Чистачката, която е доверено лице, влиза винаги с охраната. Никога чистачката сама не влиза в стаите. Правилата са отработени в годините и няма пробойни в тази посока.

Възможно ли е Мата Хари да е внасяла и изнасяла парите и златото многократно и никой да не обърне внимание?

Не го изключвам. Ако минава през проверка този човек, златото и парите не са предмет на контрол от НСО. Но, от друга страна, това се вижда от охраната и тя би могла на оперативно ниво да обърне внимание на премиера, като го информира за парите и кюлчетата.

Реклама

Факт е, че след като премиерът е сниман спящ и гол, неговата сигурност е била застрашена. Този факт показва, че трябва нова и съвременна организация в службите за сигурност. Всеки трябва да се проверява – няма роднина, няма любовница.

Второ – обкръжението на охраняваното лице трябва да се изучава по всички правила на тази наука. Скандалът с шкафчето на премиера показа, че има пробив в цялата система за сигурност. Случилото се е компрометиращо и за самия премиер.

Редови гардове от НСО споделиха, че ако Борисов им нареди да не проверяват даден човек, те не го правят. Това правилно ли е?

Когато станаха терористичните атаки на 11 септември, „Сикрет Сървис“ скри Буш. Те изпълняват стриктно съответните стандарти на поведение. Когато това се прави – няма любовница, няма приятелка.

Аз винаги съм казвал, че премиерът не трябва да управлява колата си. Каква е идеята – по правило челните атаки са по-ефикасни от страничните. Историята е пълна с такива примери. И затова отпред стои шофьор, от дясната страна има човек, а на задната седалка сяда охраняваното лице. Зад него е оперативната кола, която се движи в зависимост от предполагаемите опасности за удар откъм гърба. Нищо ново не казвам. Това се казва капсула. По този начин лицето е защитено до голяма степен от тези челни удари – отпред или отзад на автомобила.

Защо тогава позволяват на Борисов да си кара сам джипа?

Не зная. Вероятно защото не смеят да му кажат нищо. След като Бойко Борисов стана кмет, имаха огромна заслуга, че седна на задната седалка. Той безспорно е добър шофьор. Но ние не говорим за лични качества, а за система за сигурност.

ВИЗИТКА:

Румен Миланов е професор по транспортно строителство в УАСГ. Бивш началник на НСО (2005-2007), на НСБОП (2000-2005), на жандармерията (1999-2000), на КАТ (1993-1997). В първото правителство на ГЕРБ беше съветник в политическия кабинет на Бойко Борисов, секретар на Съвета за сигурност към МС и директор на БОРКОР. Освободен е изненадващо от всички постове през пролетта на 2012 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.