Нагъл, по-нагъл, Каракачанов: Сделка за 50 млн. на тъмно е „патриотизъм”

0 1 327

Наглият Красимир Каракачанов копае успешно дъното с поредно изказване. Министърът на отбраната обяви за патриотично дело сключената днес сделка с българска фирма за производството на бронирани машини за специалните сили за 50 млн.лв. До нея се стигна без търг след като се използва опцията, която изключва Закона за обществените поръчки (ЗОП), когато става дума за поръчки в областите отбрана и сигурност, установи Narod.bg.

За да не прилага ЗОП, Министерство на отбраната се позовава дори на конкретно изключение, което допуска Договора за функциониране на Европейския съюз. Там е записано, че „всяка държава-членка може да предприеме такива мерки, каквито счита за необходими за закрила на основните интереси на своята сигурност, свързани с производството или търговията с оръжие, муниции и военни материали“. Именно тази разпоредби от ЗОП и ДФЕС цитира военното министерство, за да изключи изобщо провеждането на търг, пише и „Сега”.

„Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън“, обяви след подписването на договора със фирма „Самел-90“ АД  военният министър Красимир Каракачанов, цитиран в официално съобщение на МО.  Той призна, че в началото е бил скептичен до каква степен българска фирма може да направи подобно сериозно изделие.

„Вече съм оптимист не само за Специалните сили, а и за перспективите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този договор да бъде взаимноизгоден не само за Въоръжените сили, а и за българската индустрия. Да и даде възможност да натрупа самочувствие, че може да изпълнява задачи, каквито до момента се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани само от чужди фирми“, каза още министърът на отбраната.

„В последните 30 години такова нещо не се е случвало“, каза от своя страна изпълнителният директор на фирма „Самел – 90“ АД Петър Георгиев. „В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската армия“, подчерта изпълнителният директор на фирмата. Той благодари за доверието на командването на Силите за специални операции, и на Министерството на отбраната.

„Ще продължим да развиваме своята дейност в посока да можем да участваме в някои други проекти, включително и на Сухопътните войски, и да продължаваме да доказваме, че българската отбранителна индустрия има своето място“, посочи още Петър Георгиев.

„Това е исторически момент за Силите за специални операции“, заяви ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. „За първи път ние, в нашата история, имаме подобен договор, с такъв мащаб, и с такова бъдещо значение за оперативните способности на Специалните сили и за изпълнение на нашите основни отговорности по националния план за противодействие на тероризма“, подчерта ген. Матеев.

Реклама

По думите му – договорът е изключително важен, постигнат след много усилия от всички страни, като в рамките на преговорния процес са договорени най-добрите възможни условия. Той представи и някои основни моменти от преговорния процес: „Решението на Министерски съвет от 18 ноември 2020 г. беше за „основен интерес“ и даде възможност на Министерството на отбраната директно да договаря условията.

Работна група, назначена от министъра на отбраната, на която бях ръководител, успя значително да увеличи броя на машините от това, което имахме като предварителни параметри. За това благодаря за професионализма на фирма „Самел“: Не само ние показахме гъвкавост и буквално изцедихме всички възможности в рамките на бюджета, за да постигнем най-доброто за нас, а и фирмата направи значителни отстъпки и използва свои резерви (базирайки се на това, че действително за първи път имат подобен договор с Българската армия)“, посочи генерал Матеев.

На подписването присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и неговите заместници ген.лейтенант Димитър Илиев и ген.-лейтенант Цанко Стойков, зам.-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков.

ДОГОВОРЪТ

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

С изпълнението на проекта „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции” те ще придобият десет типа високопроходими, с различна степен на защита, бойни и специализирани машини – за осигуряване на мобилност на личния състав при изпълнение на целия спектър от задачи, както и за противодействие на тероризма. Бойните машини са с включително автоматично управляемо въоръжение, пишат от МО..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.