„Суджукгейт”: Сикаджия до екс депутата от ГЕРБ Живко Мартинов изора плажа в Каварна

2 5 287

Багер разорава тези дни плажа в Каварна. „Гребе пясък от морето, което е абсолютно забранено от закона, уж за да се укрепи брега, а излиза, че се прави някакъв нов залив. И никой от градските управници не смее и дума да каже, какво остава да прогони наглеците или да ги санкционира!” – обясняват очевидци, цитирани от „Уикенд“.

По техни думи вече са изкопани над 10 метра от брега на Каварна и пясъкът се трупа на импровизирана дига пред заведение, което се държи от скандалния местен хотелиер Валентин Николов-Цуци.

Той пък се бил сдобил с разрешение за тези „разкопки” от шефката на „Басейнова дирекция – Черноморски регион” Десислава Консулова. В разрез със закона тя била разписала да се прави дига с пясък, понеже имало „опасност” от наводнения.

В Каварна никой обаче не си спомня на това място някога да е имало голямо вълнение, да не говорим за наводнение, потоп и други подобни катаклизми.

Припомняме, че главният герой в тази афера Валентин Николов-Цуци не е случаен човек. Той има бурна биография с неочаквани обрати. Веднага след промените се подвизава в Испания и Унгария в обкръжението на автокрадци.

Дори някои се кълнат, че имал големи разправии в Унгария, но въпреки спорното си минало, господинът се прочу като парламентарен съветник на позорно изгонения депутат Живко Мартинов-Суджука.

До края на септември Валентин Николов-Цуци, който в двата края на Каварненския бряг има хотел и ресторант, е концесионер на градския плаж. Сега обаче е обявен конкурс за нов стопанин на това място.

Наемателят ще се разпорежда с брега през следващите 20 години.

Валентин Николов, който преди години е представител на силовите застрахователи от СИК за Добруджа, тези дни се хвалил наляво-надясно, че плажът ще бъде негов. Вече се бил разбрал с Екатерина Дацова, шефка на дирекция „Управление на морските плажове” в Министерството на туризма. Двамата имали общи приятели в столичния квартал „Лозенец”, където е столичният апартамент на Николов.

Той самият свойски я наричал „Катето”.

Разбира се, фамилиарният му тон далеч не е доказателство, че двамата са близки, или в играта са включени и корупционни схеми. Конкурсът така или иначе още не е приключил. Николов обаче явно е сигурен в крайния резултат и затова се разпорежда с пясъка като с бащиния.

Източниците ни обясняват, че той държи на всяка цена да спечели конкурса, понеже хотелът му е на първа линия и концесията ще му даде допълнителни предимства. Бившата кметица на Каварна, другарката от БСП Нина Ставрева по време на управлението си, направи големи добрини на Цуцковия хотел за сметка на градския бюджет.

Тя успя да прокара през общинския съвет няколко скандални решения, благодарение на които хотелът и ресторантът са свързани с декинг, а освен това пред хотела са поставени и плочки.

Реклама

Всичко това – на гърба и за сметка на кметството.

В Каварна обаче коментират, че ако се извадят на актовете и глобите, които са наложени на Цуци като наемател на плажа през изминалите години, той директно ще бъде отсвирен от конкурса.

Интересно е обаче дали те се съхраняват в архивите на местното кметство и на Министерството на туризма и дали ще се намери държавен служител, който да ги припомни?

Затова пък източниците ни са проучили, че Николов няма да се яви на конкурса с фирмата си „Корнер”, понеже тя е с глоби от туристическото министерство. Щял да заложи на „Роял Бей”.

Любопитно е, че неин управител е Валентин Николов, а собственик на капитала е санкционираното дружество „Корнер”. С други думи – доста несръчен опит да се заметат следите.

Цуци, както обясняват източниците ни, обаче се хвалел, че бил запазил приятелски отношения с влиятелни народни представители. Разправял, че е много близък с депутата Валери Симеонов – безспорно влиятелна фигура в туристическия бизнес.

Според хвалбите му сред приятели му били Десислава Атанасова, Пламен Нунев, както и с парламентарната шефка на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Няма съмнение, че като парламентарен съветник на Живко Суджука е понатрупал контакти и познанства и с депутати, и с данъчни, и с други влиятелни персони.

Любопитно е също, че преди години той дава свое помещение за офис на ГЕРБ в Каварна.

След като менторът му Живко Суджука е изпъден от жълтите павета, Цуци на секундата се разпорежда ГЕРБ да освободи офиса му.

В онези години полицията спря и два камиона, натоварени с пясък от плажа в Кранево. Тогава се оказа, че незаконно натовареният пясък ще се изсипе пред хотела на Цуци. Не е ясно как приключи тази пясъчна афера, но като се имат предвид контактите на господина, явно без последствия за него.

Веднага след като Суджука и Цуци се разделят с ГЕРБ, бизнесменът подкрепя в кметските избори другарката от БСП Нина Ставрева. Веднага след това хотелиерът по данни на очевидци получава над 80% от общинския ресурс и държавната целева субсидия за Каварна.

Все в „мероприятия” за облагородяване на пространството около неговите плажни хотел и ресторант.

На последните избори Цуци като един същински политически номад прехвърля подкрепата си към ВМРО и кандидатката на войводите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.