Няма измъкване: Брюксел вика Бойко за „Барселонагейт”

0 11 145

Няма измъкване за Бойко Борисов – премиерът със сенчесто минало ще трябва да обясни пред европартньорите в Брюксел как е закупена къщата в Барселона на „Мис Бикини” Борислава Йовчева, от която има дъщеря, научи Narod.bg.

Баце от пролетта е обект на разследване на испанската прокуратура за пране на пари по скандала „Барселонагейт”. У нас криминалният казус уж също е във фокуса на нашето държавно обвинение, но само уж…

Сега Борисов ще бъде привикан в Брюксел по сигнал на евродепутата Елена Йончева, която осветли любовната афера на Борисов и моделката от Сандански, подкрепена с луксозна къща и магазин на пъпа на Барселона.

След „Барселонагейт“ започна моето преследване от прокуратурата, това не е мое разследване, но аз поех от един етап ангажимент, като българки депутат, да го продължа, обясни днес Елена Йончева пред Би Ти Ви.

По думите ѝ тя е подала сигнал до съда в Страсбург, че обвинението ѝ е политически мотивирано и несъстоятелно. „Чухте премиера Борисов в един запис, където той твърди, че трябва да бъда изгорена, той буквално използва тази дума. Той е дал такава заповед“, каза Йончева.

Реклама

Евродепутатът коментира заседанието на правната комисия към Европейския парламент, на което беше разгледано искането за отнемане на имунитета ѝ. Тя уточни, че това е поискано от страна на българската прокуратура и го определи като „политическа поръчка“. У нас тя се разследва за пране на пари.

„Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да откаже, кой е поръчал аз да бъда изгорена. Относно процедурата – това е рутинна практика, разглеждат се редица искания за сваляне на имунитети“, каза Йончева и уточни, че процедурата отнема няколко месеца, преди депутатите да гласуват решението си в пленарна зала.  Йончева добави, че разглеждането на нейния случай се е забавило заради пандемията, но тя много се радва, че процедурата е започнала, за да се изясни казусът.

Тя заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена. „В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция“, посочи евродепутатът.

„Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление, не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в Европейския парламент. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на „златни паспорти“, за създаването на обща европейска отбрана“, добави тя.

Йончева обясни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона е изслушала редица премиери, но не и българския, защото по думите ѝ той „се е скрил“.

Тя уточни, че тази група продължава да наблюдава страната ни и се очаква ново заседание през декември, като тя ще предложи министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.