МЕГА СКАНДАЛ: Сачева заряза стотици млади българи – висшисти без стотинка при безработица

1 4 669

Пореден чутовен скандал! Социалното министерство на Деница Сачева лишава стотици млади висшисти от правото на парични обезщетения за безработица, възмущават се от сдружение „Младежка инициатива 2020“ в мейл до Narod.bg.

Социалното министерство се изгаври скандално с всички младежи с висше образование от програма „Старт на кариерата“, оставя ги без парично обезщетение при обявен локдаун и в разгара на пандемията от коронавирус, алармират от сдружението.

Само след броени дни изтичат 9-месечните трудови договори на всички млади хора с висше образование, включени в тазгодишното издание на програмата на Министерство на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта „Старт на кариерата“, и те директно отиват на борсата, но уви, без правото да получават каквото и да е парично обезщетение, изтъкват от сдружение „Младежка инициатива 2020“.

Причината е, че право на парично обезщетение за безработица от НОИ имат само лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването.

Това автоматично лишава всички млади хора, участващи в момента в програмата „Старт на кариерата“ на МТСП и работещи в публичния сектор в цялата страна (в държавни и изпълнителни агенции, министерства, комисии, областни и общински администрации), от възможността да получават дори и минимално обезщетение след като договорите им бъдат прекратени с изтичането на 9-месечния срок, за който са сключени, констатират с тревога в сдружение „Младежка инициатива 2020“.

Реклама

От ведомството на министър Деница Сачева през септември т.г. съобщиха, че с оглед по-успешната им трудова реализация ще удължат заетостта от 9 на 12 месеца за младежите до 29 г. с висше образование, участващи в програма „Старт на кариерата“, но това тяхно намерение щяло да влезе в сила чак догодина, отбелязват от гражданското сдружение.

В тази връзка от неправителствената организация настояват социалното министерство спешно да преразгледа дискриминационното си и крайно несправедливо решение за удължаване на заетостта от 9 на 12 месеца само за бъдещите участници в програма „Старт на кариерата“, така че и всички тези няколкостотин младежи, които участват и сега в нея, също да могат да получат така важното натрупване от една година трудов стаж, даващ им впоследствие законово право на обезщетение от бюрото по труда.

Удължаването на заетостта от 9 на 12 месеца не само за бъдещи участници в програма „Старт на кариерата“, но и за всички ангажирани в момента в нея млади хора, ще бъде и една ефективна антикризисна мярка в отговор на пандемията от COVID-19, посочват от сдружение „Младежка инициатива 2020“.

Очакваме екипът на министър Сачева незабавно да внесе корекции във въпросната програма и да отстрани дискриминационните елементи в нея, накърняващи сериозно правата на сегашните участници в „Старт на кариерата“, заявяват от гражданското сдружение.

Ако чиновниците в МТСП обаче се „разсеят“ и не реагират адекватно, то още в средата на декември 2020 г. стотици младежи – участници в тазгодишното издание на програма „Старт в кариерата“, ще се влеят в армията на регистрираните безработни у нас, само че без право и на минимално парично обезщетение, тъй като 9-месечният трудов стаж, осигурен им по линия на тази програма за насърчаване на заетостта, няма да е достатъчен за получаването му според разпоредбите на НОИ, напомнят от сдружението.

Да оставиш обаче без препитание и без подкрепа през зимата и в условия на удължена извънредна епидемична обстановка толкова много млади висшисти, е не само антихуманно и изключително цинично, но говори и за пълна липса на каквато и да е загриженост за реализацията на младото поколение българи, избрали да останат в страната ни, подчертават от сдружение „Младежка инициатива 2020“.

1 Коментар
  1. […] от 250 на 610 лв., протестиращите раниха 80 полицаиМЕГА СКАНДАЛ: Сачева заряза стотици млади българи – ви… гербденица […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.