С лобистки поправки ГЕРБ забърка нова правна каша

0 2 260

ФАКТ: ГЕРБ пак затвори законодателен хаос със скандална промяна в Закона за потребителския кредит. Както се очакваше, държавният глава отхвърли новата разпоредба. Тя щеше да развърже ръцете на фирмите за бързи кредити да налагат огромни неустойки на клиентите си, без това да може да се атакува в съда.

Но същия ден мнозинството в Парламента се усети и гласува отмяна на спорния текст. „Това е огромен скандал! Депутатите отменят разпоредба, която не съществува в правния мир, защото още не е станала закон“, алармираха разгневени юристи. И обясниха ,че това показва крайна нестабилност в законодателството и ще има дългосрочни отрицателни последици.

Кашата стана още по-голяма, когато ГЕРБ, Патриотите и „Воля“ отхвърлиха ветото на президента и така на практика върнаха оттеглената по-рано разпоредба. Така взаимно изключващи се норми – тази, с която високите неустойки при бързите кредити бяха отменени и тази, с която отново бяха приети влизат в сила едновременно от 1 януари 2021 година.

КОМЕНТАР: ГЕРБ и стабилни закони е последното нещо, което може да бъде свързано в едно. Постоянно се правят изменения в Законите и поправки на поправките. Някои закони се променят десетки пъти в рамките на една година и за данъкоплатците фирми и граждани е изключително трудно да се ориентират. Най-здравословен и на практика с нелегален характер е обичаят им в предходните разпоредби на един закон да се вкарват тихомълком промени в други, без да се провежда обществено обсъждане, без да се чуят становищата на засегнатите страни, без дори да се мине през процедурата на първо и след това второ четене. Обикновено точно тези промени са свързани с лобистки.

Реклама

Промяната в Закона за потребителския кредит е точно такава поправка, внесена между първо и второ четене на пакета данъчни изменения за догодина от отцепилия се от БСП депутат Спас Панчев. Тя бе подкрепена от ГЕРБ и Обединените патриоти. След като избухна скандалът какво точно са гласували депутатите, ГЕРБ скоростно реши да замаже гафа, като вкара поправка на поправката, разбира се, отново в предходните и заключителните разпоредби на друг закон.

Прави впечатление, че опозацията в лицето на БСП и ДПС – подозрително мълчи по скандала. подхвърлени в пленарна зала реплики, че депутат от левицата е в управата на фирма за бързи кредити, обясняват зЗащо поправката е прокарана безпрепятствено в Народното събрание.

Автор: Мила Кьосова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.