НЕ Е ШЕГА: Бойко стана доцент на физкултурните науки с ранг на психолог

3 8 912

Няма шега, няма измама – въпреки че няма време, а и вече не иска, да си намери жена, по собствените му признания, Бойко Борисов е успял да стане доцент по… физкултурните науки, които след промени в закона са вкарани в редицата на психологията. Т.е., България се управлява не от психопат, а от психолог, научи репортер на Narod.bg.

Изключителното интелектуално постижение на премиера от СИК и бивш пожарникар без реален опит лъсна в последния пост на бившия офицер от НСО полк. Николай Марков.

Ето какво написа спецът по национална сигурност:

Като изключим факта, че тежестта на великия план за безплатна ваксинация се стоварва върху крехките рамене на 80 годишен професор по всичко и член на световни работи по всичко, цялата останала работа върви като по вода.

Тя и водата изчезна, ей тъй между другото, но да се надяваме, че и за тази скрита криза ще се намери някой поне 90 годишен младеж, за да ни спаси за пореден път. Професор, разбира се, какъв друг?

Чувам, че и онова просто нещо ББ станал доцент, вероятно и той по всичко, но това е друг наш разговор.

Малко ме притеснява факта, че сякаш ни се струва нормално БЧК да се занимава с неща, които не са тяхна работа, защото със същата задача може да се заеме, далеч по-успешно и Турския полумесец. Там поне има читави хора и истински професионалсти, докато при нас са само крадливи калинки.

Имам и друго смущение, като например факта, че институциите, които имат конституционна и законова отговорност за задравеопазването се измъкват през задния вход от отговорността от така нареченото „ваксиниране“, което на практика и към този момент е световен медицински експеримент. Нищо повече.

Зная, че когато експериментират върху теб е някак нормално ти да вземаш много пари за това, а не обратното! Именно заради това съм възмутен от отказа на ББ да отиде в Народното събрание откъдето беше призован и да даде обяснение за парите, които ни е натрупал като дългове по отношение на „безплатната ваксина“. Няма нищо безплатно в този свят, а и се чувствам някак гневен, когато някой се разпорежда еднолично с моите пари. Да, моите.

И понеже съм убеден, че дядовците ни нямат място на ключови постове в оперативното управление, въпреки, че ги подкрепям напълно за пенсионните им осигуровки, никак не се чувствам спокоен в подобна опасна среда. Зная, че управници с тежки онкологични заболявания и такива на пределна възраст, които не носят дори наказателна отговорност са удобните инструменти на мафията, за да поставят именно те подписите си върху кражбите. Звучи грозно, но въри чудесна работа на престъпното ни задкулисие.

Какво друго да кажа. Сатър.

Проверката на Narod.bg показа и нАучният път на премиера-Слънце:

Бойко Борисов е завършил противопожарния факултет на Академията на МВР и излиза оттам с титлата инженер. После защитава дисертация и получава научната степен кандидат на науките, която сега е заменена с доктор. Според сайта на Висшата атестационна комисия (ВАК) той е получил това звание с диплома № 20 109 от 8 май 1990 г.

На кои науки обаче е станал кандидат премиерът не е ясно, нито пък каква е темата на дисертацията му и къде е защитена.

Реклама

В базата данни „Сирена“, която се поддържа от Националния център за информация и документация, са посочени заглавието – „Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“, и кратка анотация на дисертацията. Самият труд обаче се оказа неоткриваем. В Централната научно-техническа библиотека той се пазел на микрофиш, но ценната лента не можа да се открие.

На практика Борисов не е никакъв доктор, коментира преди време журналистът Иван Бакалов. Премиерът прави дисертация през 1989 г. и получава титлата кандидат на науките. Кандидат на физкултурните науки. Тогава има друга система за научни звания. След промените в закона кандидатите на науките от миналото са приравнени към доктор на науките днес. Но вече няма и категория „физкултурни науки”, затова дисертацията на Борисов е категоризирана в „психология”. И той някак изведнъж става „доктор по психология”.

Дисертациите задължително се депозират в две библиотеки – в Националната и в БАН. По липса на хранилища обаче те се изпращат в провинцията. Единият склад за научни трудове е в село Мещица, Пернишко, а другият – край Драгоман. Оказа се, че съм единственият любознателен българин, желаещ да прочете дисертация от хранилищата, и ако толкова държа на това, трябва да осигуря транспорт.

Оказа се, че Бойко Борисов е кандидат на физкултурните науки. Както е известно от правителствения сайт, през периода 1985-1990 г. днешният ни премиер е бил преподавател във висшия институт на МВР и дори е шеф на катедра в пожарникарския факултет. Научен ръководител на дисертацията му е бил Атанас Апостолов, тогава декан на факултета, вече покойник.

През 1995 г. законът беше изменен и кандидатите на науките се превърнаха в доктори. Но не на науките – това е по-високата степен. Освен това бяха редуцирани и научните области. Физкултурни науки вече няма. Те преминаха към психологическите, педагогическите или медицинските.

Дисертацията се състои от 181 страници, илюстрирани с 43 фигури и 25 таблици. Дисертантът изследвал 656 пожарникари за психическа и физическа годност. Това Борисов правел чрез тестове, беседи, наблюдения, анкети и др. За физическа подготовка например е използван тестът на Купър, скок на дължина от място и др. В камера с размери 3 на 3 на 3 метра се имитирала обстановка като при пожар. Важна част от този лабораторен комплекс бил компютърът „Правец 16“ – последна дума на родната техника по онова време.

Борисов явно е бил един от първите, използвали електроника у нас, тъй като още през 1987 г. предлага минисистема за обработка на информация с компютър „Правец-82“, известен още като ИМКО-2.

Съкращението означава индивидуален микрокомпютър, но понеже „Правец“ бил копие на „Епъл“, разработено от човек на име Иван Марангозов, шегаджиите го дешифрирали като „Иван Марангозов копира оригинала“.

Някои от устройствата на Бойко Борисов са били признати за новости – за времето от 1986 до 1989 г., в съавторство със свои колеги той е внедрил 8 рационализации като например „генератор за дим“ и „тренажор за струяри“.

Научният принос на кандидата е обобщен в седем точки, между които са „модели за ефективна психофизическа подготовка на курсантите“ и „нормативи за определяне на професионалната годност“ на пожарникарите.

Дисертацията е защитена на 29 ноември 1989 г. От автореферата, отпечатан в 20 екземпляра, се вижда, че Бойко Борисов дотогава е имал осем публикации – статии, повечето от които в съавторство с научния си ръководител.

На края на труда, както е прието, е списъкът на използваната литература. Той е внушителен – 133 заглавия, и започва, както се изискваше в онези времена, с трудове на Маркс и Енгелс. За чест на Борисов поне Живков не е цитиран. Но на края на този списък се срещат книги и статии не само на руски, но и на английски и немски – езици, които премиерът никога не е споменавал, че знае. Между тях са и трудове на световноизвестния английски психолог от немски произход Ханс Айзенк, чието име е написано на ръка (трудно се намираха пишещи машини на латиница) с правописна грешка.

„Това беше сериозна научна разработка – спомня си консултантът на Бойко Борисов Димитър Кайков, професор по психология в НСА. – Методиката на изследване бе много ефективна, защото беше създадена лаборатория, където се правеха експерименти в екстремална обстановка. Защитата също мина на високо ниво. Такива дисертации са рядкост.“

С Борисов го запознал проф. Младен Григоров, по онова време заместник-началник на Военномедицинския институт. Той помолил проф. Кайков да консултира един аспирант, чиято дисертация била свързана с екстремните ситуации, по които професорът е специалист. Борисов по думите на Кайков се проявил като много дисциплиниран, работоспособен човек. Лабораторията, създадена от Борисов, се използва и досега във факултета.

3 Коментара
  1. […] С Борисов го запознал проф. Младен Григоров, по онова време заместник-началник на Военномедицинския институт. Той помолил проф. Кайков да консултира един аспирант, чиято дисертация била свързана с екстремните ситуации, по които професорът е специалист. Борисов по думите на Кайков се проявил като много дисциплиниран, работоспособен човек. Лабораторията, създадена от Борисов, се използва и досега във факултета. / narod […]

  2. […] Няма шега, няма измама – въпреки че няма време, а и вече не иска, да си намери жена, по собствените му признания, Бойко Борисов е успял да стане доцент по… физкултурните науки, които след промени в закона са вкарани в редицата на психологията. Т.е., България се управлява не от психопат, а от психолог, пише Narod.bg. […]

  3. […] Няма шега, няма измама – въпреки че няма време, а и вече не иска, да си намери жена, по собствените му признания, Бойко Борисов е успял да стане доцент по… физкултурните науки, които след промени в закона са вкарани в редицата на психологията. Т.е., България се управлява не от психопат, а от психолог, пише Narod.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.