Браво, Фандъкова: 1,5 млн. лв. в София потъват в тоалетни (Вижте как се краде при ГЕРБ)

2 1 768

Браво на кмета на София и зам.-шеф на ГЕРБ Йорданка Фандъкова – 1,5 милиона лева потъват в…тоалетни, разкри Narod.bg.

Поредната шашма с криминален оттенък минава през конкурса на Столична община „София избира“. Става дума за програма на общината, в която проекти на неправителствени сдружения се състезават за финансиране, а класирането се прави според получените гласове на софиянци.

За 2021 г. „София избира“ ще разпредели общо 1,5 млн. лв., които могат да бъдат дадени на един или на няколко предпочетени инициативи в зависимост от техния бюджет. За целта администрацията създаде  специална секция на сайта си sofia.bg, а крайният срок за подкрепа на кандидатите изтече на 30 ноември, потвърди и „Сега”.

Гражданската организация „Спаси София“ оповести данни, според които в последния ден на конкурса за един от участвалите проекти се изпратени над 2 000 гласа, което е повече от целия вот за него през всички останали дни от надпреварата. Става дума за проекта „София избира децата“, който се бори за проектиране и създаване на съвременни тоалетни в училищата на територията на Столична община. Бюджетът на тази инициатива е точно 1,5 млн. лв., което означава, че при евентуална негова победа нито един от другите предложения няма да получи финансиране.   

Общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев поясни, че харесва много този проект и смята, че неговата реализация ще бъде от полза за хората в столицата. „Съобщаваме нашите наблюдения не с цел да попречим на един или друг проект, а с цел полезната програма „София избира“ да се провежда честно и да отразява действителния избор на гражданите. Дори е малко срамно, че в подобна програма трябва да влизат абсолютно безспорни проекти като ремонт на училища, градинки, междублокови пространства или изграждане на скейт парк – все неща, които Столична община трябва да прави, без да се налага гражданите да настояват чрез тази платформа“, коментира Бонев.

Реклама

От „Спаси София“ съобщиха, че вотът за „София за избира децата“ е нараствал плавно през всички дни на надпреварата, преди в последния ден за него да се оформи мощна подкрепа, в резултат на което той да излезе на първо място в класирането. От „Спаси София“ уточниха, че информацията за хода на гласуването и за класирането на участниците е била налична през цялото време на сайта на Столична община, въпреки че администрацията на кмета Йорданка Фандъкова официално не даде възможност на гражданите да следят вота в реално време.

„Ние установихме, че защитата на сайта не е на необходимото ниво и че вотът може да се манипулира, още на десетия ден от конкурса. Тогава машинно и автоматизирано бяха натрупани гласове за проекта „Поставяне на изгледна площадка и кът за отдих на Копитото“ (това е единственият проект, който не е на гражданска организация, а е на администрацията на Природен парк „Витоша“ – б.р.). Гласове за този проект се подаваха през точно определени минути, като вотът не спираше и през нощта. Сигнализирах зам. кмета по дигитализацията Генчо Керезов и доказателство, че ставаше дума за фалшификация, бе, че на 13 ноември от проекта за Копитото бяха премахнати 1407 фалшиви гласа, което на онзи етап представляваше 11 на сто от целия вот в конкурса“, допълни Борис Бонев.

Той допълни, че „Спаси София“ не е оповестила за съмненията си за манипулация на конкурса към онзи момент, за да не се хвърля сянка върху инициативата за подкрепа на граждански проекти и заради надежда, че от „Московска“ 33 ще направят необходимото да обезпечат сигурността й.   

От „Спаси София“ подозират, че управляващите в София са мобилизирали в последния момент гласове в подкрепа на проекта за нови училищни тоалетни с цел на кмета Фандъкова да не се налага да изпълнява техния проект за реорганизация на движението и паркирането в района на бул. „Патриарх Евтимий“. Това бе един от 39 участници в програмата, като според представителите на сдружението до последния ден той е бил на първо място в класирането. „Причината е ясна: това поставя кмета Фандъкова и управляващите пред задължението да реализират проект, зад който тя лично застана в началото и заяви, че много харесва. А след това потъна в дън земя и забрави повече за него“, коментира Андрей Зографски от „Спаси София“.

На 22 май Фандъкова, общински съветници от ГЕРБ и Борис Бонев представиха проект за изграждане на бус лента по „Патриарх Евтимий“ и за намаляване на паркоместата в зоната с 10 на сто – от 450 до 410. Целта бе „Патриарха“ да стане по-достъпен за пешеходци, а в краищата му да се начертаят велоалеи. Впоследствие обаче стана ясно, че живеещи в района са против намаляването на паркоместата и изграждането на бус лента. Един от мотивите бе, че в района има много матазини, нотариални кантори и обществени сгради. Те поясниха, че 600 души са събрали подписка и заплашиха да легнат на пътното платно, ако проектът почне да се изпълнява.   

По повод изнесените от „Спаси София“ данни днес кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов вече е предприел необходимите действия, а тя е сформирала комисия, която да провери изнесените данни. „Ние все още очакваме крайните резултати. Ако „Спаси София“ ги знае, трябва да знаят откъде са ги научили. Да не се окаже накрая, че крадецът вика дръжте крадеца“, коментира Фандъкова.

2 Коментара
 1. stoyanov казва

  В момента се завършва супер тоалетна в парк „Заимов“ до входа на метрото, която струва няколко милиона.
  Същата е надстроена със сладкарница и банков клон и е подарена като мръсна тоалетна по времето на Софиянски.

 2. Strong Enough казва

  ⏩ Вчера, заместник-председателката на ГЕРБ – всеизвестният еталон за честност, прозрачност и добросъвестност, който ремонтира общежития за 950 евро/кв.м. , при поредния си гастрол по обектите на Общината подхвърли слабо завоалирана заплаха и намек, че аз или Спаси София сме манипулирали резултатите от гласуването в инициативата “София избира”, организирана, ръководена и контролирана от самата нея.

  ❌Заместник-кметът по дигитализация щял да проверява резултатите в продължение на 7 дни и щели да се броят само гласове с потвърден SMS код. Това предизвиква няколко въпроса:
  1️⃣Как изобщо може да има глас без SMS код при положение, че това беше задължителна стъпка, за да регистрираш гласа си?
  2️⃣Имало ли е вратичка в тази система, която е позволявала да се гласува без телефон или без SMS код?
  3️⃣Кой е направил тази вратичка и кой е знаел за нея?
  4️⃣След като сигнализирах на Общината още на 10 ноември за наличието на такъв проблем, беше ли установена причината за фалшивите гласове за Копитото? Разбраха ли как и от кого са генерирани? Затвориха ли тази пробойна или за по-лесно си затвориха очите?
  5️⃣Каква е тази дигитализация на Общината, при която около 20 хиляди електронно записани гласа се броят 7 дни? Гласовете са налични и преброени от компютър. Разпечатки ли ще броите? Хартиени бюлетини ли? Протоколи на ОИК ли? Какво ще правите? Или ви трябват 7 дни, за да намерите едни забравени гласове от Факултета и Христо Ботев?

  ❗Нито аз, нито Спаси София сме писали софтуера за гласуване на сайта на Столичната община, нито им държим данните за гласовете, нито имаме интерес тази инициатива да пропадне. Резултатите бяха публикувани на самия сайт на Общината през цялото време и точно защото очаквахме подобни мизерии от страна ГЕРБ, ги записахме и анализирахме.

  Явно некадърността на управляващите е толкова голяма, че дори това, което сами са направили ги е изненадало. “Крадецът вика: Дръжте крадеца!”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.