ГЕРБ ни готви мизерна Коледа: Парите за засегнатите от затварянето – след Нова година

1 2 601

Безсрамниците от ГЕРБ готвят мизерна Коледа за народа – парите, с които властта обеща да подкрепи пострадалите от затварянето, ще дойдат след Нова година, разкри Narod.bg.

Че обещанията на правителството как всички засегнати от локдауна ще бъдат подкрепени, все повече издишат, стана ясно от участието на социалния министър Деница Сачева пред БНР.

Освен че част от мерките за бизнеса тепърва се обсъждат, готовите програми са заложени с дефекти, които също ще ги забавят. В предаването „Неделя 150” Сачева вече допусна част от плащанията по най-рекламираната мярка – 24 лв. компенсация на ден за хора от спрени бизнеси, да се правят след Нова година.

24-те лв. компенсация за хора в неплатен отпуск бяха набързо регламентирани тази седмица, въпреки че се обещават от поне един месец. В правилата е заложено кандидатстването да става след използването на неплатения отпуск, т.е. за хората, които ще бъдат потърпевши от локдауна, работодателите ще подават заявки след 21 декември.

Мярката влиза в действие от понеделник, но първо ще кандидатстват служители от вече затворени бизнеси във връзка с действали до момента ограничения – например нощни заведения и т.н., които не работят от 28 октомври.

До днес Сачева уверяваше, че целта на правителството е хората да имат пари за празниците. На въпрос на водещата защо са предвидени за подпомагане само 50 000 души, при положение че локдаунът засяга 356 000, министърът отговори, че има готовност да се организира допълнителен ресурс, ако заявките надвишат прогнозите.

„50 млн. лв. ще са достатъчни за плащанията преди Коледа. И през следващата година ще се плащат тези компенсации, които не сме успели да изплатим до Нова година“, каза министърът. Така излиза, че отново правителството ще остави хора без доходи точно за празниците.

Социалният министър представи оптимистична версия и на другите действия на правителството. Тя няколко пъти увери, че различните мерки могат да се комбинират, но това не е така – един работодател може да кандидатства за различни схеми (60/40, 80/20, 24 лв. компенсация), но само ако има различни категории работници. Един работник може да ползва само един вид помощ – например родител в неплатен отпуск на дете до 14 г. от затворен бизнес не може да получи и 24 лв., и 610 лв. по мярката за родители.

Сачева рекламира и една не особено навременна мярка – облекчения, които тези дни бяха предприети по схемата „Заетост за теб“. По нея работодатели могат да наемат работна ръка от армията безработни в бюрата по труда. Едва ли обаче предстоящите седмици ще са период на повишено търсене на работна ръка.

Министърът не приема и обвиненията, че мерките закъсняват. Според нея те са били предвидени още след лятото, но се изчаквало до последно с въвеждането на ограничения, за да не се пречи на икономиката. Сачева посочи като пример за добра подготовка програма, която тръгна с фалстарт – подкрепата от 610 лв. за родители в принудителен отпуск заради върнати от училище деца.

Реклама

Тази програма обаче бе предложена през август, след като с подобна мярка правителството се провали в подкрепата си за родители и през пролетта при пълното затваряне на държавата. До момента от нея са се възползвали едва 49 семейства, което принуди министерството преди броени дни да облекчи условията за достъп до подпомагането, като увеличи доходния критерий. Така че това трудно може да бъде пример за навременна подготовка.

Социалният министър определи като овладяемо и положението с безработицата, която от 9% през пролетта спадна на 6.9%, но призна, че може да се очаква известен ръст през декември, понеже част от бизнеса може да се възползва от локдауна и да освободи повече хора.

„Но все пак не очакваме безработицата да бъде повече от 7%, не очакваме нещо катастрофално до края на годината“, увери министърът. Тя цитира данни, според които в момента 227 909 души са без работа, като най-много са в София, Пловдив, Варна и Бургас.

В политически план Сачева увери, че правителството не залага капани в бюджета и има готовност да го изпълнява и след изборите, „ако се наложи“. „Не се водим от тънки политически сметки. Стремим се хората да преминат възможно най-щадящо през кризата“, каза тя. Министърът призна, че е от хората в правителството, които смятат, че на 21 декември трябва да започне отваряне на бизнесите.

„Не предвиждаме да се случи нещо, което да налага още по-тежки затваряния, но разчитаме всички заедно да ги спазваме, за да не се налага допълнително да затягаме коланите“, коментира тя.

На въпрос стабилна ли е осигурителната система, социалният министър увери, че няма рискове пред нея и посочи за пример спада в болничните. Вече стана известно, че те намаляват спрямо 2019 г. въпреки опасенията, че хората ще източат бюджета с болнични за карантина.

През октомври са издадени 230 000 болнични листа, което е с 11 400 по-малко спрямо същия месец на 2019 г. Общият брой на болничните листове за 2020 г. е 2.25 млн., което е с 378 000 по-малко в сравнение с 2019 г. Министърът очерта следните причини за това – намаляването на плановите операции; ограниченията, които хората сами си налагат за посещения на лекари и намалелите опити да се ползва болничен за дълъг уикенд и сливане на празници.

От тези думи пролича, че Сачева не вижда проблем с тези фактори, които на практика означават ограничен достъп до лечение и медицинска помощ и ограничено ползване на осигурителни права. Твърденията за ползване на дълъг уикенд така и не се потвърждават от статистиката.

Сачева не пропусна да се оплаче и от опозицията и президента.

„Натрупа се умора, хората не могат да стоят постоянно затворени. Но негативен ефект имат и опитите за разбиване на доверието към правителството и от опозицията, и от президентството. Трябва да има малко повече отговорност в тези моменти, а сме свидетели на преждевременна предизборна кампания от хора със съмнителен личностен интегритет“, коментира министърът.

1 Коментар
  1. Работник казва

    Сачева, ти с колко живееш на ден? Дари си заплата на бедните и съкратените. Герберска подлога дебела.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.