Преподавател в Англия: Бойко дава оставка през декември, готви се нов мандат като премиер

1 6 113

Eмил Coкoлoв, acиcтeнт-прeпoдaвaтeл във Вeликoбритaния и преди време стажант в Министерството на образованието описа възможен сюжет, който да се разиграе в най-близко бъдеще – оставка на Бойко Борисов насред невиждана криза и убийствена пандемия от коронавирус, видя Narod.bg.

Идеята на сикаджията е да се готви за втори рунд напролет и потенциален нов премиерски мандат с мотива, че само хунтата ГЕРБ е способна да извади България от дъното, което в момента копаем с нечувано усърдие.

Ето целия пост на преподавателя Емил Соколов:

Оставка с 200.

Носи се слух, че Борисов може да подаде оставка в началото на декември. Ако това стане, няма повод за радост.

Потенциалната оставка на Борисов през декември няма да е резултат от протестите, а ще е продиктувана от инстинкта му за оцеляване. Оставка на ГЕРБ през декември ще обслужва само и единствено интересите на ГЕРБ. Целта на подобно решение ще е друг да плати сметката за некомпетентността, безхаберието и правалите на това правителство.

Реклама

Защо?

Просто е. В България здравната и икономическа криза съвсем скоро ще станат незаобиколими фактори. Джипки, медии, ПР – скоро нищо от това няма да може да скрие обективната истина. А тя е, че ни го набиха не с 200, а с 400. ГЕРБ не само не направи нищо, за да предоврати кризата. Те се постараха тя да е нерешима като прахосаха време и ресурси в нищоправене. По този начин целят да си гарантират още един мандат под претекст, че единствено те са способни да нормализират ситуацията.

Първо, имаме бюджет, който не само предвижда увеличаване на външния дълг и дупка в НОИ от 6 милиарда, но не прави нищо да стимулира икономиката и бизнеса. Държавата планира да изхарчи милиарда без да получи нищо насреща. Стратегията зад бюджет 2021 е проста – след мен потоп. На английски има един много хубав израз – scorched earth (изгорена земя). Нещо такова се случва в България.

Същата стратегия се прилага в здравеопазването. Мерките в България закъсняха много. Най-удобно ще е за ГЕРБ да подадат оставка преди сегашните мерки да изтекат. На всички е ясно, че ако искаме да овладеем пандемията, няма как да стане с 3 седмица мек локдаун. Ще е нужно по-сериозно затваряне. ГЕРБ нямат нито намеренията, нито капацитета за подобно нещо. Ако подадат оставка сега, недоволството ще се изсипе върху служебното правителство.

Това е другият съществен фактор. Как се прави служебно правителство в края на демекври? Какво ще свърши това правителство за два месеца? Повече от ясно е, че един служебен кабинет през януари и февруари ще е с вързани ръце. Ще бъде просто буфер срещу общественото недоволство. Боксова круша. Така хем протестиращите ще си получат оставката, хем ГЕРБ няма да носи отговорност за кризата, която ще удари с всички сили през януари. Радев, протестиращите и всички останали ще са виновни, но не и те. Удобно, нали?

Борисов някъде беше казал, че ще ни липсва, когато си тръгне. Точно този ефект ще се търси с оставка през декември. ГЕРБ завещават на тези след тях една почти неработеща държава изправена пред огромна криза. На фона на това, което ще последва, те ще са направо лукс. Старата песен за по-малкото зло пак ще е актуална. Може да си мислим, че това няма да проработи, но в България паметта на хората е къса. Като нищо една голяма част от сънародниците ни да започнат да изпитват носталгия към ‘стабилността’, когато кризата удари. Бързо ще забравим, че ГЕРБ всъщност създадоха проблема.

Не на последно място, ГЕРБ са почти готови с Турски поток. Слугинажът към Путин и Русия е изпълнен. Борисов по всяка вероятност се е договорил с БСП и ДПС да не го закачат. Вече няма причини да остава на власт. От месеци ГЕРБ трупа единствено негативи, но не подаде оставка, тъй като имат договорки за дооправяне. Да не говорим, че платиха за предизборната си кампания с държавни пари. Мятането на пачки през джипката беше точно това – предизборна подготовка.

Та, не бързайте да се радвате, ако ГЕРБ подадат оставка. Няма да го направят, защото са се предали. Просто се готвят за втори рунд. Ако не сме наясно с това, още 4 години от същото са ни гарантирани.

1 Коментар
  1. Марги казва

    Турски поток е може би единственото хубаво нещо което ще направи Б.Б. И ако това е така все пак няма да стане в България най страшното да няма нищо, нито газ, нито ток, нито вода. Ще има поне едно нещо, газ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.