Извън официалната статистика: Любимото МВР на Борисов се самообгазява, самопрострелва, самоунижава

1 2 671

Хората в МВР  не са наясно кого трябва да удрят и кого не, кого трябва да спасят и кого не

Когато преди година и половина полицаи се самообгазиха със собствения си лютив спрей в центъра на София, си мислехме, че трудно може да се постигне по-голямо самоунижение в  система, на която данъкоплатците плащат почти 2 млрд.лв, за да им пази живота, здравето и имуществото.

Но уви, на МВР винаги може да се разчита на още, и още. Как иначе да се нарече последното признание на самото ведомство, свързано с проверките на заведения в София, нарушаващи противоепидемичните мерки. Полицаи заедно с проверяващи от РЗИ висяха цели четири часа пред кръчма на Орлов мост, в която се оказа, че е имало след 23.30 ч.  200 души. И не посмяха да влязат. Едва когато на посетителка й става зле, идва „Бърза помощ“, ресторантьорите отварят врата и полицията успява да влезе. 

Този скандален абсурд бе признат в официално съобщение на МВР: „След като на една от клиентите й прилошало, екипът  извършил проверка в обекта. Снети са обяснения от клиенти, жената е откарана в болница. Управителят на обекта не е представил изисканите документи. Служителите на РЗИ са съставили акт, отправено е предупреждение по Закона за МВР„.

МВР се изплака и за още едно заведение, то било само със 100 души. И пак не ги пускали. Накрая влезли, управителят бил призован  да даде обяснения, съставени са протоколи за предупреждение на персонала. И толкова. А за нарушение на карантината има до 5 години затвор и до 50 000 лв. глоба. А като наблъскаш 200 души в заведение – само обяснения и предупреждения.

Все неща, които поставят остро поне няколко въпроса

Как така полицаите влетяват с все входните врати на домашни адреси при поредната показна операция, а когато става дума за луксозно заведение в центъра на столицата, кършат ръце, обикалят отвън и се оплакват? Колко смела става полицията, когато трябва да проверява примерно „Хиполенд“? А в конкретния случай  200 души са на практика заложници на мутри ресторантьори. Не е ли абсурдно?

Реклама

Нещо повече. На няколко пъти полицаи  сгрешиха адреса при свои операции и буквално тестваха границите на психичното и физическото здраве на невинни хора. И то на същите тези хора, които им плащат заплатите и които разчитат на тях. Но когато знаят точния адрес на заведението-нарушител, изведнъж от МВР стават по-ниски от тревата. Защо ли? И дори на въпрос към МВР какви са правомощията им при проверките и защо след като някой пречи на проверките, той получава само предупреждение, оттам обясняват, че всичко, което имат да кажат, е на сайта им и „не могат да коментират методите и способите на проверката“. 

Даваш им право да обяснят абсурдната ситуация – получаваш още по-абсурден отговор

Нима не беше същото и, когато се появи комичното видео със самообгазилите се полицаи, пазещи Министерски съвет от шепа протестиращи? Тогава социалните мрежи и чуждите медии с основание взеха на подбив  МВР, което се принуди да даде някакви обяснения.  Те обаче бяха още по-нелепи от самообгазяването. Оказа се, че виновно е местоположението на Министерски съвет,  както и бързо променящите се атмосферни условия. После дойде „успокоението“, че полицаите са обучени как се работи с лютив спрей и го тествали върху себе си, преди да го приложат срещу гражданите. Колко са подготвени стана ясно и по време на протестите, когато служители на МВР обгазиха отново и себе си, и журналистите.

МВР и автиправителствените протести, снимка: „СЕГА“

Колко неподготвена е полицията, се видя преди време в Габрово, където избухнаха спонтанни протести заради трима биячи на работник в местен магазин, пуснати на свобода, вместо да бъдат задържани за постоянно и да бъдат бързо осъдени. Полицията още от самото начало подцени ситуацията, а след като напрежението ескалира, стана напълно безпомощна. Тълпите си правеха каквото поискат в града и очевидно нямаха никакви проблеми да влязат в която и да е държавна или частна сграда. Само по чудо не се стигна до по-сериозни инциденти. В същото време по време на протестите полицаи действаха буквално в състояние на амок. И за капак оня ден полицай простреля колегата си при залавяне на крадец. За щастие, го рани със стоп патрон в крака.

Хората в МВР  не са наясно кого трябва да удрят и кого не, кого трябва да спасят и кого не. Догодина за тях са предвидени 2  млрд. лева в бюджета. А пари трябва да се дават за свършено в полза на хората.

Автор: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Източник: „СЕГА“

1 Коментар
  1. Иван казва

    Това не са полицаи а БОКЛУЦИ ПАЗЕЩИ БОКЛУЦИ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.