Иде нов грабеж: ЕК дава на хунтата €511 млн., колко ще вземе „братчеда Ради”?

0 3 024

Задава се нов грандиозен грабеж – Европейската комисия одобри изменение на българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което позволява мобилизирането на 511 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, научи Narod.bg.

С този над милиард лева трябва да се помогне на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса, съобщават от представителството на ЕК у нас.

Не е тайна, че парите обикновено потъват в близки до хунтата ГЕРБ фирми, управлявани от придворните олигарси и братовчеда на Бойко Борисов Радослав Венциславов Иванов, познат повече като „братчеда Ради”.

Реклама

Сега въпросът е колко от тези пари ще потънат в обръча от фирми на ГЕРБ?

Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „България беше една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но България ще продължи да се ползва от допълнителна подкрепа от ЕС за икономическо възстановяване от кризата“.

Изменението на тази програма е възможно благодарение на изключителната гъвкавост, предоставена в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (CRII) и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса плюс (CRII +), която позволява на държавите членки да използват финансирането по линия на политиката на сближаване за подпомагане на най-изложените на пандемията сектори, като здравеопазването, малките и средни предприятия и пазарите на труда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.