В държавата на ГЕРБ, управлявана от сикаджията Бойко Борисов, хлябът, най-достъпна храна за бедния българин, ще поскъпне с колосалните 60%, научи Narod.bg.
Лошата новина съобщи председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.
Така в корона кризата, която буквално блокира България, най-бедната част от обществото, която е и най-многобройна, е обречена на глад.
На този фон едва шест от всички видове хляб в магазина са направени по Български държавен стандарт (БДС), другите са натъпкани с консерванти и химикали.
Сертификатът на тези шест вида доказва не само че са безопасни за консумация, но и гарантира качеството им.
Пшеницата поскъпва с 30 на сто, но крайният потребител ще поеме двойно по-тежък удар, категорична е Мариана Кукушева:
„До 60% обаче поскъпват самуните от завода до магазина“, не скри лошата новина шефката на НБСХС.
Утвърдените стандарти за производство на хляб влизат в сила още през 2011 г., като тогава сертификат получават едва три типа – бял, „Добруджа“ и типов.
От началото на тази година към тях се включват още ръженият, ръжено-пшеничният и пълнозърнестият хляб.
Макар да носят отличителен печат за качество, те се приготвят със съвсем обикновени съставки – брашно, квас или мая, сол и вода. Така след одобрението си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) те потеглят към търговските вериги.
„Продажната цена на хляба се определя от търговците”, коментира Кукушева, като допълни, че у нас обикновено доставната му цена се придружава от 8-40% надценка, а потребителите доплащат и още 20% ДДС.
Специфичните транспортни разходи като тол таксите също затрудняват логистиката на печивото.
Важна роля за сформирането на крайната цена на продукта играят още електроенергията и газът, като и двата компонента показват трайно увеличение за предстоящия зимен сезон.