„Бюджет 2021“ – популизъм и цинизъм без край: копи-пейст от минали години, милиарди от джипката и нула реформи

0 1 341

255 страници копи-пейст от минали години, милиарди пари от джипката и 0 реда реформи. Това е тригодишната бюджетна прогноза на МинФин. Имаме парламентарни избори след 4 месеца и никой не може да предскаже до какви нови върхове може да достигне ширещата се зараза на популизма.

Борисов препоръча на финансовия министър Ананиев да бъде по-щедър с новия бюджет. Това по принцип е правилна политика във времена на криза, но без реформи и във валутен борд е опасно. То е важно и в какво точно ще се изразява щедростта. Ако е в купуване на фурми и превоза им с държавния самолет или в кредитиране на фирма за събиране на вземания, няма много смисъл.

В нормалните държави отиващото си правителство оставя приоритети,

върху които да работят приемниците му. Те естествено не могат да са задължителни, но поне дават насоки и очертават консенсуси. Нищо такова не виждаме в тригодишната рамка. А и щеше да е странно да видим. При положение че кабинетите на Борисов не са се отличавали с особен ентусиазъм за реформи. Напротив, те са правителства на застоя и липсата на реформи.

България е в добра изходна позиция заради следваната от 1997 г. насам политика на нисък държавен дълг. Обаче дяволът е в детайлите. Прогнозира се разходите да надминат 40% от БВП, което е опасно ниво за растежа. Изземването през данъци също ще се увеличава изпреварващо.

Макар че мога да поздравя депутатите, които миналата седмица приеха на практика необлагаем минимум за родителите на деца под 18 години. Може би първото намаление на данъци за 10 години управление на ГЕРБ. Това е добра стъпка, макар и недостатъчна. Намаляване на изземването вместо наливане на социални помощи е добър стимул. Далеч сме от сценария Гърция, но като се покаже, че „може и така“, ще се озовем в нейната позиция за отрицателно време.

Липсата на реформи означава да сме твърдо на дъното в ЕС, като дори се отдалечаваме

от предпоследните Румъния и Хърватия. Това е големият грях на Борисов. По този начин България няма как да просперира. Като разчита само на еврофондове и пари на емигранти. Борисов се хвали, че сме шампиони по усвояване на фондове спрямо БВП. Това не е за хвалба обаче, защото означава, че сме най-бедни в съюза. Цел може да бъде да усвояваме все по-малко, което би означавало, че се катерим нагоре.

Представете си махала, в която 90% от хората са на социални помощи. Какво е решението за хората там и техните патрони? Да продължат да усвояват и да се хвалят с това? Или да се опитат да излязат трайно от бедността със съответните реформи? Точно в това положение за съжаление е и България. Повече от същото ни обрича на дългосрочна бедност.

Държавата се държи като обект, а не като някой, от когото зависи нещо. Като боксова круша.

Който е чел „Защо се провалят нациите“, знае – провалят се заради слаби институции и липса на воля за ефективност.

Политиката трябва да се прави с дългосрочна мисъл и отговорно, а не „след мен и потоп“ и не на всяка цена.

Реклама

А Борисов събира пари, за да се насочат към чекмеджетата в края на годината без контрол

от парламента (то не че НС в момента е повече от служебен регистратор). Опасно е купуването на индулгенции от Запад и Изток. Текат милиарди за реактори, които никога няма да влязат в употреба, поток, който обслужва чужди интереси. Борисов е приятел на бизнеса в чужбина и бърка яко в джобовете на българските данъкоплатци. Това никога не е добра идея, особено пък в период на криза. И въобще не е патриотично.

Няма нищо от основните теми, които ще определят бъдещето на България. И по които „Зелено движение“ и „Демократична България“ предлагаме адекватни решения.

Какво правим с „Марица-изток“? Заравяме главите в пясъка, докато се задушим, или изграждаме нов и чист индустриален комплекс с предвидените за въглищните региони европейски пари, като гарантираме социалния статус на сега заетите в комплекса.

Държавните компании в енергетиката. Предлагаме листване на борсата, за да могат да бъдат управлявани прозрачно. В Румъния това дава резултати и държавната енергетика там печели милиарди – тук губи милиарди.

Постепенно премахване на субсидиите в енергетиката, така че пазарът да се отвори за конкурентни инвеститори.

Да се проведат нужните реформи в образованието. Така че да осигурят поне до някаква степен равен старт в живота на децата. Да работи социалният асансьор.

Да знаеш, че дори да идваш от гетото, имаш шансове да осъществиш мечтите си,

а България да бъде конкурентна на най-успешните държави. Защото новите технологии ще направят пропасти. И между страните, и вътре в тях.

В ЕС идва икономическа зима и без да има корона криза. Вирусът не е само здравен, той е манталитетен. Затварят очите и харчат. Така Станишев правеше 2008-2009 г. и после Борисов се оправдаваше цял мандат с него.

Бъдете сигурни, че нашето желание не е да се оправдаваме с Борисов цял мандат след изборите. Искаме и имаме капацитет да водим и проведем нужните реформи. Така че България през 2025 година да е скъсала с посредствеността и да катери нагоре. Като доходи, перспективи за бизнес и живот, като лидерство в региона.

Автор: Владислав Панев – финансист и общински съветник в София от „Демократична България“. Съпредседател на „Зелено движение“

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.