Безскрупулно! Боил Банов раздава десетки хиляди на свои хора

2 2 841

Наскоро бяха обявени резултатите от едногодишната програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата. Това е програмата на Национален фонд “Култура“ към Министерството на културата, с която се цели да се подпомогне културния сектор заради пандемията. За финансиране кандидатстваха десетки културни организации, жури отся онези проекти, които според него трябва да бъдат подкрепени с държавни пари, пише в. „Галерия“.

Повече от десет частни галерии и организации, свързани с развитието на съвременното изобразително изкуство, са кандидатствали за субсидия. Въпреки дългогодишния опит и сериозно присъствие в културното пространство на част от тях, учудващо одобрени за финансиране са само два проекта на скандалната галерия „Структура“ и Института за съвременно изкуство (ИСИ).

Според директора на галерия „Лоранъ“ Лаврен Петров предпочетените организации са получили финансиране благодарение на тенденциозността на НФК.

Проектът, с който екипът на Галерия „Структура“ кандидатства, е със заглавие „Бъдещето е тук. Съвременни политики в популяризирането на изкуството“, а мотивите, с които журито е обосновало финансирането, са следните: „Проектът е добре разработен, предвижда както затвърждаване, така и надграждане на досегашната дейност на организацията“.

Галерия „Структура“, снимка: Клуб Z

Подобен мотив е нечувана наглост, защото именно Галерия „Структура“ миналата година бе в основата на най-големия скандал с фалшификати в българското изкуство, предизвикан от феноменалната изложба от евтини ментета, с които директорката на галерията д-р Мария Василева твърдеше, че ще се запълват бели петна в историята на модернизма в България.

Реклама

Заедно с видната професорка Ирина Генова, изкуствоведа Борис Данаилов, реставратора доцент Стефан Белишки и още няколко разбирачи, те не само не успяха да запълнят белите петна, а направих а черен кратер в пазара на изкуството в страната, закопавайки в него собствената си репутация на специалисти.

От скандала в „Структура“ измина почти година и половина. И въпреки че тогава притиснатият от ситуацията министър на културата Боил Банов се хвърли на и обяви, че ще се бори с търговията с фалшификати, до днес нищо от обещаното не се е случило. Прокуратурата и Министерството на културата са изпаднали в дълбоко мълчание по случая. Все едно нищо не е било.

А сега, съвсем безочливо, разчитайки на късата обществена памет, отпускат на същата тази галерия пари с мотива „затвърждаване и надграждане на досегашната дейност на организацията“. Всичко това прилича на фарс под изключително лошата режисура на случайника Боил Банов, който на инат продължава да заема поста министър на културата.

ава Бубнова, снимка: Lupa.bg

Такъв е и случаят с вечноподреждаща се и отглеждана с държавни пари частна организация на Недко Солаков и Ярослава Бубнова Институт за съвременно изкуство (ИСИ). Министерството на културата е отпуснало почти 100 000 хиляди лв. Институтът, заради който Ярослава Бубнова, дългогодишен служител на Националната галерия, а днес и нейн директор, беше разследвана за конфликт на интереси.

Уви, под зоркия контрол на министър Боил Банов разследващите компетентни органи не установиха такъв, въпреки неговата очевидност. Явно за министър Боил Банов и Бубнова Законите не важат, а финансирането на структура в Института за съвременно изкуство е пример за усвояване на обществени средства.

Източник: в. „Галерия“

2 Коментара
  1. ivosav казва

    Какво бих си помислил за този човек , ако го срещна на улицата без да знам , че е министър? Имам предвид външният му вид.

  2. Жанета Капчикофф казва

    Ако се има в предвид външния му вид,прилича на клошар спал в контейнер за боклук.Баща му сигурно се срамува от него.Срамно е че такъв суетен комплексар е яхнал Мин. на културата.То да беше само тоя,на ръце да го носиш.Въобще сега е времето на комплексарите.Мислят си че като си обръснат ръцете и краката и ходят рошави ,като кмета на Лондон,като пет за четри, брадясали и разгащени с ризите извън панталоните ,с обувки без чорапи или с разпрани дънки и са много интересни.А в същност са супер,мега,ултра много жалки…..Това е модата на духовните отрепки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.