Как Ралица от „Хелп Карма“ си купи нов апартамент, за да не носи болния си син на ръце и го записа на чуждо име (РАЗКРИТИЯ)

0 4 946

С чисто нов апартамент съвсем близо до 23-то СУ, в което учат децата й, се е сдобила скандалната Ралица Енева от ръководството на злополучната фондация „Хелп Карма“, научи „Уикенд“ от нейни съседи.

Една от причините за покупката е, че в старото семейно жилище на ул. „Кадемлия“ няма асансьор и фамилията не може да се справя с транспортирането на болния й син Радо.

Доскоро малчуганът, който е инвалид, бил свалян и качван на ръце от батко си Христо. 15-годишното момче обаче също започнало да изпитва затруднения, след като Радо пораснал, затова семейството сменило жилището.

„Не е ясно откъде са парите, тъй като районът е доста скъп. Възможно е да са от даренията на „Хелп Карма”. Кой знае?!”, смее се съсед на Ралица, който отказа да се представи. Дали новият апартамент е купен с дарителски пари, също не е ясно. Засега подозренията са само, че Ралица „пипа” от тях и разполага със сумата, както намери за добре. Енева дори заявява, че сметката е прехвърлила дарения и на кампанията за Ковид-19, затова името й фигурира в списъка като дарител.

Майката на Радо е член на УС на фондацията и признава, че има „висок лайфстайл”, допълва „Уикенд”. Изглежда, че той обаче съвсем не пречи на това и трите й деца да се хранят в училищния стол безплатно, макар семейството да не е социално слабо.

Така от май 2019 г. до преди 3 месеца на Енева се е разписвала месечно за сумата от под 1300 лв. Едва от юли 2020 г. официалната й заплата „набъбва” до 3000 лв. Семейството няма други официално декларирани доходи. Според злите езици Енева е харчила по свое усмотрение от парите за лечението на сина си Радо. Тя събираше пари за лечението на момчето. Радо страда от спинална мускулна атрофия и се лекува в САЩ благодарение на организираната у нас дарителска кампания „Крила за Радо“ в „Хелп Карма”.

Детето се лекува експериментално в Ню Йорк, въпреки че не по-лошо лечение има и в България. За него уж трябвало да се съберат 100 000 долара. Изведнъж сумата набъбва до $350 000, като аргументите за увеличението не са особено убедителни.

Лечението в Ню Йорк следва да е безплатно, защото е експериментално, смятат експерти. Ралица Енева признава това, но твърди, че са се наложили допълнителни операции за около 100 000 долара.

Тя продължава да събира пари за лечението на хлапето, води и кампания в „Хелп Карма”. Енева има и сметка за помощи за хора със същия проблем. След като скандалът с „Хелп Карма” гръмна, 7000 евро за лечение, отчетени на 24 август от Енева, мистериозно изчезват.

Появяват се като разход през октомври, а след това – през юни. Други 8000 евро, отчетени на 5 октомври, също получават задна дата – 19 февруари. Тези размествания продължиха и след като прокуратурата обяви на 6 ноември, че започва проверка на фондацията. На 12 ноември отчетените от Ралица Енева разходи рязко се стопиха.

Реклама

Преди интервюто пред Би Ти Ви тя записала като изхарчени за рехабилитация около 6000 евро, а след 12 ноември – над 3700 по-малко. Първоначално цялата сума била 42 000 евро, изведнъж спада с 23 000 евро, тоест с над 19 000 евро по-малко.

Помощните средства също изведнъж намаляват от 22 000 евро на 12 000 евро. Цели сфери от бюджета пък са премахнати – за инвалидна количка за стълби; 2000 евро и разходи, както и „други“, за които отишли 16 000 евро. Така общо отчетените като изразходвани суми се стопяват с около 65 000 евро или повече от 50% от сумата, установи „Уикенд”.

Освен парите от дарители, Ралица Енева получава средства и от семейства, загубили болния си близък. Баща на починало от левкемия бебе й пратил 5000 евро. Майка на друго починало дете дава цели 17 000 евро. Първият дарител обаче се оказва служител в „Хелп Карма”.

Сумата за лечението на другото починало дете пък била платена от Здравната каса. Намалява и сумата за другата кампания на Енева – за болните от спинална атрофия. Те се стопяват от 20 562 до 16 929 евро.

Ралица не се посвенила да направи кампания в „Хелп Карма” и за най-големия си син – Христо, въпреки че кара лъскав джип и демонстрира охолен начин на живот в социалните мрежи. В тази кампания са събрани 307 евро за части за колелото на деветокласника. По кампанията на момчето е постъпило и дарение от „Хелп Карма” на стойност от 66 евро, разкри разследване на Би Ти Ви.

„Ако не се лъжа, със същото това колело миналата година Ицко се беше пребил”, разказва съсед пред „Уикенд”. „Рядко ги засичам, но помня, че ходеше с гипс”, припомня си той. Младият мъж посочва бетонната рампа на стълбите на кооперацията на ул. „Кадемлия” №11. Твърди, че била направена специално заради Радо.

Макар да симпатизира на хлапето, разкрива, че майка му се слави с доста буен нрав в квартала. Когато сваляла Радослав от семейния джип, Енева създавала километрични опашки. Изнервени шофьори натискали клаксоните, обаче това ни най-малко не притеснявало майката.

„Прави впечатление на емоционално нестабилна личност. Една вечер се прибирах с колелото и много бързах. Бях готов да помогна, но малко след като си позволих да направя забележка на госпожата, последваха остри реплики по мой адрес и груб, неприличен жест”, разказва друг съсед на Енева.

По-възрастните обитатели на жилищния блок обаче не я определят като конфликтна. Казват, че рядко я засичат, защото в последно време използвала предимно гаража.

„Не е създавала проблеми никога. Очерниха я жената незаслужено. Според мен онези там в „Хелп Карма” са истинските мошеници, а нея я използват, тъй като има болно дете и е готова на всичко, за да му осигури пари за лечението. Може и да е извършила нещо нередно, само и само да осигури пари за лечението на детето си. От 2000 година съм в тази кооперация.

Добра жена изглежда Ралица, не вярвам да е престъпник. Ако са вършили шашми онези там, сигурно тя им е трябвала за алиби и накрая на опере пешкира”, твърди възрастна съседка от блока, с която „Уикенд” разговаря.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.