Резилът на ГЕРБ: Фирма на Баце направи квартал в София недостъпен за автомобили, гушна 11 млн. лв.

1 2 627

Резилът на ГЕРБ вече не може да се скрие дори от най-големите фенове на Баце – фирма, спрягана като една от най-близките до премиера от СИК, окепази цял столичен квартал, като го направи недостъпен за автомобили, но за безобразието гушна 11 млн. лева, научи Narod.bg.

В стремежа си да открадната колкото може повече, строителите на Бойко от „Трейс Груп Холд“ вече не се стараят дори да ни заблудят в „качеството” на ремонтите, стига да гепят възможно най-много, защото чекмеджето с пачки по 500 евро трябва отново да бъде напълнено.

За поредната ГЕРБ-ава издънка алармираха жители на столичния квартал „Гоце Делчев“. Хората са гневни, че след приключилия ремонт на бул. „Тодор Каблешков“ остават без автомобилен достъп до блоковете си.

След 6-месечно обновление и разширение на южното платно на булеварда в участъка от бул.“България“ до ул. „Луй Айер“ в понеделник Столична община отвори „Тодор Каблешков“ за движение на автомобили и на градския транспорт.

Човек от ж.к „Гоце Делчев“ е подал обаче сигнал в контактния център на общината, че се налага спешна нужда от преразглеждане на схемата за автомобилен достъп до квартала. Той е приложил и актуален чертеж на движението в посочения участък.

„След пускане в експлоатация на новия участък на „Тодор Каблешков“ се оказва, че не е предвиден маршрут, по който да се достъпи до „Гоце Делчев“, особено в частта между ул. „Георги Измирлиев“ и ул. „Кирил Ботев“. Всички улици в карето по бул. „България“ и по „Тодор  Каблешков“ до ул. „Георги Измирлиев“ са еднопосочни в посока излизане от квартала.

Това прави крайно затруднено прибирането на всички хора, особено на тези, които по здравословни причини не могат да се придвижват без автомобил. Невъзможно е без нарушение да се достъпи до т. нар. „експериментални блокове“, разположени зад „Била“. Моля за проверка и отваряне на поне една улица в посока към квартала“, пише в сигнала. Въпреки че е подаден във вторник срещу сряда, през целия вчерашен ден той бе „в процес на обработка“.

Както „Сега“ писа, след възстановяване на движението по ремонтираното трасе, което е с дължина около 1 км., хора от района започнаха да публикуват в социалните мрежи снимки на зле изпълнени участъци и детайли. На места тротоарите по булеварда са неравни, павета вече се клатят и е въпрос на не много време настилката да стане „плаваща“. От неправителстваната организация „Спаси София“ обърнаха специално внимание на новоизградената велоалея, което не отговаря на изискванията за широчина.

„Така изглежда поредният ремонт на Йорданка Фандъкова – 11 млн. лв. инвестирани в некачествен ремонт, без никакъв общински контрол и без санкции за мърлявата и закъсняла работа на изпълнителя. Всичко това се случи буквално пред очите на кмета, която живее на 100 метра от бул. „Тодор Каблешков“, който по думите ѝ е приоритет №1, откакто е начело на София. Нямаме никаква надежда, че това управление някога ще се научи да прави нещата както трябва – с добър проект, спазвайки сроковете и с европейско качество“, коментираха от „Спаси София“.

Реклама

След няколко годишно отлагане ремонтът и разширението на този участък от „Тодор Каблешков“ започна на 31 май и по договор трябваше да завърши след 138 календарни дни или на 16 октомври.

При това, пак според споразумението с изпълнителя „Трейс Груп Холд“, той трябваше да обхване не само южното, но и северното платно. Преди около месец обаче от общината съобщиха, че признават на фирмата 80 дни за неработни поради неблагоприятни климатични условия и ремонтни действия, извършени в района от общинското дружество „Топлофикация“.

Така крайният срок за приключването на ремонта от бул. „България“ до ул. „Луи Айер“ бе отложен за догодина. На компанията няма да се налагат предвидените в договора неустойки за забавяне, които са в размер на 1% дневно от стойността на реконструкцията – над 9 млн. лв. без ДДС. За този сезон строителните работи ще приключат до края на ноември, когато ще се доизграждат тротоари и велоалеята. След това обектът ще бъде зазимен и открит отново през следващия строителен сезон.

Бетонирани дървета

Фирмата, която изпълнява ремонт по централната софийска улица „Петър Парчевич“, е бетонирала основата на няколко дървета, съобщи „Спаси София“.

Ремонтът се извършва по задание на район „Средец“, чийто кмет е Трайчо Трайков от „Демократична България“. „Бесни сме. Варварското действие почти сигурно ще доведе до трайна смърт на старите дървета, които, подобно на тези при ремонта „Граф Игнатиев“, в рамките на няколко години ще изсъхнат и ще станат опасни, което ще наложи тяхното премахване“, коментираха от гражданското сдружение. „Спаси София“ призова за бързо отстраняване на щетите, за максимална глоба за фирмата, която извършва ремонта, за персонални наказания на виновните длъжностни лица и за предприемане на действия за спасяване и оздравяване на пострадалите дървета.

Няколко часа след сигнала на „Спаси София“ строителната маса от основата на дърветата бе премахната. Оказва се, че те са намазани с теракол. Главният инженер на „Средец“ Милен Дянков се оправда за това, че районната администрация не е упражнила контрол с довода, че бетонирането на дърветата се е случило в събота или неделя, когато той и служителите му били в почивка.

Обектът не бил предаден и приет от страна на района. Дянков заяви, че фирмата ще бъде санкционирана, но не пожела да назове името й. От думите му стана ясно, че кметството тепърва ще изчислява размера на глобата, която трябва да се наложи. Въпреки всичко представителят на „Средец“ обеща всички виновни за бетонираните дървета да бъдат издирени и персонално наказани.

По-късно кметът на „Средец“ Трайчо Трайков съобщи, че е изискал запис от камерите в района, за да установи кой е намазал растенията с теракол. Той каза още, че е получил уверение от специалисти, че дърветата няма да пострадат. Трайков съобщи също, че заради случилото се е отстранил зам.кмета по строителството на района.

„По тази причина от днес длъжността е вакантна. Търся човек с подходящо образование и квалификация, отговорен, инициативен и неуморен и с безупречна репутация. 1600 лв. основна заплата без право на допълнителни ангажименти“, съобщи Трайков във фейсбук.

1 Коментар
  1. […] В стремежа си да открадната колкото може повече, строителите на Бойко от „Трейс Груп Холд“ вече не се стараят дори да ни заблудят в „качеството” на ремонтите, стига да гепят възможно най-много, защото чекмеджето с пачки по 500 евро трябва отново да бъде напълнено, научиха от narod.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.