НАГЛИТЕ от ГЕРБ: Властта отказа да каже колко струва „Турски поток”, строен от руски фирми (Къде потънаха близо 3 МИЛИАРДА лева?)

1 2 061

Управляващата шайка отново демонстрира свръх наглост и пълно пренебрежение към народа – властта отказа да съобщи колко струва българската част от „Турски поток”, който уж не се строи от Русия, установи Narod.bg

За големите енергийни проекти ние често научават новините от руските медии. През седмицата например агенция ТАСС съобщи, позовавайки се на свой източник, че продължението на „Турски поток“ през България вече е готово.

Церемонията по откриването обаче щяла да се забави заради пандемията. Мегапроектът е любима тема на премиера Бойко Борисов, който често обикаля около тръбите с джипката, но сега въобще не коментира тази вест, предаде „Капитал”.

Затова вестникът попита официално Министерството на енергетиката дали проектът наистина е завършен, защо това не се съобщава, както и каква сума до момента е платила по него държавната „Булгартрансгаз“.

Отговорът беше, че няма да получим отговор, което за пореден път показа високомерието на институциите и отказа на информация по важни и най-вече скъпи за обществото проекти.

Реклама

Мълчанието вероятно е обяснимо – през октомври самият Бойко Борисов се похвали, че строителството на газопровода почти е приключило, и ако това вече е факт, единствената логична причина за тишината, изглежда, са документите, които доказват, че именно Русия финансира и строи газопровода, който България представи пред ЕК като разширение на вътрешната си мрежа. Вече излезе наяве, че Москва на практика е превзела саудитския консорциум Arkad и работи с наети от нея и свързани с „Газпром“ подизпълнители.

Ситуацията става още по-абсурдна при въпроса колко е платила България до момента за продължението на руския „Турски поток“.

В отговор на ресорния министър Теменужка Петкова до депутатите от 4 ноември се твърди, че „Булгартрансгаз“ е извършила авансово плащане към изпълнителя Arkad в размер на малко над 127 млн. евро без ДДС, като са извършени и други разходи за около 36 млн. лв. без ДДС.

От отчетите на самата „Булгартрансгаз“ обаче ясно се вижда, че към 30 юни 2020 г. по проекта вече са платени над 870 млн. лв., а до края на годината вероятно ще бъдат отчетени и нови траншове. Само за доставката на тръбите за газопровода до края на 2019 бяха дадени 300 млн. лева.

Официалната сметка за руския проект, която България трябва да плати, е 2.15 млрд. лв., върху които ще се плащат лихви от около 400 млн. лв., както и още 350 млн. лв. за компресорни станции. Колко ще са реалните разходи обаче ще се види накрая – вероятно отново от фирмените документи, а не от правителството. Там явно чакат някой отвън да им съобщи сметката.

1 Коментар
  1. Марги казва

    Аз не зная защо е тази омраза и заяждане за Турски поток?! То явно е единственото нещо за което се харчат пари и ще служи на всички българи. Нали ще получаваме транзитни такси, каквитовече бе Турски поток нямаме, ами пи евтин газ от руския все още няма, добре ли ще е да останем на втечнен американски газ с 30% пи скъп. Явно платено е на клакьори да викат против Турски поток, ама без него България ще се върне още 100, години назад!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.