Само в Narod.bg: Доц. Мангъров лекува „специални болни” – министри и депутати, във ВМА. Държат политиците далече от „простолюдието”

0 3 304

Доц. Атанас Мангъров, един от най-упоритите критици на властта относно мерките срещу коронавируса, лекува „специални болни” от същата шайка във ВМА. Новината сподели само пред Narod.bg лекар от елитната софийска болница.

Повечето ВИП персони се лекуват при доц. Мангъров или поне минават през него за консултация. Във ВМА има отделение за такива специални пациенти, за да не се сместват с простолюдието, гневи се източникът на Narod.bg.

Доцентът, който настоява за по-либерални мерки към коронавируса, консултира хайлайфа, облечен с власт, е привикван при случай на заразен политик.

Спецът обаче е натоварен по 14 до 16 часа на ден и то не само в детското отделение на Инфекциозна болница, а и в Covid стаите.

Безспорното доказателство за неговата експертиза е фактът, че досега Мангъров няма изпуснат пациент, лекуван от него. А вярвайте, децата се лекуват най-трудно, обясни докторът пред Narod.bg.

Затова и неслучайно лично здравният министър проф. Костадин Ангелов покани доцента началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус в Инфекциозната болница.

„Предложението дойде от министър Ангелов. В понеделник се свърза с мен. Съгласих се, имах желание за това. Бях го изказвал многократно преди това, но ръководството на болницата шикалкавеше“, коментира медикът. Първият му работен ден като шеф на COVID клиниката бе във вторник.

Реклама

Минал е първа визитация през единия от двата етажа на клиниката и се е запознал с начина на работа. Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът.

Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус.

Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици.

„Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза“, добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. „Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни“, смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. „По начало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца“, казва той и въприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство.

„Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните.

От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи. Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани“, казва доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени.

Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали „с коронавирус“, а не „от вируса“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.