Сигнал за грабеж: ГЕРБ и Фандъкова плетат нова далавера в София

1 3 823

Управляващите от ГЕРБ и Йорданка Фандъкова плетат нова далавера, като се канят да приемат поредната ощетяваща концесия в столицата, сигнализират активисти от Спаси София, установи репортер на Narod.bg.

Става въпрос за концесията за отдаване на велосипеди под наем в столицата, към която обаче е прикрепено и монтирането на 150 нови рекламни пана в идеалния център на София.

Според Борис Бонев концесията започнала още през 2012 г., е неактуална и не задоволява днешните нужди на града. По думите на независимия общински съветник, системата ще стартира с едва 33 стоянки с общо 400 велосипеда, при това само в идеалния център на София.

Ето целия пост на „Спаси София”

Фандъкова и ГЕРБ са на път да пробутат поредната скандална концесия!

🚲Скрито зад нуждата София най-накрая да получи система за велосипеди под наем, управляващите ще пробутат голяма концесия за нови реклами в идеалния градски център, където билбордовете са ограничени, а цените – високи. Ето част от проблемите на концесията:

❌Системата обхваща едва 33 велостоянки в идеалния център, като няма предвидени такива в кварталите, което я прави малка и безполезна.

❌Станциите са пръснати неравномерно и липсват велоалеи, които да създадат единна и безопасна мрежа за използването им.

❌Стоянките ще са върху тротоарите и пешеходните зони, вместо върху пътното платно или на обособените места за тротинетки.

❌Системата няма да може да се разширява за цели 8 години, освен с едва 5 нови станции, отново в центъра и то по изключение.

Реклама

❌Концесионерът няма никакви стимули да насърчава използването на велосипедите, нито пък в договора му има изисквания за постигане на някакви транспортни цели.

❌Общината е зарязала изграждането на свързана веломрежа дори в центъра. Между повечето стоянки са планирани велоалеи преди 10 години, но нито нещо е направено, нито управляващите имат намерение да направят.

💩От друга страна, новите рекламни площи са 150 на брой и силно ще влошат визуалното замърсяване в центъра.

🤮Особено потърпевши ще са основни улици, които ще бъдат наводнени с нови реклами – по бул. Витоша +37 рекламни пана, Солунска +30, Васил Левски +59…

💲Гарантирана огромна печалба за концесионера – над 800 000 евро годишен приход от реклами, докато дължимата такса към Общината е между 50 000 евро през първата и 150 000 през осмата година.

‼Договорът е направен за реклама, а велосипедите са между другото. В него няма мерки за насърчаване на велосипедното движение и използваемостта, липсват измерими критерии за успешността на системата, а възможност за разширяване на мрежата извън центъра не съществува. Тази концесия няма да реши транспортните проблеми на града, а ще го засипе с нови реклами и ще гарантира огромни печалби за концесионера.

🕳️Много по-малки градове от София имат значително по-големи и постоянно разширяващи се системи за наем на велосипеди. За пореден път

Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova

обрича града ни на застой, само и само за да си направи еднократен и евтин ПР и да пререже поредната лентичка.

✅Настояваме започнатата през 2012 г. концесия да бъде прекратена като неактуална и незадоволяваща сегашните нужди на София. След преработката ѝ с ясни критерии за насърчаване на велосипедите и план за нейното разширяване към кварталите, тя може да бъде обявена отново. Само така ще се гарантира, че София ще получи устойчива и използваема транспортна система, а не просто още реклами!

#СпасиСофия #ВелосипедиПодНаем #ГрадЗаХората

1 Коментар
  1. йоран казва

    O не се говори!
    Отврати всекидневно!
    Гербавите ли са толкова „нагли“ или всички ние „българе“ сме БУКЛУЦИ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.