Нов скандал като HelpKarma само в Narod.bg: Костя Копейкин на хранилка във фондацията на ВМРО (ДОКУМЕНТ)

0 5 239

Пореден скандал за пари по примера на HelpKarma – лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов, познат повече като Костя Копейкин, години смукал пари от фондация на ВМРО, разкри източник от централата на Красимир Каракачанов само пред Narod.bg.

През 2012 година Копейкин се опитва да направи вътрешнопартиен преврат във ВМРО, защото смятал, че лидерският пост му бил обещан и му се полагал. На конгреса обаче преживял съкрушителна загуба от Каракачанов, като получил подкрепата на 50 от общо 600 делегати. След това Костадинов напуснал партията, която станала един от основните си политически врагове в лицето на бившите си колеги по патриотизъм от ВМРО.

Обвиненията му към Каракачанов и сие варират от политическа всеядност и безпринципност, до открити обвинения в корупция, които се отнасят както до участието им в сегашното управление, така и до събития с десетилетна давност. Става въпрос за прословутите имоти на ВМРО.

Източникът на Narod.bg разказва каква е истината за богатството на революционерите около Красимир Каракачанов:

Накратко: след Първата и особено Втората балканска война, стотици хиляди български бежанци бягат от териториите на Вардарска и Егейска Македония, подгонени от сръбските и гръцките войски. Заселват се из територията цяла Стара България и най-вече в столицата София.

Тъй като огромна част от тях пристигат буквално с дрехите на гърба си, държавата отпуска огромни средства, за да им раздаде безлихвени кредити, с които да си построят къщи или да заформят някакво препитание. Макар че средствата не са никак малко, ясно е, че не достигат, за да задоволят всички нужди на бежанците.

Тогава прокудените от родните си места наши сънародници започват да създават т. нар. „македонски братства“. Това са били организации за взаимопомощ, в които се членува на землячески принцип и подпомагащи материално своите членове. Към тях е имало и взаимоспомагателни каси, които са отпускали кредити при ниска лихва, създавали са собствени тържища, придобивали са имоти и т.н.

Реклама

С времето голяма част от тях придобили сериозни капитали, с които започнали да развиват още по-мащабна стопанска дейност. Точно тези предприемчиви българи са били и едни от основните спонсори на Вътрешната революционна организация, която се е борила за свободата на останалите под чужд гнет българи в Македония.

След 9 септември комунистическата власт национализира имотите и всички останали активи на македонските братства и ги превръща в държавна собственост.

След 10 ноември 1989 г. пък имотите са върнати на Съюза на македонските дружества (СМД), който се явява наследник на македонските братства от преди 1944-та, а няколко години по-късно всички тези активи стават част от патримониума на регистрираната в Пазарджишкия Окръжен съд Фондация „ВМРО“. Фондацията е в частна полза и начело на управителния съвет стои лидерът на партията Красимир Каракачанов.

Едно от основните обвинения на Костадин Костадинов към Каракачанов и ВМРО е, че са обсебили имотите на македонските братства и ги експлоатират в своя полза. Лошото е, че щеше да има право на справедливо възмущение, ако самият той не е бил част от управителния съвет на Фондация „ВМРО“ и на хранилка от нейните приходи.

В случая моралното двуличие на Копейкин е просто потресаващо, ядосва се източникът на Narod.bg. Излиза, че докато е на топло и високоплатено място в управителния орган на фондацията на Каракачанов, експлоатирайки същите тези имоти, всичко е ОК и морална дилема по този въпрос няма. След като напуска ВМРО обаче, имотите веднага започват да бъркат в очите на Костя Копейкин. Може би защото, вече не може да смуче от тях…

Narod.bg прадлага и справка по фирменото досие на Фондация „ВМРО“:

Още по темата:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.