Ексклузивно в Narod.bg: Косьо Самоковеца кадрувал в митниците с благословията на Иван Костов? (УНИКАЛНА СНИМКА)

0 6 406

Трафикант №1 в новата история на България – Константин Димитров – Косьо Самоковеца, е бил реалният директор на Агенция „Митници” по времето на синьото правителство на Иван Костов (1997-2001).

Скандалното твърдение направи пред Narod.bg висш полицай, вече пенсионер, който е директен очевидец на грандиозните далавери по веригата мафия-правителство преди двайсетина години.

1996 г. Косьо и Ангелинка в Тайланд. Ваканцията е преди двамата да станат семейство. Уникалната снимка се публикува за пръв път.

Появата на Косьо Самоковеца или по-точно заздравяването на контактите му с политическия елит се свързват с две ключови кадрови промени през есента на 1999 и лятото на 2000 г., които довеждат до засилване на политическия натиск и централизирана експлоатация на веригата “контрабандисти – силови групи – митници – спецслужби – политици”.

Константин Димитров – Самоковеца излиза по-сериозно на сцената след ремонтите в правителството на Иван Костов. През август 2000-а година е сменен главният секретар на МВР ген. Божидар Попов и на негово място е назначен ген. Славчо Босилков. Като мотив за отстраняването на Попов беше посочено откриването на подслушвателни устройства в дома на главния прокурор.

Босилков, който през 1998 г. беше освободен от Богомил Бонев като директор на Национална служба “Полиция”, до връщането му в МВР беше съветник на Иван Костов по въпросите на националната сигурност. През октомври пък беше отстранен и тогавашният шеф на митниците Пламен Минев, който беше “издигнат” за зам.-министър на финансите. Той беше сменен от шефа на свиленградската митница Захари Захариев.

Захариев станал митничар №1 след елиминирането на две други кандидатури на хора от централното управление в София – на Асен Асенов и бившият зам.-директор на Агенция “Митници” Ангел Дончев.

Вторият дори бил одобрен от финансовия министър тогава Муравей Радев. Според бивши шефове от митниците лично тогавашният премиер Иван Костов е взел решението за назначаването на Захариев.

Реклама

Именно по негово време се завърта схемата на Косьо Самоковеца. Според бивш шеф от МВР Самоковеца се познава със Захариев отпреди – от митницата в Свиленград. След това той за известно време работи с ВИС и за кратко време е съдружник с биг боса Георги Илиев.

Източникът на Narod.bg обясни вкратце как Константин Димитров се превърнал във фактор: след като Жоро Илиев му станал кум на сватбата с Ангелинка, Косьо получил шефско място – ръководител на контрабандните канали.

„По-точно казано, Иван Костов му ги даде срещу парична подкрепа за изборите. След това Косьо стана реалният началник на митниците, като дори казваше назначаваше и уволняваше началниците по места”, твърди запознатият с далаверите източник на Narod.bg.

По времето на социализма контрабандата е била държавна политика, в основата на която била фирма “Кинтекс”, пише пък в свое разследване „Капитал” отпреди точно 20 години. Наричали я Предприятието. В ония години други “предприятия” нямало.

В “Кинтекс” търгували основно с оръжие, но и с цигари. Били разработени дори специални бързоходни баржи, с които контрабандното “Марлборо” стигало до Истанбул. С парите се финансирали революционното движение на кюрдите, както и други братски народоосвободителни фронтове.

Всичко това е история. На базата на старите канали обаче съществува мрежа от политици, митничари и бивши шефове в тайните служби, която успява да оцелее при всички политически промени досега.

Смята се, че генерали от бившата ДС контролират инфраструктурата на тази мрежа, като в различните етапи преминават към различни политически покровители. Всеки нов управленски екип само пренастройва системата към собствената си партийна каса. И това в България се приема за нормално.

Всички политици роптаят срещу каналите, докато са опозиция, в момента, в който дойдат на власт, започват да ги ползват. Контрабандните канали процъфтяха при югоембаргото по времето на Беров, не успя да ги унищожи и ортодоксалният социалист Виденов.

Най-голямото разочарование беше първото правителство на Иван Костов, което имаше първата реална възможност да ги спре. Но както всички вече знаят, моралът не беше стихията на бившите управляващи…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.