Слави прави министър приятел на Доган! Проект на ДПС ли е партията на Трифонов?

3 15 324

Слави Трифонов подготвя важен министерски пост за мастит банкер и бизнесмен, свързан със скандалната Петя Славова и приближен на ДПС банкера Фуат Гювен,  пише „Галерия“, позовавайки се на два независими източника.

 Това е все още неизвестният Любомир Каримански, който е добре познат във финансовите среди и дори в службите за сигурност. Връзките му с други силни хора показват, че покойният генерал Любен Гоцев дърпа конците в държавата и от отвъдното. Така с чувство за черен хумор коментират ситуацията няколко посветени в политическото и икономическото задкулисие.

Каримански е бивш изпълнителен директор и за председател на управителния съвет на „Инвестбанк“ в периода 2011 – 2015 година. 

Преди това заема същите постове в „Търговска банка – Д“- близка до ДПС и основен кредитор на ТЕЦ-а на Ахмед Доган. Соколът е близък приятел на собственика Фуат Гювен. Любомир Каримански е проектиикономически или финансов министър, като за втория пост има и други кандидати от партията,

 Повечето от хората в „Има такъв народ“, с председател Слави Трифонов, бяха набрани с кастинг, но не и Любомир Каримански. Той е сред седемте членове на арбитражно контролна комисия на партията, която е вторият по важност орган след изпълнителния съвет където са сценаристите доени – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Филип Станев.

 Любомир Каримански и Слави Трифонов се познавали от родния си край и били в приятелски отношения от години.

Банкерът е родом от малкото градче Койнаре до Червен бряг. Роден е през 1971 година. Завършил финанси в УНСС, А  след това специализира в Гърция Англия и САЩ.

Реклама

 Като шеф на банките на Фуат Гювен и Петя Славова, винаги е подозиран от хора в бранша за връзки с държавна сигурност. Три проверки на комисията по досиетата обаче не откриват такива данни за него. Въпреки това по един или друг начин двамата крупни работодатели на Каримански преди да се захване с политиката при Слави Трифонов, са свързани за репресивния апарат на ДС.

Собственикът на „Търговска банка – Д“ със старото име „Демирбанк“ е бил агент на ДС още през 70-те и преди да се изтегли със семейството си в Турция, за да се завърне обратно у нас като бизнесмен в Зората на демокрацията. Агент на ДС е и политическият му покровител Ахмед Доган.

 Преди 3 седмици, когато почина легендарният генерал Любен Гоцев от ДС, на погребението му дойде и Петя Славова. Банкерка се появи в компанията на Иван Драшков, бизнесмени и ченгета, за да изпрати кукловода на прехода. Не е тайна, че кариерата на бившата сервитьорка се дължи точно на него, А през 90-те за кратко двамата са били в управата на „Инвестбанк“, която се е казала по друг начин. Гоцев остава и акционер дори и когато Каримански е в управителния съвет и неин изпълнителен директор.

 За чадър от ДС говори и фактът, че Каримански скача от едната банка в другата.

От 2007 година той е шеф на „Демирбанк“ и е близък с основния акционер Фуат Гювен. През 2011 година напуска без скандали и става част от мениджърския екип на Петя Славова. Настоящият политик Любомир Каримански напуска „Инвестбанк“  през 2015 година. Според едни източници е изгонен. А според други се разделя със Славова като приятел. След това започва самостоятелен бизнес.

 Освен с Петя Славова и Фуат Гювен  Каримаски работил за фирмата на Стоян Александров – Малката секира – бивш министър на финансите в правителството на Любен Беров, който почина в края на август, докато прокуратурата го разследваше за лихварство.

 В понеделник „Има такъв народ“ е открила офиси в Костинброд. Това е първата публична поява на Любомир Каримански като висш партиец, заедно със зам.-председателя Тошко Йорданов и главната секретарка Виктория Василева.

3 Коментара
 1. Вера Стаматова казва

  Предната неграмотна плявоч!! Пълно с лъжи и клевети. Питам автора, кои са независимите източници и знае ли, какво значи “доени”.. а може би все пак “доайени”? Жалки, просто тъжно..

 2. Андрей Димитров казва

  Здравейте,

  Би било добре преди да пишете за някого в блога си да проучите добре автобиографията му, а не да преписвате папагалски от тролове или жълто-кафяви вестници, малотиражки с слугински към правитлството отношения. Не прибързвайте да съдите хората и да им лепите етикети без да ги познавате с факти. Аз съм бил студент на г-н Каримански и мога да ви кажа, че той е бил преподавател в УНСС повече от 15 годин, преподавал е в Международния банков институт повече от 18 години. За последните пет години е бил в Европейския платежен съвет и Европейския банков орган, както и е уважаван от поколения студенти от УНСС между 1998 и 2013 година. Поне тази справка може да си я направите сами, а не да преписвате папагалски.Изватката ви е неточна и невярна, защото е бил една година само в Дбанк от 2007 до 2007, а в Инвестбанк е бил само 3 години от 2012 до 2015. Нали не мислите, че човека има само 4 години стаж. 🙂 Жалко, че опаковката ви изглежда на почтенни хора.

 3. Uragan казва

  Каримански не си купувай фабрика на 8 септември. Анадъмну.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.