Далавера за килия: Красен Кра(д)лев дал 200 бона за сигнален пистолет за зала „Арена Бургас”?

1 4 909

Поредната далавера за килия с подписа на спортния министър Красен Кралев – сигналният пистолет, с който ще се дава старт на състезанията в новата спортна зала „Арена Бургас”, ще струва немислимите 200 000 лева, разкри Narod.bg. Заради безобразното крадене в спорта народът вече нарече ресорния министър с многозначителното Красен Крадлев.

Новото бижу на хунтата в Бургас поскъпва осезаемо, но за сметка на това постоянно. Ако в началото, при правителството на Пламен Орешарски, залата трябваше да струва 35 млн. лв., сега вече подгони 75 млн. лв. и разходите продължават да растат, алармира и „Сега”.

Вниманието вече се насочва към спортното оборудване на „Арена Бургас“. Оказва се, че и там има начин цената да се надува безкрайно. А по традиция на обществените поръчки на спортното министерство (ММС), участниците са сведени до един, при необяснимо висока цена.

Как се отклоняват парите

През март 2020 г. собственикът на строящата се „Арена Бургас“ – „Академика 2011“ ЕАД (100% собственост на ММС), решава да обяви конкурс за доставка и монтаж на спортно оборудване за всички спортове, които беха могли да провеждат свои тренировки и състезания там – от гимнастика, през баскетбол и волейбол, до лека атлетика.

За да се ориентира колко ще струва всичко, „Академика 2011“ прави запитване до три фирми, които да представят индикативни оферти. И трите – „Феникс Инженеринг груп“, „Поли-Инокс Инженеринг“ и „Терасист“ – нямат опит в оборудването на спортни съоръжения, а са предимно от строителния бранш. Всички дават сходни индикативни оферти – между 4.5 и 4.8 млн. лв.

Немалка част от тях – около 1 млн. лв., се падат на пистата за лека атлетика. Но не точно. Падат се на „демонтируема модулна спортна система“, без споменаване на „писта“.

Процедурата е обявена официално на 9 юни 2020 г. И още по това време участниците задават въпрос към „Академика 2011“ дали към тази система трябва да се предвиди и настилка. Отговорът на държавното ЕАД е категоричен: „Не е предвидена настилка“. Т.е. „Академика 2011“ иска да плати за железата и плоскостите под бъдещата писта, но изненадващо не предвижда покритие, по което да бягат атлетите. Предполагаемата уловка е, че който изгради конструкцията, ще има непреодолимо предимство след това – тя се прави за конкретно покритие.

На въпрос към „Академика 2011“ защо не е предвидена настилка, отговорът е: „Предприели сме всички правни и фактически действия, за да осигурим пълния комплект от необходимите спортни съоръжения и оборудване за залата, така че да могат да бъдат провеждани както тренировки, така и състезание от национален и международен ранг“.

„Академика“ дава същия неясен отговор и на въпроса кога смята да обяви процедура за самата настилка и дали ще има нова поръчка. Вместо това говори за настоящата незавършена още поръчка: „Дружеството е спазило всички нормативно установени изисквания за изпълнение на строителство, доставки и услуги за обекта…“.

Друга голяма част от разходите, според трите ценови консултации, се пада също на атлетическо оборудване (все пак самата зала беше замислена като съоръжение №1 за атлетика в България и дори искаше домакинство на европейско първенство). В отделна графа е системата за електронно измерване на бегови дисциплини за общо около 750 000 лв. Там фотофинишът е оценен на около 300 000, (и голямата изненада) – електронният стартов пистолет е малко над 200 000 лева!

Отделно от това фалстартът е оценен на още 230-240 хилядарки.

Лицензираните от Световната атлетика (WA) компании за времеизмерване в световен мащаб не са много и цената им е публична. Електронен стартов пистолет на спонсора на WA – Seiko, който е официален измервач на световни първенства и олимпийски игри, струва $2000-2600. Конкуренцията от Lynx, които също са сред най-изявените и обезпечават състезания от всякакъв ранг, струва $1600.

Реклама

Сходна е ситуацията и със системата на фалстарт. Без извънредни преговори или поръчка, тази на Lynx, каквато се ползва в България дори за балкански първенства, струва $17 000.

Така общо системата за времеизмерване не би трябвало да надхвърли $100 000, дори и при най-високото ниво на оборудване, плюс печалбата на доставчика и разходите за въвеждане в експлоатация. В българския вариант това струва над 3 пъти повече.

„Сега“ изпрати запитване до две от трите фирми, консултирали поръчката, за това как са изчислили прогнозната цена на измервателната система (третата фирма не беше открита). В телефонен разговор управителите на двете компании казаха, че това е било отдавна и не си спомнят.

Скъпото привлича

В надпреварата за така оформената поръчка се включват три участника. Избраният изпълнител е вече традиционен любимец на министерството на Красен Кралев.

Оферти подават „Арете строй“, „Спортамис“ ДЗЗД и обединението „Онтарио про асист“, което после се отказва. „Спортамис“ пък е отстранена заради липсата на ISO 9001 от естонския участник Kanstet за доставка на самата писта, макар такава да не се предвижда по задание. Фирмата е един от най-големите сертифицирани производители на атлетически настилки, доставила пистите за световното в зала в Портланд`16 и европейските в Гьотеборг`13 и Белград`17. „Спортамис“ е подала жалба в КЗК срещу отстраняването ѝ.

„Арете Строй“ получава максималните 100 т. за техническа оценка и дава ценова оферта точно колкото прогнозните цени на консултантите. Обявена е за победител и с нея е сключен договор. „Академика“ казва, че „поръчката до момента още не е финализирана“, вероятно имайки предвид жалбата в КЗК.

Както стана дума, „Арете Строй“ редовно печели обществени поръчки на Спортното министерство. През 2016 г., под името „Спортни настилки“, е част от консорциума, спечелил поръчката (пак на „Академика“) за ремонта на зала „Фестивална“ за 7 млн. лв. Същата година преборва „Джи Пи груп“ за изграждане на спортен комплекс в Бургас. През 2019-а управителят на фирмата Пламен Трифонов (38 г.) и Красен Кралев дадоха старт на ремонта на атлетическата писта в зала „Добротица“ в Добрич. „Арете Строй“ е работила и по изграждане на спортна зала в Рудозем, реконструкция на комплекс „Чавдар“ в Етрополе, на стадиона в Ямбол, ремонт на спортни площадки в Хисаря, Каолиново, Павликени и др. Тя направи и ремонта на ст. „Георги Бенковски“ в Пазарджик.

Атлетическо съвпадение

Поръчката на „Академика“ за бургаската зала не е единствена за леката атлетика в последните месеци. През май българската федерация (БФЛА) също откри процедура за доставка на оборудване – по-специфично, като различни видове гюллета (90 броя), копия (28), дискове (50), чукове (35), мрежи за обособяване на съответните сектори, както и всичко необходимо за скоковите дисциплини. БФЛА уточнява, че няма осигурено финансиране, но пък поръчката е за 1 млн. лв. без ДДС.

„Срокът на изпълнение е 4 г. Осигуряването му планираме да се случи поетапно. Средствата за това очакваме да дойдат основно от бюджета на федерацията за следващите години. Също така ще търсим и допълнително финансиране чрез различни програми и инициативи“, се казва в отговор на президента на БФЛА Добромир Карамаринов на въпроса на „Сега“ за финансирането.

В тази поръчка участват две фирми. Едната е… „Арете строй“. Другата е обединение „Азимут Екуипмънт“ („Азимут спорт“ ООД и AFN Sports SND BHD), което е отстранено. Комисията намира ред недостатъци в документите му. Един от тях е, че обединението не отговаря на изискването „участникът, през последните 3 (три) г., считано от датата на подаване на офертата, да е изпълнил минимум една доставка с предмет и обем идентичен или сходен с предмета на настоящата обществена поръчка“. А „Азимут Екуипмънт“ е посочила по този показател доставка на оборудване за летните игри във Филипините`19, младежките олимпийски (хокейни) игри 2018 г. и Азиатските игри`18. За комисията на БФЛА това не е достатъчен опит в областта.

“Що се касае до офертата на „Арете строй“ ЕООД, направената от комисията проверка установи, че същата съответства на всички поставени изисквания и условия. По отношение на поставения от Вас въпрос за опита на дружеството, същото е декларирало и в последствие доказало с представяне на удостоверения за добро изпълнение, доставки на лекоатлетическо оборудване за три спортни зали. Доставеното от тях оборудване покрива изцяло поставените от нас изисквания за обхват“, изтъква в отговора си Карамаринов и в заключение посочва: „Осигурили сме максимална публичност и прозрачност на процедурата“.

1 Коментар
  1. […] зала „Арена Бургас”, ще струва немислимите 200 000 лева, разкрива […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.