Гавра с народа! Борисов направи 5 пъти по-голям външен дълг от Тодор Живков

0 4 160

България има днес над 5 пъти по-голям външен дълг, отколкото при управлението на Тодор Живков. Съпоставката направи бизнесменът и журналист Васил Василев преди дни. Според него Бойко Борисов вкарва страната в опасна спирала на натрупване на външен дълг, което връщане би създала огромен проблем за идните поколения.

Навремето като дойде 10-ти ноември Живков и БКП бяха яростно критикувани, че са оставили гигантски външен дълг. Видя се обаче, че това не е точно така, защото в страната имаше работеща индустрия. Сега, при Бойко Борисов, е страшното – дългът е в пъти по-голям. Живков остави дълг от 10 милиарда долара и 8 милиарда евро. Тогава обаче имахме държавна индустрия, оценявана за над 150 милиарда долара. Бяхме над 9 милиона народ и нямаше педя земя, която да е чужда собственост.

 „Имахме 120 хиляди души армия, страхотно разузнаване, океански флотилии. Бяхме космическа държава, изнасяхме храни, електроника и оръжие за милиарди.  Сега имаме 5 пъти повече дълг и 10 пъти по-малко възможности да го изплащаме. Държавната собственост е сведена до минимум. Свихме се до 7 милиона, от които между 1 и 2 милиона емигрираха. За 30 години загубихме 20 на сто от населението и 40 на сто от трудовия потенциал на страната. Не можем да се изхранваме и внасяме огромна част от потребностите си, които плащаме с парите, които вземаме назаем“, алармира Василев.

Той задава въпроса за какво бяха профукани 20-те милиарда нови заеми, с които Борисов, по думите му, на практика загроби България. Статистиката сочи, че БВД на България в края на юли е 35,6 милиарда евро или 62 процента от БВП. В новия дълг от 2,5 милиарда цифрата скача на над 38 милиарда и близо 67 процента от БВП.  Новият дълг от 2,5 милиарда цифрата скача над 38 милиарда и е близо 67% от БВП.

  Как, кога, с какво ще се изплащат тези колосални заеми? Държавата няма резерви, няма потенциал да извади тези пари, които трябва да връща. Представете си, че трябва да отделяте две трети от всичко, което печелите през годината, за да си връщате заемите. Ще издържите ли, ако се наложи да ядете всеки трети ден? Един ден се храните –два дни гладувате. Ще оцелеете ли?

Реклама

САЩ, Франция, Италия са с по-големи задължения спрямо БВП, но хамбарите им са пълни и имат запаси за много години напред.

А нас Борисов и сие са ни вкарали в дългова спирала, която предполага живот назаем и продажба на всичко, което имаме- води, земя, летища, пристанища, територии и така докато останем голи и боси, та  и без държава дори.

Защо управляващите така ненаситно вземат заеми?

Първото ми предположение е, защото получават комисионни. Второто – защото не са в състояние да накарат икономиката да работи, а държавата и обществото да произвеждат повече, отколкото потребяват. Третото е, че всеки, който не иска да работи, живее на социални помощи, които няма откъде да се вземат. Поощряват се мързелът и безделието, а не трудът и съзиданието. Четвъртото е с прахосничеството, с което властите се отнасят към всичко, което управляват и не е лично тяхно“, предупреди Василев.

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.