Биковете на Яне Янев ос*аха с. Боровица, пишман политикът заграбил земи на селяните (СНИМКИ)

0 6 772

Яне Янев, който говореше за „феодализация” на България, се разпорежда като истински феодал в белоградчишкото село Боровица, научи Narod.bg.

„Елате на място да видите в какъв ужас живеем, затънали сме в лайната на неговите бикове. Не можем да ви опишем тормоза, на който сме подложени, на заплахите и униженията. Чудо е при нас, няма да повярвате на очите си”, изплакаха по телефона местни хора, предаде и „Уикенд”.

Тормозът започнал преди 3-4 години, разказват хората в Боровица. Тогава в селото се настанил Яне Янев, който през годините смени няколко партии и от враг на Борисов изведнъж се превърна в негов съветник за борбата с корупцията. Каква ирония на фона на това, което той самият върши в Боровица!

Янев направил ферма за 700 говеда. „Пасат на свобода с електронни пастири”, обясняват местните и допълват, че това както и да е се търпи. Имал и два коня – „те са му домашните любимци”, счятат в Боровица.

Пишман политикът обаче не се спрял – вдигнал яхър за 100 бика, при това в самия център на селото, като стопанството му явно е изградено без проект, без документи и нулева хигиена.

„Няма септична яма, няма канализация, няма торна яма – всичко – и лайна, и урина от биковете се излива на улицата, описват в селото средновековния ужас, в който ги е вкарал Янев.

Когато вали, животинските изпражнения покриват площада. Наскоро имаше обилни дъждове и газихме в 50 см. лайна. Да не говорим за вонята, просто думи нямаме да ви опишем. Как се живее в такъв ужас!”

Самият Яне Янев обаче никъде в Търговския регистър не присъства като съсобственик на фермата. Местните хора проучили, че зад смрадливия обор стои като управите някоя си Татяна Стоянова, имало и други съдружници, а фирмата била регистрирана с 90 лева капитал.

В селото вече върви подписка срещу Янев. „Оплаквали сме се през цялото това време, но се убедихме, че сме безсилни да се справим, има си връзките, има си покровителите и нищо не можем да направим”, отчаяни са боровчани.

Реклама

Освен че превърнал центъра на селото в миризлив яхър, Янев сложил ръка и върху земите им. „Настани се върху „белите полета” в землището, завзе и парцели в регулация да ги обработва – обясняват местните. – Земите са или общински, или на хора от селото, но никой не може да се пребори с него.”

В медиите Яне Янев, който от години се подвизава като „пръв борец срещу корупцията”, разбира се по негови думи, обикновено разказва с патриархално умиление за образцовата си ферма в санданското село Малки Цалим, останала му наследство от баща и дядо.

Оказва се обаче, че тихомълком доста е разширил географията на бизнеса си и вече се простира и във Северозападна България, където явно е далеч от медийното внимание и може да си разиграва коня.

Иначе самото село Боровица, от което започва масивът на Белоградчишките скали, има чудно красива природа. Дали обаче след появата на Яневите обори в селото ще дойдат турист, не е ясно. Освен ако не искат да добият представа за стопанство от мрачните средни векове.

Заради безобразията си новоизлюпилият се феодал се скарал, допълват запознати, с шефа на местното горско стопанство и кмета на Белоградчик Борис Николов.

Пред близки те споделили, че няма такова нахалство и вече са вдигнали ръце, понеже и те се убедили, че с господина не могат да се справят, той има покровители навсякъде и явно стои над закона.

Яне Янев, който е завършил агроинженерство в Пловдив, през годините си изгради репутация на един от най-противоречивите политици. При това винаги е бил много енергичен в медийното си присъствие, където с типичния си патос сипе обвинения и закани за промяна, за справедливост, за съд, но нищо подобно така и не се случи.

Все пак в битките му все пак падна и една жертва – бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Янев го разобличи, че вдигнал по втория начин къща за гости с пари от Брюксел и я ползвал като своя вила.

Кметът на Сандански Кирил Котев пък му съдействал да прокара водопровод с минерална вода до имота, който се намира в парка на града. Покрай този скандал Янето заговори за „феодализация” на страната, но село Боровица е нагледен пример, че той има директен опит по темата.

Самият Манолев отиде на съд заради усвоените европари с помощта на подставено лице. Дали обаче ще се намери институция да накара и бившия депутат да се съобразява със закона?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.